Από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου  έχει περάσει μισός αιώνας. Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών Οργανισμών αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπαρξης καθώς η τουρκική εισβολή και κατοχή του 1974 δημιούργησε τις συνθήκες ώστε η τ/κ κοινότητα να καταστεί σήμερα ισότιμος συνομιλητής υπό τη πολιτειακή μορφή ενός ψευδοκράτους.  Σύμφωνα με  τα κατά καιρούς σχέδια για διζωνική και δικοινοτική συνομοσπονδία που απεργάζεται ο αγγλο-αμερικανικός παράγοντας σε συνεργασία με την κυβερνητική ηγεσία της Λευκωσίας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ξεκινήσει σαν συνιστών κράτος από μηδενική βάση.

YouTube Preview Image

Την ίδια στιγμή οι φωνές εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού των μουσουλμάνων της Δ. Θράκης προλειαίνουν το έδαφος για τη κοσοβοποίσή  της καταστρατηγώντας διεθνείς συνθήκες που αναφέρονται σε θρησκευτική μειονότητα και μόνο. Παράλληλα γύρω από τη Μακεδονία αναβιώνει ο αλυτρωτισμός  γειτονικών χωρών που οδηγούν σε αδιέξοδο τις σχέσεις τους με την Ελλάδα .

YouTube Preview Image

Στους επιβουλείς της ελληνικής κυριαρχίας αμέριστη συμπαράσταση, γενναιόδωρη συνδρομή αλλά και ενεργή συμβολή δείχνουν η Ουάσιγκτον αλλά και η Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται καθ’ οδόν προς την ολοκλήρωση ακολουθείται και η διαδικασία αυτονόμησης περιοχών σε μια πλειάδα κυρίαρχων κρατών-μελών της. Είναι μάλλον απίθανο οι νεοσύστατοι πολιτειακοί θεσμοί της Ε.Ε. να ανακόψουν το έντονο αποσχιστικό ρεύμα.

Σημαντικό είναι να ανακεφαλαιώσουμε  τα πιο καυτά σημεία αυτονόμησης στη Γηραιά Ήπειρο.

  • Η Χώρα των Βάσκων είναι το πλέον παραδοσιακό παράδειγμα στην ευρωπαϊκή αυτονόμηση. Στην Ισπανία, περίπου 2 εκατ. Βάσκοι ζουν σε τρεις επαρχίες της Χώρας των Βάσκων. Είναι πιο εύρωστη από άλλες επαρχίες της Ισπανίας, το βιοτικό επίπεδο είναι άνω του μετρίου και η βασκική αναγνωρίζεται σαν επίσημη γλώσσα.

Ο Φράνκο υπήρξε υπεύθυνος για την ανάπτυξη του αυτονομιστικού κινήματος καθώς απαγόρευσε την έκδοση βιβλίων και εφημερίδων, τη διδασκαλία στα βασκικά (euskara) και την ανάρτηση της εθνικής σημαίας. Το ΕΤΑ (Euskadi Ta Askatasuna) δημιουργήθηκε το 1959 σαν αντίδραση στον Ισπανό δικτάτορα αλλά παρόλο που οι Βάσκοι έχουν αποκτήσει αυτονομία συνεχίζουν τον αγώνα για πλήρη ανεξαρτησία.

Η Καταλονία, μια αυτόνομη επαρχία της Ισπανίας αποτελεί ακόμα ένα πονοκέφαλο για τη Μαδρίτη.  Με τη δική τους γλώσσα και κουλτούρα οι Καταλανοί επέμεναν πάντα για  ιδιαίτερη ταυτότητα στην Ισπανία. Οι σχέσεις με τη κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης ρυθμίζονται από ξεχωριστό κανονισμό. Το 2005 αναγνωρίστηκαν ως ξεχωριστό έθνος. Ο στόχος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα είναι να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για την πλήρη ανεξαρτησία μέσα στο 2014.

Μια άλλη ισπανική επαρχία, η Βαλένθια αυτονομήθηκε τον Ιούλιο του 2007.

  • Στη Γαλλία, οι εθνικές ομάδες της Κορσικής συγκρούστηκαν για πρώτη φορά με τις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Τα τελευταία 25 χρόνια το καθεστώς του νησιού αναβαθμίστηκε δύο φορές, το 1982 και το 1990 δόθηκε στη τοπική κυβέρνηση μεγαλύτερη εξουσία στην οικονομία, γεωργία, ενεργειακή βιομηχανία, μεταφορές και εκπαίδευση.
View Image

Σύνθημα για Ελεύθερη Βρετάνη

Ο Βρετονικός Επαναστατικός Στρατός (BRA) δρα στη Βρετάνη, μια γαλλική επαρχία, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι απόγονοι των Κελτών από τις Βρετανικές Νήσους δεν ταυτίζουν τους εαυτούς τους με τους Γάλλους. Ο BRA ανήκει στην ακραία πτέρυγα του εθνικιστικού κινήματος Emgann που αγωνίζεται κατά των «Γάλλων καταπιεστών».

  • Στην Ιταλία, οι αυτονομιστικές τάσεις είναι πανίσχυρες στις βιομηχανικά προηγμένες βόρειες επαρχίες. Η ισχυρή Λέγκα του Βορρά έχει  πλέον τώρα σταματήσει τις διεκδικήσεις της για απόσχιση και επιμένει να γίνει η Ιταλία μια ομοσπονδία κρατών.  Επίσης υπάρχουν πολλοί που επιθυμούν την επανένωση του ιταλικού Ν. Τυρόλου με την Αυστρία.
  • Το Βέλγιο μπορεί να χωριστεί σε Β. Φλάνδρα και σε νότια γαλλόφωνη Βαλλονία. Αυτή η σύγκρουση μεταξύ των δύο  εθνοτικών κοινοτήτων έχει ρίζες στην αρχή της ανεξαρτησίας του Βελγίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον ότι  περισσότεροι από το 60% των Φλαμανδών και πάνω από το 40% των Βαλλόνων  πιστεύουν ότι το Βέλγιο πρέπει να διαλυθεί.
  • Στη Βρετανία, τα αποσχιστικά κινήματα μεταφέρθηκαν από το Ulster στη Σκωτία. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές κερδήθηκαν από τους υποστηρικτές του σχηματισμού ενός ανεξάρτητου κράτους υπό το Scottish National Party (SNP). Μέχρι τώρα, μόνο το  23% των Σκωτσέζων υποστηρίζουν την ιδέα της ανεξαρτητοποίησής τους. Ωστόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών (σημερινός Πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν) προειδοποιούσε ότι η Βρετανία θα απειληθεί με «βαλκανοποίηση» εάν οι 300ετής ένωση μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας συνεχίσει να χαλαρώνει.

                                                                                      YouTube Preview Image                          

  • Οι  Φαρόες νήσοι στη Δανία αποτελούν ένα ημι-αυτόνομο έδαφος που ζει από τις κυβερνητικές επιχορηγήσεις των περίπου $170 εκατ. ετησίως. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο των αυτονομιστών αν και πριν 8 χρόνια  προσπάθησαν να προκηρύξουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους.
  • Η ήσυχη Ελβετία έχει επίσης τους δικούς της αυτονομιστές. Το Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Yura απαιτεί την ανεξαρτητοποίηση του καντονίου από τη συνομοσπονδία. Κάποτε το γαλλόφωνο Καθολικό Yura μεταφέρθηκε στο καντόνι της Βέρνης με κυρίως γερμανόφωνο Προτεσταντικό πληθυσμό. Οι ηγέτες του Μετώπου παραδέχονται ότι οι  πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες.
  • Η Βοϊβοδίνα είναι μια αυτόνομη περιοχή της Σερβίας περίπου 35 χλμ από το Βελιγράδι. Η Συμμαχία των Μαγυάρων Βοϊβοδίνας των οποίων οι αντιπρόσωποι ελέγχουν το 70% του εδάφους της περιοχής, απαιτούν ένα δημοκρατικό καθεστώς, ένα δημοψήφισμα για την απόσχιση από τη Σερβία και συνομοσπονδία με την Ουγγαρία. Δύο χρόνια πριν, η Ένωση ζήτησε από την Ε.Ε. να στείλει αποστολή για να μελετήσει τη κατάσταση. Οι Ούγγροι τώρα φτάνουν πάνω από το 40% του πληθυσμού στη περιοχή.
  • Ένα παρόμοιο σενάριο εκτυλίσσεται στη ρουμανική Τρανσυλβανία (μεταξύ 1940-1945 ανήκε στην Ουγγαρία, μεταξύ 1919-1939 στη Ρουμανία και πιο πριν στην Αυστρο-Ουγγαρία). Το ποσοστό των Ούγγρων εκεί  ξεπερνά το 45%. Η Ένωση για την Αναβίωση της Ουγγρικής Τρανσυλβανίας έχει ήδη κάνει δημοψήφισμα για την εδαφική αυτονομία τριών περιοχών της Τρανσυλβανίας πριν 2 χρόνια. Οι ντόπιοι Μαγυάροι ζήτησαν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία από το Βουκουρέστι και ανεξάρτητες σχέσεις από τη Ρουμανία.
  • Οι «αντι-αποικιοκρατικές» επιδρομές έχουν γίνει πιο συχνές στην ιταλική Σαρδηνία και στις αυστριακές επαρχίες της Stiria και ιδιαίτερα της Carinthia, που κατοικείται κυρίως από Κροάτες και Σλοβένους. Οι Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία και οι κάτοικοι των πορτογαλικών Αζορών ζητούν ολοένα και πιο δραστήρια την αυτονομία τους.
  • Το Κόσοβο, με μεγάλη Αλβανική πλειοψηφία, έχει μονομερώς ανακηρύξει την ανεξαρτησία  του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008 και αναγνωρίστηκε ως κυρίαρχο κράτος από περισσότερες από 55 χώρες μεταξύ των οποίων από την πλειοψηφία της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί πολύ σύντομα να πάρει θέση για τo δικαίωμα του εθνοτικού αυτοποροσδιορισμού των Βρετόνων ή των Σκωτσέζων…….

 

Κάντε ένα σχόλιο