Τα κυριότερα εθνοτικά αλβανικά κόμματα στη Π.Γ.Δ.Μ. έχουν απορρίψει την ιδέα του σχηματισμού ενός παν-αλβανικού συνασπισμού ώστε να αντιπολιτευθούν στο κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι.

View Image
Σύμβολο των Αλβανών της Π.Γ.Δ.Μ.

Η πρόταση προήλθε από τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, DPA,  Menduh Thaci.  Σε μια συνέντευξη προχθές 11/02 στο αλβανικό Top Channel  είπε ότι το DPA είναι έτοιμο να σχηματίσει ένα παν-αλβανικό σχηματισμό εφόσoν ο εταίρος της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, η αλβανική συμμαχία DUI, σταματήσει την υποστήριξή του προς το κυβερνών κόμμα.

Ο Tahir Hani, ένας νομοθέτης του DUI, επίσης αναφέρθηκε στην αποτυχημένη απόπειρα να σχηματιστεί ένας παν-αλβανικός  συνασπισμός το 2002, μια κίνηση στην οποία είχε αντιταχθεί τότε ο Thaci.

YouTube Preview Image

«Το 2002 ο  Menduh Thaci και το DPA είχαν την ευκαιρία να συμβάλουν στην ιδέα αυτή αλλά αντίθετα την κατέστρεψαν», είπε ο Hani στους δημοσιογράφους.

Τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας (ND), ενός άλλου εθνοτικού αλβανικού κόμματος της αντιπολίτευσης, βρήκαν την ιδέα αξιόλογη αλλά παρόλα αυτά είχαν την αίσθηση ότι προερχόταν από λάθος πρόσωπο.

Ο Thaci ισχυρίστηκε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Γκρουέφσκι εφάρμοσε διακρίσεις εις βάρος Αλβανών οι οποίοι αριθμούν το ¼ του πληθυσμού της χώρας, αρχίζοντας μια πολιτική που εξυπηρετεί και ικανοποιεί μόνο το  σλαβικό πληθυσμό.

Είπε ότι οι ρίζες του εγχώριου εθνικισμού βρίσκονται στη διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα προσθέτοντας ότι οι Αλβανοί είναι αυτοί  που βιώνουν τις συνέπειες αυτής της διένεξης.

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στη χώρα, Erwan Fouere και Phillip Reeker αντίστοιχα, πρόσφατα άσκησαν έντονη κριτική στον Thaci για τη δήλωσή του ότι η χώρα του θα πήγαινε σύντομα σε πόλεμο εάν συνεχιζόταν η καταπίεση της αλβανικής μειονότητας.

Χαρακτήρισαν λοιπόν αυτή τη δήλωση «ανεύθυνη» για έναν πολιτικό του δικού του προφίλ.

Κάντε ένα σχόλιο