ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο σημείο αυτό θα συνδεθούμε με το Πεντάγωνο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καλή σας ημέρα κ. Βενιζέλο.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλημέρα.

Οι συντάξεις των στρατιωτικών

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η λαίλαπα των αλλαγών στο ασφαλιστικό αφήνει προς το παρόν απέξω το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Γιατί έχουμε ανθρώπους οι οποίοι αρχίζουν πάρα πολύ νωρίς την επαγγελματική τους διαδρομή και τελούν υπό ιδιαίτερες συνθήκες πολύ σκληρές, χωρίς ορισμένες βασικές κατακτήσεις που έχουν οι εργαζόμενοι και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Βεβαίως κι εδώ υπάρχουν ακραίες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και θα αντιμετωπιστούν, γιατί κανείς δε θέλει να χάνει στελέχη του σε νεαρή ηλικία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητείται πολύ το θέμα της ασφάλισης των Αξιωματικών ή και των Υπαξιωματικών, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, πως το αντιμετωπίζετε αυτό το θέμα, σε βάθος χρόνου βεβαίως, διότι δεν είναι άμεσο…

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, η φοίτηση στις παραγωγικές σχολές θεωρείται ενεργός υπηρεσία τώρα, θεωρείται πραγματική υπηρεσία.

Στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου που θα ετοιμάσουμε για την υπηρεσιακή κατάσταση των στελεχών μας, θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε μια ασφάλεια, ώστε να ξέρει ο καθένας ότι έχει μία διασφαλισμένη διαδρομή και βέβαια, από την άλλη μεριά, θα είναι κρίμα να φεύγει κάποιος σε ηλικία 43 ετών, με προσόντα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και στα οποία έχει επενδύσει η πατρίδα, ενώ θα μπορούσε να αποδώσει: Η ακόμη και σε ηλικία 50, 52, 53 ετών, ενώ έχει μπροστά του τη δυνατότητα να υπηρετήσει σε επιτελικές θέσεις.

Όλα αυτά θα τα δούμε μέσα στο πνεύμα του κοινωνικού διαλόγου που έχει ανοίξει η Κυβέρνηση, αλλά βέβαια -όπως σας είπα και προηγουμένως- λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες των ενστόλων, διότι πρέπει πάντα να βλέπουμε και ποιο είναι το καθεστώς που ισχύει γενικά στην εργασιακή του κατάσταση, τι δικαιώματα έχει ή δεν έχει, όταν εργάζεται και όσο εργάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξοικονόμηση πόρων θα υπάρξει από αυτή την κίνηση;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εξοικονόμηση πόρων θα υπάρξει για το δημόσιο ταμείο, διότι είναι διαφορετικό να έχεις κάποιον ως συνταξιούχο είκοσι χρόνια και διαφορετικό να τον έχεις τριάντα ή σαράντα χρόνια.

Αλλά, η μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων που κάνουμε είναι αυτή που αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, με μια σειρά από μέτρα εκλογίκευσης των δαπανών. Το ίδιο συμβαίνει και στα εξοπλιστικά προγράμματα, διότι κάποτε ίσχυε η λογική ότι «ο προϋπολογισμός που έχουμε στη διάθεσή μας υπαγορεύει τις ανάγκες», πολλές από τις οποίες μπορεί να είναι και τεχνητές, ενώ τώρα πια αυτό έχει αντιστραφεί και ο κανόνας είναι ότι «οι πραγματικές ανάγκες διαμορφώνουν εντέλει τον προϋπολογισμό»

Οι αμυντικές δαπάνες

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μια έκρηξή του κ. Υπουργέ, εχθές, ο Daniel Cohn-Bendit ο ηγέτης των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο επικρίνοντας σφοδρότατα τον Πρόεδρο της Επιτροπής τον κ. Barozo επεσήμανε και αυτό νομίζω…

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι το είδα, ήταν μια σωστή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 4,3% του προϋπολογισμού μας ότι πάει σε αμυντικές δαπάνες. Ποιο θεωρείτε ως λελογισμένο επίπεδο, με δεδομένο τον εξ ανατολών κίνδυνο, την ένταση -εν πάση περιπτώσει- στις σχέσεις μας με την Τουρκία, που μάλιστα τον τελευταίο καιρό διαρκώς αναζωπυρώνεται, ποιο θεωρείτε λελογισμένο επίπεδο του προϋπολογισμού, ένα 2,5% ας πούμε που συζητείται ως επίπεδο είναι καλό;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να σας πω, κατ΄ αρχάς ήταν σωστή στον πυρήνα της η παρέμβαση του κ. Cohn-Bendit.

Διότι, πράγματι, είναι τραγικό για την Ευρώπη να υπάρχει ένα υποψήφιο μέλος το οποίο έχει ενεργό απειλή διατυπωμένη εις βάρος ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ελλάδα. Και κυρίως είναι τραγικό να υπάρχει κατοχή επί κυπριακού εδάφους. Αυτά όμως είναι γνωστά πράγματα και δυστυχώς γνωστά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Το επίπεδο του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης έχει περιοριστεί. Φέτος ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 6 δις, όπου 6 δις είναι περίπου το 2,8% του ΑΕΠ ας πούμε, το 3% περίπου του ΑΕΠ βαριά-βαριά, άρα βλέπετε ότι έχει γίνει ήδη ένας δραστικός περιορισμός από την άποψη αυτή.

Δεν παύουμε όμως να είμαστε, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, το δεύτερο σε αμυντικές δαπάνες κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η περιστολή των δαπανών και η κρίση παραβλάπτουν τα εξοπλιστικά μας προγράμματα, τα έχουν περιορίσει κ. Υπουργέ;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, δεν παραβλάπτουν κανένα ουσιώδες πρόγραμμα, δεν θίγουν καμία πραγματική ανάγκη..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περαιτέρω περικοπές θα έχουμε;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μας επιβάλλουν να κάνουμε πιο έξυπνες, πιο λογικές κινήσεις, καλύτερα στοχευμένες. Δε χρειάζεται να πηγαίνουμε μέσα από τη δύναμη της αδράνειας και δε χρειάζεται να ξοδεύονται χρήματα επειδή κάποτε έτυχε να γράψουμε μία δαπάνη σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα εξοπλισμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περαιτέρω περικοπές στα εξοπλιστικά θα υπάρξουν;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα, σας απαντώ αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε μία διαδικασία επαναξιολόγησης και του τρέχοντος και του επομένου προγράμματος. Δεν κάνουμε καμία περικοπή για την περικοπή. Κάνουμε μία αξιολόγηση και προωθούμε εκείνα τα προγράμματα τα οποία καλύπτουν πραγματικές, ζωτικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δηλαδή, να σας δώσω ένα παράδειγμα, δεν είναι λογικό να έχεις κάνει μια μεγάλη επένδυση στα άρματα και να καθυστερείς να κάνεις μια πολύ μικρή επένδυση στα βλήματα των αρμάτων. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως λογική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πολλά λέγονται για τον τρόπο με τον οποίον η Γερμανία μας παρέχει αυτή τη στιγμή το τείχος προστασίας από τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά και για τις πιέσεις τις παρασκηνιακές, ενδεχομένως, που ασκούνται για την αγορά είτε συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών, είτε εν πάση περιπτώσει πολεμικού υλικού, το οποίο ενδεχομένως να μην είναι πρώτης προτεραιότητος ή και αμέσου ανάγκης για τη χώρα μας.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, δεν αληθεύει αυτό. Πρέπει να σας πω ότι όλα γίνονται με μια διπλωματική ευπρέπεια και χωρίς να υπάρχει καμιά ιδιαίτερη πίεση.

Είναι λογικό μια χώρα που παράγει ένα συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, για παράδειγμα, όπως είναι η Γερμανία, η οποία μαζί με τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία παράγει το Eurofighter, να λέει ότι ‘τα δικά μου αεροσκάφη είναι καλύτερα’. Το ίδιο λέει και η Γαλλία για τα δικά της, το ίδιο λένε και οι Ηνωμένες Πολιτείες για τα δικά τους και η Σουηδία για τα δικά της, αυτό είναι απολύτως λογικό.

Αλλά, ταυτοχρόνως, όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μία δημοσιονομική περιδίνηση την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη, η οποία είναι διεθνής, είναι παγκόσμια και όλοι σου λένε ότι ‘φυσικά η επιλογή θα γίνει με κριτήρια εθνικά, με κριτήρια ορθολογικά, απλώς θέλουμε να υπάρχει ανοιχτός ανταγωνισμός, να υπάρχει διαφάνεια’, πράγματα τα οποία εμείς τα θέλουμε πολύ περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε σε αγορά νέων μαχητικών; Αφού γίνονται επαφές ή πιέσεις.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό είναι μία εκκρεμότητα ετών. Μέχρι το τέλος του 2010 θα λάβουμε αποφάσεις και στον τομέα αυτό. Όπως αυτή τη στιγμή χειριζόμαστε και το θέμα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού σε σχέση με τη ναυπηγική βιομηχανία και το θέμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και το θέμα των αρμάτων του Στρατού Ξηράς, προσπαθούμε και με μεταχειρισμένο υλικό καλής ποιότητος να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα έρευνας και τεχνολογίας, γιατί δεν αρκεί να αγοράζεις υλικό, πρέπει να βλέπεις τι μακροχρόνια επένδυση κάνεις στη δική σου βιομηχανία, στη δική σου έρευνα, στη δική σου παραγωγή, τι συμπαραγωγές έχεις, τι μεταφορά υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας επιτυγχάνεις. Είναι μεγάλος αναπτυξιακός μηχανισμός τα εξοπλιστικά προγράμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αν πάμε σε αγορά αεροσκαφών, πόσα μπορεί να είναι και πότε;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δε θα απαντήσω στην ερώτηση αυτή, είναι μια πολύ πρώιμη συζήτηση αυτή. Έχουμε μπροστά μας πολλούς μήνες για να λάβουμε αποφάσεις με ορθολογικά κριτήρια, τα οποία να λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα που σας προανέφερα.

Η Θητεία

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η προσωπική σας τάση έναντι της θητείας ποια είναι; Θεωρείτε δηλαδή ότι είναι καλύτερο να έχουμε έναν πλήρως επαγγελματικό στρατό ή να συμβάλλει και ο κόσμος;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι. Είναι λάθος ο πλήρως επαγγελματικός στρατός, ούτε καν πλήρως επαγγελματικές μονάδες δεν πρέπει να έχουμε.

Υπάρχουν οπλικά συστήματα πολύ υψηλής ποιότητος και πολύ απαιτητικά, που είναι δύσκολο να τα μάθει ένας κληρωτός και άρα θέλεις έναν επαγγελματία οπλίτη, άρα αυξάνουμε σημαντικά τον αριθμό των επαγγελματιών οπλιτών, αλλά πρέπει οι μονάδες να είναι μεικτές.

Ως προς το Στρατό Ξηράς, η θητεία των εννιά μηνών είναι μια πολύ λογική θητεία για την εποχή μας, δεν δημιουργεί δυσβάσταχτο βάρος στους νέους ανθρώπους. Άλλωστε εμείς προσπαθούμε να κάνουμε δημιουργικό το εννιάμηνο αυτό, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, ώστε να βοηθάμε τον νέο άνθρωπο τη στιγμή που φεύγει από το στρατό να μπει στην αγορά εργασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τα προγράμματα κατάρτισης και επιμόρφωσης.

Και βεβαίως, στο Ναυτικό και την Αεροπορία, που είναι μικροί κλάδοι με μικρότερο αριθμό ανθρώπων, περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των κληρωτών, γιατί εκεί και τα συστήματά τους είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, άρα όταν έχεις να χειριστείς σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού ή αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, έχεις ανάγκη από επαγγελματίες.

Στο Στρατό Ξηράς όμως, θα έχουμε μία συνύπαρξη επαγγελματιών και κληρωτών, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε πάντως θητείες-φαντάσματα. Τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, γόνοι πλουσίων οικογενειών.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, αυτό υπήρχε δυστυχώς επί μακρά σειρά ετών και γι΄ αυτό προσπαθούμε να κινούμαστε με απόλυτο ορθολογισμό και διαφάνεια. Όλα είναι στο διαδίκτυο. Ο κάθε ένας που κατατάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να μπει με τον αριθμό του μητρώου του, να υποβάλλει τα αιτήματά του, να κάνει τα παράπονά του, να ζητήσει την τοποθέτηση που βρίσκεται πιο κοντά στην επιθυμία του και την ανάγκη του και ο καθένας ξέρει και που είναι ο διπλανός του και μπορεί να κάνει και παράπονα για άδικη ή άνιση μεταχείριση.

Πολιτική και στελέχη Ε.Δ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα άλλο φαινόμενο πολλών ετών, κ. Υπουργέ, είναι ο κομματισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις που έχει αποστερήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας από αξιότατα στελέχη επειδή δεν έχουν..

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, μονομερής κομματισμός βέβαια, πρέπει να σας πω, γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν παραδοσιακή σύνδεση με έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τα δικά σας χρόνια ακούστηκαν τέτοιες φωνές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα οποία ήταν πολλά.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κι όμως ήταν πολύ μικρή αυτή η επιρροή.

Γενικά πρέπει να σας πω ότι η δική μου θέση είναι πολύ καθαρή: το κριτήριο της κομματικής προτίμησης είναι αδιανόητο να υπάρχει στο χώρο του στρατού, των Ενόπλων Δυνάμεων, τα πάντα λειτουργούν με επαγγελματισμό, αξιοκρατία και ικανότητα. Δε λαμβάνουμε υπόψη, και δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τίποτα άλλο. Κι αυτό φάνηκε και στον τρόπο με τον οποίον χειριστήκαμε τα μεγάλα θέματα της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είδατε ότι στο χώρο αυτό δεν έγινε καμία νευρική ή βεβιασμένη κίνηση. Όλα γίνονται με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε οι άνθρωποι να αξιολογούνται, να νοιώθουν ασφάλεια, να καταλαβαίνουν ότι δε χρειάζεται να υποκύπτουν σε πελατειακές σχέσεις για να διασφαλίσουν τη σταδιοδρομία τους.

Αρκεί να είναι καλοί στη δουλειά τους, επαγγελματίες, να έχουν πατριωτισμό βεβαίως, να έχουν ανοιχτό μυαλό, να παρακολουθούν τα νέα ρεύματα σκέψης, τα οποία είναι πολύ κρίσιμα και στη στρατιωτική επιστήμη, και να νοιώθουν ότι η Πολιτεία τους αξιολογεί με δικαιοσύνη.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, βλέπουμε τον τελευταίο καιρό μία ένταση, κυρίως των εικονικών βομβαρδισμών από τουρκικά μαχητικά, πάνω από ελληνικά νησιά. Πως το αντιμετωπίζει η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και εσείς αυτό;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το αντιμετωπίζουμε με «στρατηγική ψυχραιμία», όπως έχω πει πολλές φορές. Δεν πρόκειται να τρέχουμε πίσω από γεγονότα διαρκείας λίγων λεπτών κάθε μέρα.        Αλλά είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιδράσουμε και αντιδρούμε. Γίνονται κανονικά όλες οι αναχαιτίσεις και οι αναγνωρίσεις, όλα τα διαβήματα στο ΝΑΤΟ, όλα τα διμερή διαβήματα και από το Υπουργείο Εξωτερικών και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα σε μία συνεχή διαπραγμάτευση στο ΝΑΤΟ, για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου και για την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ η οποία εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια και τώρα πια θα ξεπεραστεί από μία νεότερη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Αλλά αυτό που μας απασχολεί περισσότερο από όλα αυτά είναι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, διότι βλέπουμε ότι εξελίσσεται μία μακροχρόνια διαρθρωτική κρίση στις σχέσεις μεταξύ πολιτικής εξουσίας και Ενόπλων Δυνάμεων. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένας γείτονας με πολιτική σταθερότητα, με δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση, που μπορεί να πάρει μεγάλες πρωτοβουλίες και να είναι έγκυρος και δυναμικός συνομιλητής.

Μας ενδιαφέρει η Τουρκία να αποδέχεται το ευρωπαϊκό θεσμικό και πολιτικό κεκτημένο και να λειτουργεί ως χώρα υπό απόλυτο δημοκρατικό έλεγχο, όπως συμβαίνει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί όλα αυτά που σας λέω και άλλα πολλά είναι παράμετροι σταθερότητας και ειρήνης, είναι παράμετροι ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ίσως και οι πιο σημαντικές κ. Υπουργέ. Ωστόσο η Τουρκία έχει αναπτύξει τόσο από τις συμφωνίες αγοράς εξοπλισμού, όσο και από τις επενδύσεις του κρατικού προϋπολογισμού, μία σημαντική αμυντική βιομηχανία.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι αλήθεια αυτό, πάντα είχε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιθέτως η δική μας βλέπουμε να φυλλορροεί και να αδυνατίζει. Ποιο είναι το πρόγραμμα;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πάντα είχε σημαντικές επιδόσεις στον τομέα αυτό, τις οποίες παρακολουθούμε από πολύ κοντά, γιατί πρέπει και να αντλούμε συμπεράσματα και για τα καθ΄ υμάς.

Αλλά μην ξεχνάτε και πόσα προβλήματα έχει η Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένα κράτος των 75 εκατομμυρίων, με πολύ μεγάλα προβλήματα εθνοτικής και κοινωνικής συνοχής, με περιοχές οι οποίες είναι σε κατάσταση υπανάπτυξης, είναι μία χώρα που έχει -λόγω της γεωγραφικής της θέσης- το νου της στο Ιράκ, στο Ιράν. Έχει προβλήματα σε πολλές περιοχές και όχι μόνον στο Αιγαίο ή στον Έβρο, δεν είναι αυτό το μόνο αντικείμενο του καθημερινού της ενδιαφέροντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο κ. Υπουργέ..

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έτσι δεν είναι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πυρήνας του ερωτήματός μου όμως δεν ήταν..

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιδιώκουμε να μη θιγεί, αλλά βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να επενδύουμε σε μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεπερνάνε αυτήν την «ισορροπία» των τελευταίων 35 ετών. Γιατί αυτή η «ισορροπία» των τελευταίων 35 ετών, δεν έχει προσφέρει τίποτα ούτε στη μία χώρα, ούτε στην άλλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσαμε νωρίτερα για τα εξοπλιστικά..

Αμυντική Βιομηχανία

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπεις Νέστορα, στο θέμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας -γιατί προσδοκώ μια απάντηση από τον Υπουργό- σκέπτεται η Κυβέρνηση κι εσείς προσωπικά να λάβετε κάποια μέτρα ενθάρρυνσης και ενίσχυσής τους;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα μέτρα κ. Βαφειάδη τα ανακοίνωσα την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο που έκανε ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, που είναι ο Σύνδεσμος της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Εκεί τους εξηγήσαμε και εγώ και ο κ. Μπεγλίτης πως ακριβώς θα κινηθούμε, τι θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος, πως αντιλαμβανόμαστε την περιβόητη ιστορία των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, πόσο μεγάλη σημασία έχει να χρηματοδοτούμε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Επίσης τι σημασία έχει η συμπαραγωγή μας, δηλαδή η ελληνική βιομηχανική συμμετοχή και η εγχώρια προστιθέμενη αξία να μην είναι δευτερεύουσα, να μην είναι -ας το πούμε έτσι- υποβοηθητική απλώς και συμπληρωματική, αλλά να είναι στην καρδιά, στον πυρήνα των προγραμμάτων αυτών.

Και αυτό προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε σε όλα τα μεγάλα προγράμματα που σας προανέφερα. Το κριτήριό μας είναι αυτό, η διαπραγμάτευσή μας με τη Ρωσία για τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, με τη Γαλλία για τις φρεγάτες, με όλους όσοι βρίσκονται απέναντί μας σε διαπραγμάτευση είναι αυτή.

Ελικόπτερα Απάτσι

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για τα εξοπλιστικά διαβάζω σήμερα στα Νέα ότι «με καθυστέρηση τριών χρόνων στα υπόστεγα βγαίνουν τελικά μετά από τρία χρόνια τα 12 ελικόπτερα Απάτσι που είχαμε αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, αύριο θα κάνει μια τελετή το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έγιναν αγορές για τις αγορές;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, καθόλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτή η καθυστέρηση;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καθυστερήσεις δυστυχώς υπάρχουν σε όλα τα προγράμματα, γιατί υπάρχουν τεχνικά-κατασκευαστικά προβλήματα, σε πάρα πολλά προγράμματα.  Στα ελικόπτερα -ας πούμε- για παράδειγμα. Και δεν αναφέρομαι στα Απάτσι, αλλά εκκρεμούν άλλα ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού εδώ και χρόνια. Έχουμε προβλήματα και εμείς και άλλοι στρατοί με τις τεχνικές προδιαγραφές. Οι κατασκευαστές δεν είναι σε θέση πάντα να ανταποκριθούν, γιατί έβγαλαν προϊόντα πιο γρήγορα από ότι έπρεπε, για παράδειγμα. Αυτό συμβαίνει και σε ορισμένα αεροσκάφη, άρα υπάρχουν καθυστερήσεις και γι΄ αυτό υπάρχουν και ποινικές ρήτρες, γι΄ αυτό υπάρχει και πρόβλημα γενικότερων συμβατικών ευθυνών από τους αναδόχους.

Το γεγονός λοιπόν ότι τα Απάτσι τώρα εντάσσονται πλήρως στον Ελληνικό Στρατό είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζω ότι το ίδιο θα γίνει και με άλλα ελικόπτερα, μεταφοράς προσωπικού, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αλλά, να σας πω και το εξής: κάθε επένδυση την οποία βρίσκουμε τώρα σε κάποια φάση, είτε στην τελική της φάση, είτε κάπου εγκλωβισμένη πρέπει να αξιολογείται. Και μια βασική εντολή που έχω δώσει είναι να υποβληθεί ο λεγόμενος «απολογισμός επένδυσης» για τις επενδύσεις των τελευταίων πάρα πολλών ετών στον τομέα των εξοπλισμών, ώστε να δούμε τώρα, με τη σημερινή μας εμπειρία και εκ των υστέρων, πως θα αξιολογούμε αυτές τις επιλογές, γιατί αυτό είναι πολύ διδακτικό για τις επιλογές που θα κάνουμε τώρα.

Τα επιδόματα κινδύνου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την οικονομική κρίση και τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση κ. Υπουργέ, μας θέτουν ακροατές μας το ερώτημα αν μεταξύ των επιδομάτων που θα φορολογηθούν θα είναι και το πτητικό των πιλότων των μαχητικών μας, που πραγματικά παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έκανα και εγώ και ο κ. Μπεγλίτης ειδική αναφορά στα επιδόματα κινδύνου, γιατί φαντάζομαι ότι όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι επίδομα με επίδομα διαφέρει.

Είναι άλλο ένα επίδομα -ας το πούμε έτσι- οικογενειακών βαρών που αφορά όλους τους υπαλλήλους ή ένα επίδομα μεταπτυχιακού και άλλο πράγμα ένα επίδομα αυξημένου κινδύνου επειδή πετάς ένα μαχητικό αεροσκάφος ή επειδή μετέχεις σε υποβρύχιες καταστροφές, ή επειδή πέφτεις με το αλεξίπτωτο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας ελπίσουμε λοιπόν να υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι προφανώς, αυτό είναι απόφαση της Κυβέρνησης.

Για την Οικονομία

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ας πάμε τώρα και λίγο στα της οικονομίας
-και να ολοκληρώσουμε και τη συνομιλία μας- βλέπουμε αυτή την ώρα τη χώρα να βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι πολύ κρίσιμο και αποφάσεις σκληρές να είναι ανάγκη να ληφθούν.

Πιστεύετε ότι αυτό θα δημιουργήσει – ήδη βλέπουμε σήμερα είναι στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι και θα ξαναείναι στις 24 του μηνός που σχεδόν γενική απεργία θα αντιμετωπίσετε. Πιστεύετε ότι όλο αυτό το απεργιακό κύμα, όλη αυτή η κοινωνική αντίδραση θα δημιουργήσει προβλήματα στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι αποφάσεις οι δύσκολες, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, έχουν ληφθεί. Δηλαδή αυτές που αφορούν τη φορολογική και την εισοδηματική πολιτική, καθώς και το πλαίσιο διαλόγου για το ασφαλιστικό και αυτό ήταν αναγκαίο να γίνει για να φύγουμε από την περιδίνηση τη δημοσιονομική και από τον κερδοσκοπικό εκβιασμό των αγορών.

Δεν υπάρχει δε τίποτα σημαντικότερο για την κοινωνία και για τον απλό πολίτη, από το να μπορεί το κράτος να εκπληρώσει τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις του, να του δίνει το μισθό του, τη σύνταξή του, τις παροχές υγείας, τα κοινωνικά προνοιακά επιδόματα.

Γιατί ο δημόσιος δανεισμός και η πλήρης εκτέλεση του προγράμματος δανεισμού του δημοσίου για το 2010 είναι βασική χρηματοοικονομική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κοινωνικό κράτος. Γιατί χωρίς κοινωνικό κράτος δεν έχεις ούτε αναδιανομή, ούτε δικαιοσύνη, ούτε συνοχή.

Άρα λοιπόν πρέπει να ξεφύγεις από τις πιέσεις των αγορών που δεν αφορούν την Ελλάδα ως Ελλάδα, αλλά αφορούν το ευρώ, αφορούν την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει θεσμούς οικονομικής διακυβέρνησης, αφορούν τη σύγκρουση μεταξύ ευρώ και άλλων νομισμάτων που λειτουργούν ως αποθεματικά νομίσματα, τη σύγκρουση μεταξύ ευρώ-δολαρίου-στερλίνας.

Πρέπει λοιπόν να ξεφύγεις από αυτόν τον κλοιό για να μπορέσεις μετά να εφαρμόσεις και την αναπτυξιακή διάσταση του προγράμματος, γιατί φυσικά το πρόγραμμα δεν είναι μόνον φοροεισπρακτικό, ούτε καν μόνον δημοσιονομικό, είναι ένα σύνθετο πρόγραμμα το οποίο έχει και το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, αλλά και το στοιχείο της ανάπτυξης.

Γιατί εάν δεν γίνουμε μία φιλοεπενδυτική χώρα, μία χώρα ανοιχτή στην ανάπτυξη και σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη απειλή της ανεργίας, δε θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την απασχόληση, δε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα.

Αυτό το ξέρουμε λοιπόν πάρα πολύ καλά, αλλά βλέπετε ότι υπάρχει, εκ των πραγμάτων, μία σειρά χειρισμών. Πρώτα πρέπει να ξεπεράσουμε, με σωστικού χαρακτήρα ενέργειες, τη δημοσιονομική πίεση και στη συνέχεια να πάρουμε την ανάσα για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την αναπτυξιακή διάσταση του προγράμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κ. Υπουργέ αιτιάσεις, κυρίως από την πλευρά της Αντιπολιτεύσεως, ότι ακριβώς αυτή η δημοσιονομική πίεση και η ανάγκη σωστικών προσπαθειών στην οποίαν έχουμε φτάσει, προκλήθηκε εν μέρει κι από άστοχες ενέργειες-δηλώσεις στελεχών της Κυβερνήσεως, οι οποίες έστειλαν τα λάθος μηνύματα στις διεθνείς αγορές την ώρα της κρίσεως.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, βλέπετε ότι οι διεθνείς αγορές κινούνται πολλές φορές ανεξαρτήτως αποφάσεων, διότι ακόμη και τις μέρες που η Κυβέρνηση ανακοίνωνε πολύ δύσκολα και σκληρά μέτρα είχαμε άνοδο των spreads και είχαμε κινήσεις στο Χρηματιστήριο οι οποίες ήταν λογικά αδικαιολόγητες.

Αν το επιχείρημά σας είναι ότι θα έπρεπε μερικά πράγματα να τα έχουμε κάνει νωρίτερα, εγώ θα σας πω ναι. Πάντα όταν τα βλέπει κανείς εκ των υστέρων τα πράγματα βρίσκει σημεία στα οποία θα μπορούσε να τα έχει κάνει τα πράγματα αυτά νωρίτερα, καλύτερα, γρηγορότερα, αποτελεσματικότερα, αυτό δεν τελειώνει ποτέ.

Αλλά βλέπετε ότι παρελήφθη μία κατάσταση οριακή, δραματική και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε θέματα που συνδέονται με τα δικά μας προβλήματα και με τις δικές μας ευθύνες ως χώρας, ως κοινωνίας και ως αγοράς αλλά και θέματα που μας ξεπερνούσαν. Γιατί η Ελλάδα ήταν απλώς πρόσχημα, ήταν αφορμή, ήταν ένα εργαστήριο μέσα στο οποίο δοκιμαζόταν και δοκιμάζονται διάφορες νέου τύπου μέθοδοι κερδοσκοπίας και διάφορες νέου τύπου μέθοδοι πίεσης των αγορών για την άσκηση μιας «εκβιαστικής» νομισματικής πολιτικής από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε σχέση με το δολάριο και σε σχέση με τη στερλίνα.

Άρα λοιπόν αυτό το ξέρει ο Έλληνας πολίτης και γι΄ αυτό παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία, στηρίζει την Κυβέρνηση και περιμένει να δει φως στο τούνελ κι εμείς θα του υποσχεθούμε και του υποσχόμαστε ότι το τούνελ έχει φως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ικανοποιεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι αναγκαστικά αμήχανη, είναι μία στάση στα μεγάλα θέματα της οικονομικής πολιτικής συναινετική κι αυτό εγώ θέλω να το υποδεχθώ ως μία θετική εξέλιξη.

Από την άλλη μεριά, όταν η Νέα Δημοκρατία αντιλαμβάνεται ότι συναινεί με τις θεμελιώδεις επιλογές της Κυβέρνησης, με τον άξονα της κυβερνητικής πολιτικής, νοιώθει άσχημα, διότι σου λέει «τι είδους Αντιπολίτευση είμαι εάν συναινώ σε τόσο θεμελιώδη πράγματα»,  κι αρχίζει και κάνει -ας το πούμε έτσι- νευρικές μικρές κινήσεις οι οποίες δεν έχουν κανένα στόχο, αλλά νομίζω ότι εξυπηρετούν μία εσωτερική ανάγκη της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.

Όλο αυτό είναι κατανοητό γιατί η ήττα ήταν μεγάλη, η κρίση είναι μεγάλη, πρέπει να βρει το δρόμο της η Νέα Δημοκρατία. Εύχομαι να βρει το δρόμο της, διότι το δημοκρατικό πολίτευμα έχει ανάγκη από μία αξιόπιστη συγκροτημένη αντιπολίτευση, που διατυπώνει τον δικό της σοβαρό λόγο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωστόσο, κ. Βενιζέλο, δεν είναι λίγες οι φωνές και από το ΠΑΣΟΚ προερχόμενες, οι οποίες λένε ότι ‘βεβαίως υπάρχει κρίση μεγάλη οικονομική, ωστόσο ο χαρακτήρας των μέτρων που λαμβάνονται σπρώχνει το ΠΑΣΟΚ μακριά από τον προνομιακό του χώρο, μακριά από το κοινωνικό του προφίλ’.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, αυτό είναι αν θέλετε μία παρατήρηση, την οποία θα μπορούσε να κάνει ο καθένας, γιατί όταν δυσαρεστείς τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όταν αναγκάζεσαι να περιορίσεις επιδόματα, όταν αναγκάζεσαι να παγώσεις μισθούς, όταν αναγκάζεσαι να κόψεις το οικογενειακό εισόδημα από ανθρώπους που ανήκουν στα μεσαία στρώματα που είναι ο κορμός της ελληνικής κοινωνίας, δε νοιώθεις ευχάριστα, έτσι δεν είναι;

Γι΄ αυτό πρέπει να δώσεις ανταλλάγματα σε αυτά τα μεσαία στρώματα, όπως και να προστατεύσεις και το χαμηλό εισόδημα. Και τα ανταλλάγματα συνδέονται με τη λειτουργία του κράτους, συνδέονται με τη λειτουργία των μηχανισμών του κοινωνικού κράτους και συνδέονται και με την προοπτική ανάπτυξης. Διότι όλα αυτά τα κάνουμε για να φύγουμε από τον δημοσιονομικό εγκλωβισμό και να μπορέσουμε να βρούμε το δρόμο μας μέσα από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Εδώ ξέρετε το πρόγραμμα σταθερότητας βασίζεται στην παραδοχή ότι θα έχουμε το 2010 μηδενική ανάπτυξη, για την ακρίβεια ανάπτυξη μείον 0,3%, ας πούμε πρακτικά 0%. Θα ήταν πολύ δυσάρεστο να μην πετύχουμε ως χώρα αυτόν τον στόχο, τον αμυντικό στόχο. Θα ήταν πολύ πιο σημαντικό και πολύ πιο ευχάριστο να μπορέσουμε να έχουμε και μία μικρή ανάπτυξη.

Επίσης είναι σημαντικό να μπορούμε να ελέγξουμε ορισμένα φαινόμενα κερδοσκοπίας και ορισμένες αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών, γιατί πάντα υπάρχει το καλάθι του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, που εμάς μας απασχολεί πάρα πολύ.

Όλα λοιπόν αυτά είναι ένα τεράστιο βουνό προβλημάτων, που πρέπει να το ανεβούμε και το ανεβαίνουμε. Και γι΄ αυτό η Κυβέρνηση χρειάζεται και ζητά και σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει τη στήριξη και της Αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως της κοινωνίας, γιατί ο πολίτης πολλές φορές καταλαβαίνει απείρως περισσότερα πράγματα από ότι καταλαβαίνει το πολιτικό σύστημα. Έχει ένστικτο, έχει ευφυΐα, ζει την καθημερινότητα, ξέρει το πρόβλημα και θέλει να βγούμε από τη στενωπό για να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να είστε καλά, καλή συνέχεια.

ΠΗΓΗ:ΥΠΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο