Στην πορεία προς μια  πιθανή “αργεντινοποίηση” της Ελλάδας, η η εξεύρεση φυσικών πόρων θα έπρεπε να αποτελεί επιτακτική εθνική πολιτική σωτηρίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κράτους.  Όμως υπό το πρόσχημα της διατήρησης μιας μονομερούς φιλικής σχέσης  με τη γείτονα Τουρκία και υπό την απειλή ενός μόνιμου casus belli, η Αθήνα δείχνει μια πρωτοφανή ολιγωρία έως ατολμία στην εκμετάλλευση υπαρκτών κοιτασμάτων φυσικών πόρων στη Β. Ελλάδα και κυρίως στο Αιγαίο.   Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αλλά και ακριβώς στο άλλο ημισφαίριο του πλανήτη οι  κανόνες του διεθνούς δικαίου σχετικά με  την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου καταστρατηγούνται σε μια παρόμοια διαμάχη.  

  Οι αναλογίες σαφείς και οι συσχετισμοί ευανάγνωστοι και ευνόητοι.                                                    

YouTube Preview Image

H Βρετανία ανακοίνωσε χθές ότι το πλοίο «York» του Βασιλικού Ναυτικού ήρθε σε επαφή με ένα σκάφος της Αργεντινής στις 28 Ιανουαρίου, 50 μίλια από τα παράλια των αμφισβητούμενων νησιών Μαλβίνας/Φώκλαντς.  

 Ωστόσο αξιωματούχοι του Υπ. Άμυνας επέμειναν ότι «υπήρξε φιλικός διάλογος μέσω ασυρμάτου» μεταξύ των πλοίων εν μέσω μιας αυξανόμενης κρίσης για την κυριαρχία επί των νησιών που τελούν υπό de facto βρετανική διοίκηση αλλά διεκδικούνται από την Αργεντινή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το «York» παρακολουθούσε το πολεμικό σκάφος της Αργεντινής «ARA Drummond» να εισέρχεται στην ΑΟΖ των νησιών πριν του ζητήσει να αλλάξει πορεία. 

Βρετανική διοίκηση στα Φώκλαντς

Το βρετανικό Υπ. Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ ότι έχει σταλεί ένα υποβρύχιο στα νησιά αλλά πρόσθεσε ότι δεν αύξησε τις στρατιωτικές δυνάμεις της Βρετανίας στη περιοχή.

Στις 22 Φεβρουαρίου η βρετανική εταιρία Desire Petroleum plc εξέδωσε μια ανακοίνωσε ότι άρχισε εξορύξεις έξω από τα αμφισβητούμενα νησιά που βρίσκονται 450 χλμ (280 μίλια) από τις ακτές της Αργεντινής.

Σκοπός της εξόρυξης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των νησιών είναι η εξακρίβωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στα βρετανικά ύδατα καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν αποθέματα περίπου 13-60 δις βαρέλια πετρελαίου. 

Η Diamond Offshore Drilling  διοχέτευσε μια φωτογραφία του εξοπλισμού εξόρυξης που χρησιμοποιείται στο τρέχον πρόγραμμα.

Αυτή η κίνηση εξόργισε την Αργεντινή που διεκδικεί το αρχιπέλαγος του Ν. Ατλαντικού ως μέρος της επικρατείας της και τη Δευτέρα 21/02 έκανε έκκληση στο Γ.Γ. των Ην. Εθνών να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες και να ζητήσει από τη Βρετανία να σταματήσει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες.  

YouTube Preview Image

Τη Δευτέρα στο Μπουένος Άϊρες, οι τίτλοι των  εφημερίδων ισχυρίζονταν ότι υπάρχει κάποια στήριξη στη περιοχή ως προς τις αξιώσεις της Αργεντινής καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να επικυρώσουν τις βρετανικές διεκδικήσεις επί των νησιών. Επιπλέον  η κυβέρνηση Ομπάμα αρνήθηκε να στηρίξει το βρετανικό ισχυρισμό ότι το διεθνές δίκαιο επικυρώνει την εξόρυξη πετρελαίου κοντά στα νησιά λέγοντας ότι η διαφορά αποτελεί διμερές θέμα.    

Και οι δύο χώρες μετά τη πολεμική σύρραξη του 1982 αποφάσισαν να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους. Ωστόσο οι σχέσεις εντάθηκαν εκ νέου καθώς βρετανικές εταιρείες άρχισαν την αναζήτηση ενεργειακών πόρων  κάτω από το βυθό των αμφισβητούμενων νησιών.

Είναι σαφές ότι η διαμάχη επί της κυριαρχίας των νησιών στο ν. Ατλαντικό διαθέτει οικονομικό υπόβαθρο, επιπλέον ο χαρακτηρισμός της Ουάσιγκτον ως “διμερές θέμα” έμμεσα παραπέμπει σε κατάλυση βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας.

YouTube Preview Image

Σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι επί θεμάτων εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, οι κυβερνήτες δεν διστάζουν να καταφύγουν ακόμα και σε ένοπλες συγκρούσεις. Το σίγουρο είναι στα νησιά,  η σημαία που κυματίζει δεν υπεστάλη ούτε…….. αφέθηκε να παρασυρθεί από τον άνεμο.

YouTube Preview Image

Αλήθεια, αν συγκρίνουμε τις δυο περιπτώσεις σε ποιούς χειρισμούς θα κατεύφευγε το ελληνικό ΥΠΕΞ αν υπολογίσουμε ότι -για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους- η Ελλάδα δεν έχει ορίσει τα όρια της δικής της ΑΟΖ;

Κάντε ένα σχόλιο