Τη στιγμή που οι ΗΠΑ κάνουν μια απόπειρα να κατευνάσουν μια σειρά από εντελώς αδυσώπητους ανταγωνιστές –Ιράν, Β. Κορέα, Χαμάς, Χεζμπολάχ ακόμα και τον Ούγκο Τσάβες-  συμπεριφέρονται στη Κίνα, ίσως τον πιο σημαντικό οικονομικό τους εταίρο, σαν έναν αντίπαλο επειδή τις αγνοεί στο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της υποτίμησης του δολαρίου αλλά και της πολιτικής του Διαδικτύου.

Go to fullsize imageΗ ένταση άρχισε τον περασμένο Ιούνιο στο Πεκίνο, όταν ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner  σχεδόν έκανε μια οξεία παρατήρηση στον Κινέζο Πρωθυπουργό για δύο θέματα: την ανάγκη μείωσης κατανάλωσης ενέργειας στο όνομα της οικολογίας και δεύτερο την ανάγκη υποτίμησης του κινεζικού δολαρίου (yuan).

Σε μια πρόσφατη συνάντηση με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, ο Αμερικανός Πρόεδρος συνέχισε να εκφράζει την ενόχλησή του για το χαμηλής αξίας κινεζικό νόμισμα  καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές φοβούνται πως οι Κινέζοι θα συντρίψουν το δολάριο.

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ και οι φίλοι του Προέδρου στο Google προσπαθούν να εκφοβίσουν τους Κινέζους σχετικά με την πολιτική του Διαδικτύου. Η αποστολή στη Ταϊβάν νέων όπλων αξίας $6 εκατ. αναμφίβολα αποτελεί πρόκληση κατά της Κίνας γεγονός που δεν εξυπηρετεί καθόλου ούτε την άμυνα των ΗΠΑ ούτε και της Ταϊβάν. Είναι αλήθεια ότι οι Κινέζοι κατόρθωσαν να δείξουν την περιφρόνησή τους στις προσπάθειες των Αμερικανών να συγκεντρώσουν τις ομάδες των αντισημιτών και αντιαμερικανών πετρελαιο-εξαρτώμενων επιβουλέων τους εντός του ΟΗΕ  προκειμένου να αναλάβουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

YouTube Preview Image

Ωστόσο μια σοβαρή εξωτερική πολιτική σε καιρό κρίσης θα αναγνώριζε ότι το ισχύον καθεστώς της Κίνας είναι το καλύτερο που μπορεί κανείς να περιμένει από αυτή τη χώρα. Η κινεζική αναβίωση του ασιατικού καπιταλισμού παραμένει το πιο σημαντικό και θετικό  γεγονός παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια.

Με εκατομμύρια Ισλαμιστές στα σύνορά της αλλά και μέσα στην επικράτειά της, η Κίνα απειλείται σχεδόν όσο και η Δύση από το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Η Κίνα διαθέτει ένα τεράστιο μερίδιο στη παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία το οποίο οι Ισλαμιστές σκοπεύουν να ανατρέψουν. Όπως και οι ΗΠΑ έτσι και η Κίνα εξαρτάται ιδιαίτερα από τις κατασκευαστικές ικανότητες των Ταϊβανέζων ώστε η στρατιωτική απειλή που θέτει η Κίνα στη Ταϊβάν να μοιάζει περισσότερο με  θεατρική παράσταση.

Παρόλο που κάποιοι Ταϊβανέζοι πολιτικοί ονειρεύονται ακόμα τη πλήρη ανεξαρτησία, οι Ταϊβανέζοι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί έχουν από καιρό στηρίξει τους δεσμούς με τη μητροπολιτική Κίνα.

Go to fullsize image

Κινεζικός δράκων

Με τη Ταϊβάν, η ευρύτερη Κίνα αποτελεί τον πρωτοπόρο κατασκευαστή και συναρμολογητή μικροτσίπ, κομπιούτερ και εξοπλισμού δικτύων παγκοσμίως. Στη πραγματικότητα όλα τα αμερικανικά προηγμένα ηλεκτρονικά μηχανήματα εξαρτώνται από τα σπάνια στοιχεία της γης που χρησιμοποιούνται για την βελτίωση των επιδόσεων των μικροτσίπ και τα οποία φυλάσσονται σε ένα μονοπώλιο από την κινεζική εταιρία Baotou Steel Rare-Earth Hi-Tech Company  στο εσωτερικό της Μογγολίας.

Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τη Κίνα για την οικονομική και στρατιωτική τους ισορροπία και την οικονομική τους ανάπτυξη όπως η Κίνα εξαρτάται από τις ΗΠΑ για τις σημαντικές της αγορές και το παγκόσμιο καθεστώς καπιταλιστικού εμπορίου.

Είναι αυτοκαταστροφική ανοησία να θυσιαστεί αυτή η ουσιαστική συνεργασία στη καρδιά του παγκόσμιου καπιταλισμού προκειμένου να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις στο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της εξασθένησης του δολαρίου και της πολιτικής του Διαδικτύου.

Πόσους εχθρούς άραγε χρειάζεται η Αμερική;

ΠΗΓΗ: Asia News Net

Κάντε ένα σχόλιο