H Μολδαβία ζήτησε από το Ρώσο Πρόεδρο Dmitry Medvedev να εγκαταστήσειι ένα σύστημα ασφαλείας στη περιοχή της Υπερδνειστερίας ως απάντηση στους αμερικανικούς σχεδιασμούς για εγκατάσταση πυραυλικού συστήματος στην Αν. Ευρώπη.  Αυτό φέρνει σαν αποτέλεσμα την πιθανότητα εξοπλισμού της Υπερδνειστερίας με ρωσικά πυραυλικά συστήματα Iskander.

YouTube Preview Image

Ο  Igor Smirnov, πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, ελπίζει ότι οι ενέργειες της Μόσχας θα είναι στο πνεύμα των  υποσχέσεων του Ρώσου Προέδρου το 2009 ότι η Ρωσία θα προστατεύσει τις 150.000 πολιτών της που κατοικούν στη περιοχή.

Έτσι νωρίτερα η Tiraspol (πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας) είχε ζητήσει αύξηση των ειρηνευτικών δυνάμεων στoυς 2.000 στρατιώτες  στηριζόμενη στις παραπάνω υποσχέσεις του Dmitry Medvedev.

Transdniestria

Χάρτης Υπερδνειστερίας

Ωστόσο αξιωματούχοι της περιοχής ανησυχούν μήπως οι αρχές της Μολδαβίας χρησιμοποιήσουν την στήριξη της Ρουμανίας προκειμένου να καταπιέσουν το μη αναγνωρισμένο κράτος.

Το Moldavian Institute for Public Policy θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί το εφαλτήριο μιας νέας «ψυχρής εποχής» στις σχέσεις μεταξύ Μολδαβίας και Υπερδνειστερίας. Επίσης επισημαίνει ότι η εγκατάσταση αμυντικού συστήματος στη Ρουμανία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί και ότι η κατάσταση πιθανόν να επηρεαστεί από την νεοεκλεγείσα ηγεσία της Ουκρανίας που ίσως δεν εγκρίνει τη προμήθεια ρωσικών εξοπλισμών στην Υπερδνειστερία. 

Ουκρανοί αξιωματούχοι πάντως δεν αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο σημειώνοντας ότι το έδαφος της χώρας απειλείται  από τις ρουμανικές ενέργειες και υποστηρίζουν ότι η νέα ηγεσία θα προασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα σε όλους τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής.

ΠΗΓΗ: PRAVDA

Κάντε ένα σχόλιο