View Image

Πρόεδρος Ομπάμα

Καθώς τη Τρίτη το Ιράν αποφάσισε να επιταχύνει  τους ρυθμούς ανάπτυξης του πυρηνικού του προγράμματος, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναπτύσσονται νέες σημαντικές κυρώσεις κατά του Ιράν λέγοντας ότι η Τεχεράνη επιδιώκει ένα πρόγραμμα που τελικά θα την οδηγήσει στην πυρηνικοποίηση.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα πρόσθεσε ότι η διαδικασία ανάπτυξης περαιτέρω κυρώσεων κατά του Ιράν βαδίζει  με γοργούς ρυθμούς.

«Αυτό το οποίο μελετούμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι η ανάπτυξη μιας σοβαρής αγωγής κυρώσεων που θα τους αποδείξουν ( τους Ιρανούς) πόσο απομονωμένοι είναι από τη διεθνή κοινότητα ως σύνολο» είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο κ.  Ομπάμα μίλησε κατά τη διάρκεια μιας απρογραμμάτιστης εμφάνισης στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, μόλις κάποιες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι έχει αρχίσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε υψηλότερο επίπεδο. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Είπε μεταξύ άλλων ότι το Ιράν εμφανίζεται να έχει αγνοήσει τη προσφορά του. Πέρυσι, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας μεσολάβησε για μια λύση με την οποία το Ιράν θα έστελνε το μη εμπλουτισμένο ουράνιο για επεξεργασία στο εξωτερικό. Έτσι το ουράνιο θα επέστρεφε για χρήση παραγωγής ιατρικών ισοτόπων.

View Image
Πυρηνικό εργοστάσιο στη Βushehr, Ιράν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τεχεράνη στέλνει ανάμεικτα μηνύματα αλλά σαφώς δεν έχει αποδεχθεί τη προσφορά. Συνεχίζοντας είπε ότι  το Ιράν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ουράνιο για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Αυτό μας δείχνει ότι, παρά τη προσποιητή στάση τους ότι η πυρηνική τους ισχύς προορίζεται μόνο για κοινωφελή χρήση, στη πραγματικότητα συνεχίζουν να ακολουθούν μια πορεία που θα τους οδηγήσει στον εξοπλισμό» σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν παραδεχτεί ότι οι ενέργειες του Ιράν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο από το εντείνουν τις προσπάθειές τους να επιτύχουν μια τέταρτη δέσμη κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Κίνα αντιτάχθηκε σε παρόμοιες κυρώσεις κατά του Ιράν στο παρελθόν.

Ο κ. Ομπάμα ισχυρίζεται ότι υπάρχει χώρος για διπλωματία.

«Είμαστε πεπεισμένοι τώρα ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη ως προς τη κακή συμπεριφορά του Ιράν στο θέμα αυτό. Το πώς θα λειτουργήσει η Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας  καθώς εμείς θα επιδιώκουμε την επιβολή κυρώσεων είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε».

Η Ρωσία, που επίσης είχε αντιταχθεί στις κυρώσεις, ισχυρίζεται ότι το νέο σχέδιο εμπλουτισμού δείχνει να εμπεριέχει λόγους για καχυποψία ως προς τις προθέσεις του Ιράν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως εκτιμά την αλλαγή στάσης εκ μέρους της Μόσχας.

«Ένα πράγμα που με ευχαριστεί είναι ότι βλέπω πόσο γρήγορα μαθαίνουν οι Ρώσοι» είπε και συνέχισε: «Νομίζω ότι έχουν κατανοήσει με σαφήνεια ότι το Ιράν δεν ακολουθούσε σοβαρή πολιτική σχετικά με την διευθέτηση μιας διαφοράς μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας».

Ο Μπάρακ Ομπάμα δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επιβολή των  νέων κυρώσεων.

ΠΗΓΗ: VOA

Κάντε ένα σχόλιο