Go to fullsize image

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προβεί σε πώληση αμφίβιων επιθετικών πλοίων κατηγορίας Μιστράλ (φωτο) στη Ρωσία,  επιχειρηματολογώντας ότι δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής, ανέφερε η  εφημερίδα Daily Herald.

Η πιθανή πώληση έχει θορυβήσει κάποιους από τους συμμάχους του πρώην σοβιετικού μπλοκ όπως και αυτούς στο ΝΑΤΟ, ειδικά μετά την σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008 για την Ν.  Οσετία.

Σε μια σύντομη συνάντηση τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος Σαρκοζύ είπε στον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Robert Gates ότι κατά τη γνώμη του η πώληση δεν δημιουργεί κανένα στρατιωτικό  πρόβλημα καθώς η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας πραγματικός εταίρος.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε η Ρωσία να συμπεριφέρεται σαν εταίρος εάν εμείς δεν την αντιμετωπωτίζουμε ως τέτοιον”, είπε ο Σαρκοζύ.

Go to fullsize image

Πολεμικό πλοίο Μιστράλ

Η Ρωσία ήδη από τον Αύγουστο του 2009  έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει την αγορά ενός πλοίου τύπου Μιστράλ, αξίας  400-500 εκατ. ευρώ και την πιθανή κατασκευή 3-4 τέτοιων σκαφών σε συνεργασία με τη γαλλική ναυπηγοκατασκευαστική DCNS.

Ένα πλοίο κατηγορίας Μιστράλ έχει την ικανότητα να μεταφέρει και να αναπτύσσει 16 ελικόπτερα, 4 αποβατικές ακάτους, μέχρι 70 οχήματα  μεταξύ των οποίων 13 μαχητικά τάνκς και 450 στρατιώτες.  Το σκάφος είναι εξοπλισμένο με νοσοκομείο 69 κλινών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αμφίβιο πλοίο διοίκησης.

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι ένα πολεμικό πλοίο κατηγορίας Μιστράλ θα επέτρεπε στο ρωσικό Ναυτικό να διεξάγει πιο αποτελεσματικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της ρωσο-γεωργιανής πολεμικής σύρραξης.

Ωστόσο πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι  απλά η Ρωσία επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση  στη προηγμένη ναυτική τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον  κατά τη διάρκεια πιθανών συγκρούσεων με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του.
Go to fullsize image

Herve Morin Yπ. 'Αμυνας της Γαλλίας

Ο Γάλλος Υπουργός  Άμυνας Herve Morin είπε τη Δευτέρα ότι είναι πλέον καιρός να γυρίσει η σελίδα των ανταγωνισμών της ψυχροπολεμικής περιόδου με τη Ρωσία  και να αρχίσει μια νέα σχέση με τη Μόσχα μέσω νέων ανταλλαγών.

Εάν η συμφωνία πραγματοποιηθεί, θα είναι η πρώτη πώληση ενός σημαντικού μέρους στρατιωτικού εξοπλισμού που κάνει ένα μέλος του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: RIA NOVOSTI

Κάντε ένα σχόλιο