Το πλήρες κείμενο της απάντησης του ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτη:

“Όταν υποβλήθηκε η επίκαιρη ερώτηση, ζήτησα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου το σχετικό φάκελο και είδα πράγματι με έκπληξη ότι είναι ένα ζήτημα που χρονολογείται εδώ και τουλάχιστον δεκαεπτά χρόνια – συγκεκριμένα από το 1993 – δεν θα έλεγα δείγμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης. Είναι αντίθετα απόδειξη μιας γραφειοκρατικής πολλές φορές προσέγγισης ζητημάτων που συνδέονται με κρίσιμα ζητήματα καθημερινότητας των τοπικών κοινωνιών.

Πράγματι, τίθεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία του Δήμου της Νέας Περάμου, της περιφέρειας Αττικής. Είχα τη χαρά και την τιμή να δεχθώ πριν λίγο καιρό στο γραφείο μου το Δήμαρχο Νέας Περάμου, τον κύριο Φωτίου που απ’ ότι βλέπω έχουμε τη χαρά να παρευρίσκεται στο Κοινοβούλιο σήμερα, ο οποίος με ενημέρωσε με τη σειρά του για το πρόβλημα, όπως και όλοι οι Βουλευτές της περιφέρειας Αττικής.

Συμμεριζόμαστε απόλυτα τις αγωνίες και τις ευαισθησίες της τοπικής κοινωνίας. Έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα που συνδέεται με την καθημερινή ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου της Νέας Περάμου, μέσα από το χώρο του στρατοπέδου Γεωργιάδη.

Ποιός είναι ο στόχος μας; Ο στόχος μας είναι διπλός. Πρώτον, η υπεράσπιση της ασφαλούς καθημερινότητας των μαθητών και δεύτερον, ασφαλώς, ως καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του στρατοπέδου και συγκεκριμένα της Σχολής Πυροβολικού.

Το ζήτημα δεν συνδέεται αποκλειστικά με την αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ασφαλώς, το Ταμείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει τη δική του αρμοδιότητα. Όμως εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πιο σύνθετο ζήτημα, στο οποίο αρμοδιότητα έχει – εκτός των άλλων – και το Υπουργείο Οικονομικών. Γιατί γνωρίζουμε όλοι καλά και γνωρίζετε και εσείς καλά ότι σύμφωνα με όλα τα τοπογραφικά διαγράμματα που ξεκινούν από το 1977, όπως τουλάχιστον έχουν αποτυπωθεί στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης της εποχής, είναι χώρος αιγιαλού και παραλίας, άρα εκ του νόμου ανήκει στην αρμοδιότητα ή συναρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Για να παραχωρήσουμε τη χρήση γης χρειάζεται και η συναπόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.

Εμείς από την πλευρά μας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ενάντια στις γραφειοκρατικές αντιλήψεις, ακόμα και σε δογματικές αγκυλώσεις του παρελθόντος που ήθελαν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι ξεκομμένες από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Όμως χρειάζεται και από την άλλη πλευρά – και το λέω παρόντος και του δημάρχου – δηλαδή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μια προσπάθεια με πρωτοβουλίες και προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Να είστε βέβαιοι ότι εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της τοπικής κοινωνίας και ασφαλώς της τοπικής αυτοδιοίκησης.”

Στη συμπληρωματική ερώτηση που έθεσε ο κ. Οικονόμου στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο κ. Μπεγλίτης απάντησε τα εξής:

“Ξεκινώ από ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το πως θα μεταφράζουμε καθημερινά στην πράξη το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης στο χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε σχέση και με το κρίσιμο ζήτημα που θέσατε, της αξιοποίησης των μη λειτουργούντων πλέον στρατοπέδων, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Γνωρίζουμε όλοι, γνωρίζετε ασφαλώς και εσείς, ότι η όλη διαδικασία, το όλο θέμα διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο και το σχετικό νόμο του 1999. Χωρίς, όπως είπα, δογματικές προσκολλήσεις στο παρελθόν, εμείς θέλουμε να ανοίξουμε – και έχουμε ανοίξει ήδη σε επίπεδο μελέτης – το όλο θέμα της αξιοποίησης των στρατοπέδων. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του στρατοπέδου Γεωργιάδη στη Νέα Πέραμο.

Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας που είναι αρμόδιο εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση χρήσης γης και στρατοπέδων, δεν παραχωρεί απευθείας στα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση οι δήμοι. Παραχωρεί στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου έτσι ώστε στη συνέχεια να τεθεί ένας χώρος στην υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Να είστε βέβαιος, ότι από την πλευρά μας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Είναι ένα αίτημα κοινωνικό. Θα το κάνουμε πράξη. Είμαστε αποφασισμένοι και ο κ. Βενιζέλος και εγώ να παραχωρήσουμε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος της καθημερινότητας του πολίτη, στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα πανελλαδικό αίτημα. Έρχεται από κάθε γωνιά της χώρας μας και βεβαίως της περιφέρειας Αττικής, όπου υπάρχουν πολλά ανενεργά στρατόπεδα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για ανάγκες υποδομών, σχολικών κτηρίων, κτηρίων που θα ικανοποιούν τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά βεβαίως και για τις ανάγκες σε πράσινο για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα γραφεία μας είναι ανοιχτά για να συνεννοηθούμε με εσάς τους Βουλευτές περιφέρειας Αττικής, με τον Δήμαρχο και με τη Δημοτική Αρχή Νέας Περάμου ώστε να βρούμε μια βιώσιμη, εναλλακτική λύση.

Εμείς από την πλευρά μας – και εγώ προσωπικά από την πλευρά μου, που χειρίζομαι το θέμα – θα συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε να είμαστε όλοι εποικοδομητικοί. Μπορεί να βρεθεί λύση. Σας διαβεβαιώνω, επίσης, ότι οι εντολές προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΓΕΣ είναι σαφείς προς αυτή την πλευρά, ότι πρέπει να βρούμε λύση.

Άρα, λοιπόν, καλώ από εδώ και εσάς και τους εκπροσώπους Βουλευτές της περιφέρειας Αττικής και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, να βρούμε όλοι μαζί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Αυτή μπορεί να βρεθεί. Και χαίρομαι για την ευελιξία που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή Νέας Περάμου και ο Δήμαρχος στην αναζήτηση αυτών των εναλλακτικών λύσεων.”


Κάντε ένα σχόλιο