Το φθινόπωρο του 2009 η Ελβετία με δημοψήφισμα αποφάνθηκε ότι οι μιναρέδες αποτελούν σύμβολα ισλαμοποίησης στη χώρα κι έτσι η ανέγερσή τους στη χώρα απαγορεύθηκε.

Στις αρχές του 2010 η επαρχία Saar της Γερμανίας δεν αποκλείεται να προσφύγει σε δημοψήφισμα για την ανέγερση ή όχι ενός μιναρέ στο τζαμί της πόλης Volklingen. Στη πόλη των 40.000 κατοίκων οι κυρίως τουρκογενείς μουσουλμάνοι αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στο ντόπιο πληθυσμό έδειξε ότι οι πολέμιοι των μιναρέδων ξεπερνούν κατά πολύ τους υποστηρικτές τους.

Έτσι δεν αποκλείεται η μικρή αυτή πόλη να είναι η πρώτη στο χάρτη της Ε.Ε. όπου η ανέγερση του ισλαμικού θρησκευτικού συμβόλου θα απαγορευθεί επίσημα.

Η ιστορία της επαρχίας  Saar μπορεί να έχει απήχηση και σε άλλες περιοχές της Γερμανίας, αρκεί να θυμηθούμε μόνο ότι ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Γερμανίας αριθμεί πάνω από 4 εκατ. ενώ οι Τούρκοι μετανάστες αποτελούν τα 2/3 αυτού του αριθμού. Άραβες, Κούρδοι, Μουσουλμάνοι Βόσνιοι και Αλβανοί έχουν δημιουργήσει μεγάλες κοινότητες στη χώρα. Τουλάχιστον το ¼ απ΄ αυτούς δήλωσαν ότι δεν  πηγαίνουν συχνά στα τζαμιά. Εκατοντάδες χιλιάδες όμως συνεχίζουν να τηρούν τους νόμους της σαρία.

Σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, η Ελλάδα  με τους σχεδιασμούς για απόδοση της Ιθαγένειας σε αλλοδαπούς μετανάστες (στη πλειοψηφία  μουσουλμάνοι) είναι σαφές ότι προβαίνει σε θρακοποίηση και του λοιπού της επικρατείας της.  Ας αναλογιστούμε μόνο την περίπτωση 64-67.000 Ελλήνων μουσουλμάνων απο τους οποίους είχε γίνει στέρηση ιθαγένειας  μεταπολεμικά και για τους οποίους εύλογα τέθηκε ήδη θέμα από μουσουλμάνο βουλευτή της Θράκης. 

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το νομοσχέδιο πιθανότατα θα ψηφιστεί, προηγουμένως όμως πρέπει κατά τα πρότυπα κάθε δημοκρατικής χώρας να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Κάντε ένα σχόλιο