Mikhail Margelov

Ο Πρόεδρος της  επιτροπής διεθνών σχέσεων της ρωσικής Δούμας,  Mikhail Margelov δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι το νέο στρατιωτικό δόγμα είναι μια απάντηση στις καθημερινότητες του σήμερα παγκοσμίως και ότι δεν εμπεριέχει επιθετικούς σχεδιασμούς.

Το θέμα του νέου στρατιωτικού δόγματος έχει από καιρό συζητηθεί ευρύτατα στη Ρωσία και έξω από τα σύνορά της και φυσικά μπορεί να πει κάποιος ότι κάποια από τα άρθρα του δεν έκαναν καλή εντύπωση σε κάποιους στις δυτικές χώρες. Αυτό είναι βεβαίως κατανοητό. Σε κάθε περίπτωση, κανείς στη Ρωσία δεν είναι γοητευμένος από το αμερικανικό, βρετανικό ή γαλλικό δόγμα. Η πρακτική της κοινής λογικής υπαγορεύει ότι κάθε χώρα ενδιαφέρεται για την εθνική της ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα καθώς και την εξασφάλιση των πολιτών της να  ζουν σε συνθήκες ειρήνης και ηρεμίας.

Η Ρωσία εφαρμόζει ακριβώς το ίδιο πράγμα και απλώς έχει επεξεργαστεί και διορθώσει το στρατιωτικό δόγμα του 2000. Το νέο Δόγμα αναγνωρίζει τη σκοτεινή πιθανότητα της εξαπόλυσης ενός μεγάλης κλίμακας πολέμου κατά της Ρωσίας αλλά σημειώνει επίσης την αύξηση του αριθμού των περιφερειακών συγκρούσεων στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Η Ρωσία πιστεύει ότι η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, των πυραύλων και της τεχνολογίας τους καθώς και ο αυξανόμενος αριθμός χωρών που διαθέτουν πυρηνικά θέτουν μια σοβαρή απειλή πολέμου. Το νέο Δόγμα επίσης αναφέρει τη τρομοκρατία ως σοβαρή πηγή κινδύνου. Το σχέδιο στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος και η εδαφικές αξιώσεις της Ιαπωνίας επί της Ρωσίας δεν παραθεωρούνται στο νέο στρατιωτικό δόγμα.View Image

Μιλώντας ξεκάθαρα το νέο δόγμα, δηλαδή ότι οι βλέψεις για διεύρυνση του ΝΑΤΟ  προς Ανατολάς   αποτελούν μια απειλή για τη ρωσική εθνική ασφάλεια προκαλεί εκνευρισμό στο ΝΑΤΟ και στα δυτικά έθνη. Ο προσποιητός εκνευρισμός της Δύσης φτάνει για να προκαλέσει θύελλα καθώς αυτή η σοβαρή απόφαση της Ρωσίας  για το εξαιρετικά ευαίσθητο αυτό θέμα δεν είναι πρόσφατη. Η Μόσχα δεν «στρογγύλεψε τις γωνίες» στις διάφορες συζητήσεις όπου κι αν έλαβαν χώρα και σε οποιοδήποτε επίπεδο σχετικά με τις απειλές που θέτει η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αλλά ποτέ δεν καθησυχάστηκε επ’ αυτού, ακόμα κι όταν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν εγκατάσταση αντι-πυραυλικής ασπίδας στη Ρουμανία και σε άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Η Δύση δυσφορεί γενικά με το δικαίωμα που έχει διατηρήσει η Ρωσία, υπό το νέο της στρατιωτικό δόγμα, να χρησιμοποιεί πυρηνικά σαν αντίποινα στη χρήση ένοπλης βίας εις βάρος της ή των συμμάχων της. Παράλληλα η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων ανταποδίδοντας μια επιθετική πράξη με συμβατικά όπλα και η οποία αποτελεί απειλή για  την υπόσταση του ρωσικού κράτους. Οι χώρες της Δύσης και το ΝΑΤΟ έχουν παρόμοια άρθρα στα στρατιωτικά δόγματά τους. Γιατί λοιπόν η Ρωσία να θεωρείται ως διαφορετική;

Το Ρωσικό Δόγμα εμφανίζεται ως εντελώς αμυντικό και οι γείτονες της Ρωσίας, κοντινοί και μακρινοί, θα πρέπει να κατανοήσουν πώς, υπό ποιες συνθήκες και τί τύπους όπλων θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία προκειμένου να προστατέψει τη ζωή και τη περιουσία των Ρώσων πολιτών.

Κάντε ένα σχόλιο