Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την οικονομία, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις.

Ερώτηση: Μια ερώτηση για τα οικονομικά μέτρα και τη μεγάλη αντίδραση του κόσμου…

Ευ. Βενιζέλος: Είναι δύσκολο για τους πολίτες και ιδίως για τους πολίτες που έχουν χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα να αποδεχτούν την περικοπή του εισοδήματός τους, να αποδεχτούν μια προσωρινή μείωση του επιπέδου ζωής. Αυτό η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται, το συμμερίζεται απολύτως και ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες. Αντιλαμβανόμαστε την αντίδραση πολλών κοινωνικών ομάδων. Πρέπει, διατηρώντας την εθνική μας αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, με ψυχραιμία, με αίσθημα δικαιοσύνης αλλά και με αισιοδοξία -γιατί υπάρχει προοπτική, υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ- να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίσταση. Γιατί αν δεν αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα, αν δεν αντιδράσουμε με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος θα βρεθούμε ως χώρα, ως εθνική οικονομία σε πολύ δυσκολότερη θέση.

Ερώτηση: Η αντίδραση του κόσμου είναι κυρίως γιατί το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα και όχι από τα υψηλά.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που αφορούν σε περικοπές των αποδοχών και πάγωμα των συντάξεων είναι μέτρα άμεσης εφαρμογής. Αλλά πρέπει να δούμε ταυτόχρονα τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα περιλαμβάνει και ένα φορολογικό σύστημα πολύ πιο αυστηρό και δίκαιο και έκτακτη εισφορά για τις μεγάλες επιχειρήσεις και έκτακτη εισφορά για τα μεγάλα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα. Επίσης, επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Είναι λογικό ο καθένας να βλέπει, όμως, το δικό του εισόδημα, τον δικό του οικογενειακό προϋπολογισμό, την κατάσταση της δικής του επιχείρησης. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να κοιτάμε και προς τα δίπλα, να βλέπουμε και το εθνικό πρόβλημα και το συνολικό κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας. Και εμείς ως κυβέρνηση, βεβαίως, έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη, διαχειριζόμενοι την κρίση, να παρεμβαίνουμε και να αποκαθιστούμε αδικίες όπου τέτοιες εντοπίζονται.

Ερώτηση: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Τι να περιμένουμε από τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο;

Ευ. Βενιζέλος: Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ελληνική κρίση είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση. Πριν από τρία χρόνια, όλη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε την κρίση του τραπεζικού συστήματος. Τα κράτη παρενέβησαν για να σώσουν τις τράπεζες. Τώρα υπάρχει μια παγκόσμια δημοσιονομική κρίση των κρατών, υπάρχει μια κρίση στη διαχείριση του δημοσίου χρέους όλων σχεδόν των κρατών. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που εκτίθεται σε τεράστιες κερδοσκοπικές πιέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να δείξει ότι έχει συνείδηση του προβλήματος και να ολοκληρωθεί θεσμικά και δημοσιονομικά γιατί όσο παραμένει το μετέωρο βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κρίση μπορεί να πάψει να είναι ελληνική, ισπανική, πορτογαλική και ιρλανδική και να γίνει πανευρωπαϊκή. Άρα το κουδούνι δεν χτυπάει μόνο για την Ελλάδα, χτυπάει για ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία πρέπει να δείξει ότι έχει την οξυδέρκεια και την προνοητικότητα που απαιτείται.

ΠΗΓΗ ΥΠΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο