Αύριο Πέμπτη αναμένεται να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ η συμφωνία – πλαίσιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το πρόγραμμα των υποβρυχίων, για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού θα ενημερώσουν την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στο θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Μιλώντας για το πρόγραμμα ναυπήγησης των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 και εκσυγχρονισμού τριών υποβρυχίων τύπου 209, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε, ότι είχαν ανακοινωθεί τα έτη 2000 και 2002 και το κόστος είχε ανέλθει στα 2 δισ. 838 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το 2008 είχαν ήδη καταβληθεί 2 δισ. 32 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει παραληφθεί τίποτε από την Ελλάδα.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στη συμφωνία πώλησης των ναυπηγείων στην Abu Dhabi Mar (“ADM”) παρουσιάζοντας τα εξής στοιχεία:

-Το 75% των μετοχών των Ναυπηγείων μεταβιβάζεται στην εταιρεία ADM

-Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο εσαεί όσον αφορά στην περαιτέρω μεταβίβαση των μετοχών,

-Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο όσον αφορά στα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΔΣ της εταιρείας,

-Αίρεται η πρόταση της ΑDM για απολύσεις 350 εργαζομένων,

– Τα περιουσιακά στοιχεία των Ναυπηγείων που αφορούν σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες θα εκποιηθούν.

– Στα Ναυπηγεία χορηγείται δάνειο 20 εκατομμύρια ευρώ για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, μέχρι την υπογραφή της τελικής συμφωνίας σε 4-5 μήνες. Η τελική συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή.

Τέλος, αναφερόμενος στην ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει η αποστολή της και ισχύουν οι εθνικοί περιορισμοί.

Πηγές: ΕΡΤ,AΠΕ

Κάντε ένα σχόλιο