Στρατηγός Saldiray Berk

Η Υπηρεσία Τύπου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εξέδωσε χθες  ανακοίνωση στη οποία αναφέρεται ότι η Χειμερινή Στρατιωτική Άσκηση 2010 που διεξάγεται υπό τη διοίκηση του Διοικητή της Τρίτης Στρατιάς στρατηγού Saldiray Berk, θεωρητικά ήταν πάντα απαγορευμένη στον Τύπο. Αυτή η ανακοίνωση ήρθε σαν απάντηση σε σχολιασμούς και φημολογίες κάποιων ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να παρακολουθήσει την άσκηση που διεξάγεται με επικεφαλής  έναν στρατηγό, ο οποίος βαρύνεται με τη κατηγορία της σύστασης και ίδρυσης- από κοινού με τον İlhan Cihaner. γενικό εισαγγελέα της περιοχής Erzincan-της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ergenekon.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η συγκεκριμένη άσκηση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια είχε σχεδιαστεί ως απόρρητη για τον Τύπο και ότι την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών επιτρέπεται η παρουσία μόνο του Αρχηγού του Επιτελείου, αξιωματικών του στρατεύματος και του διοικητή της στρατονομίας.

Ο αρχηγός των τουρκικών Ε.Δ., Ilker Basbug, αναμένεται να  παρακολουθήσει μέρος της άσκησης καθώς ούτε ο Πρόεδρος Gul ούτε ο πρωθυπουργός Erdogan έχουν προγραμματισμένη μια τέτοια επίσκεψη.

Ωστόσο η ανακοίνωση υπαινίχθηκε ότι δεν έγιναν προσκλήσεις ούτε στον Πρόεδρο ούτε στον πρωθυπουργό της χώρας.  Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι  STAR TV αργά χθες, ο Τούρκος Υπουργός  Άμυνας Vecdi Gönül έδωσε την εντύπωση ότι ο αποκλεισμός των δύο πολιτειακών ηγετών ήταν εσκεμμένος. «Αυτό έπρεπε να κάνουμε. Ο καθένας ας κάνει τις δικές του ερμηνείες» συνέχισε ο Υπουργός.

Παρά τις συνεχιζόμενες δικαστικές έρευνες για την υπόθεση Ergenekon, ο στρατηγός Saldiray Berk διατηρεί το αξίωμά του ως διοικητής της Τρίτης Στρατιάς ενώ η στρατιωτική άσκηση ξεκίνησε χθες βράδυ με βολές πυροβολικού.

ΠΗΓΗ: HURRIYET

Κάντε ένα σχόλιο