Σφοδρή αντιπαράθεση πυροδότησε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, που εκδικάζει την υπόθεση δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το αίτημα αναβολής που υπέβαλαν οι νέοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι ανέλαβαν την εκπροσώπηση της οικογένειας του θύματος μετά την παραίτηση των δικηγόρων Αλέξανδρου Κατσαντώνη και Χρήστου Μυλωνόπουλου.

Οι νέοι εκπρόσωποι της πολιτικής αγωγής ζήτησαν την αναβολή της δίκης για μια εβδομάδα ώστε να ενημερωθούν για τη δικογραφία και να τους κοινοποιηθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων που έχουν προηγηθεί.

Στην τοποθέτησή του επί του αιτήματος αναβολής ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι το κριτήριο της δίκαιης δίκης έχει παραβιαστεί, αφού “η ηγεσία της δικαιοσύνης, δηλαδή η πολιτική, αποφάσισε για τον τόπο της διεξαγωγής της“. Ανέφερε επίσης ότι από δημοσιεύματα στον Τύπο δημιουργείται σκεπτικισμός για την υπόθεση και συμπλήρωσε: “Το τελευταίο που θα περίμενε ο πολίτης είναι να υπάρχει διάσταση μεταξύ κοινωνικού και δικαστικού κλίματος“.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του βασικού κατηγορουμένου ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, τόνισε ότι η αναβολή της δίκης σημαίνει νέα δικάσιμος με νέα σύνθεση δικαστηρίου. Σχολιάζοντας τα λεχθέντα του κ. Κωνσταντόπουλου περί διάστασης δικαστικού και κοινωνικού κλίματος είπε: “Κατά την άποψη του κ. συναδέλφου αν έξω από ένα δικαστήριο οι πολίτες φωνάζουν ”σκοτώστε τον κατηγορούμενο” θα πρέπει να τον εκτελούμε ανεξαρτήτως του τί γίνεται εντός αιθούσης και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες όπως στον εμφύλιο. Και αν κάνουμε λάθος, ε, δεν πειράζει. Να τον τιμούμε μετά όπως τον Μπελογιάννη“.

Σχετικά με το θέμα της επιλογής της Αμφισσας για τη διεξαγωγή της δίκης ο κ. Κούγιας αναρωτήθηκε τι ενοχλεί την πολιτική αγωγή η Αμφισσα. ” Μήπως γιατί δεν είμαστε στην Αθήνα, να έχουμε 50.000 ανθρώπους έξω από το δικαστήριο από αυτούς που αυτοί επιδοτούν να καίνε γραφεία; Αν είναι ένοχος ο εντολέας μου να καταδικαστεί ισόβια. Αλλά να έχει μια δίκαιη δίκη”.

Είπε επίσης ο συνήγορος ότι θα μπορούσε να σκεφθεί πως η πολιτική αγωγή επιθυμεί με το αίτημά της να αλλάξει σύνθεση το δικαστήριο επειδή με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να καταρρέει το κατηγορητήριο.

Στη δευτερολογία της η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε στο δικαστήριο ότι η πολιτική αγωγή θα αποφύγει κάθε εκτροπήκαι θα αποφύγουμε να επιφυλάξουμε για τον εαυτό μας τον ρόλο του υπερασπιστή του δικαστηρίου που ανέλαβε ο κ. Κούγιας“.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει στη συνείδηση κανενός παγιωμένη άποψη ότι κατέρρευσε το κατηγορητήριο. “Εγώ αρνούμαι να εφαρμόσω τηλεοπτική δικονομία. Ο καθένας ό,τι είναι, αυτό δείχνει. Η δίκη αυτή δεν θα κριθεί στις εντυπώσεις“.

Η πολιτική αγωγή ζήτησε επίσης από το δικαστήριο την εξέταση εκ νέου της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Βέρτζιν Τσαλικιάν, τον ορισμό αναπληρωτών δικαστών και την επίσημη μαγνητοφώνηση των πρακτικών.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής, ενώ έχει επιφυλαχθεί για τα υπόλοιπα.

Το πρωί της Τετάρτης, το δικαστήριο συνεδρίασε εν συμβουλίω με προεδρεύοντα τον πρόεδρο Πρωτοδικών Λειβαδιάς και απέρριψε τη δήλωση αποχής που υπέβαλε στις 11 Μαρτίου η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αντζελίτα Παπαβασιλείου.

Η δήλωση της προέδρου υπεβλήθη μετά την παραίτηση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής κ.κ. Κατσαντώνη και Μυλωνόπουλου όταν απερρίφθη το αίτημά τους να ασκηθεί ποινική δίωξη στη μάρτυρα Αντα Τζιορμπατσιούδη. Η πρόεδρος εξέλαβε την παραίτηση των δύο δικηγόρων ως αμφισβήτηση του δικαστηρίου. Η νέα πολιτική αγωγή δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο ότι ήδη έχει κατατεθεί μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμφισσας σε βάρος της μάρτυρος για το αδίκημα της ψευδορκίας.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 23 Μαρτίου.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάντε ένα σχόλιο