Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, παραβρέθηκε σήμερα ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Μετά την παρέλαση, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το μήνυμα της ημέρας δήλωσε τα εξής:

Σήμερα, ημέρα της εθνικής μας εορτής, όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη σημασία έχει να είμαστε όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες ενωμένοι, υπερήφανοι και αισιόδοξοι. Η Ελλάδα δεν είναι ένα κατηγορούμενο και απολογούμενο έθνος. Είναι μια ισχυρή οικονομία, ένα κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η 30ή σε όγκο οικονομία στον κόσμο, είναι η 15η οικονομία στον κόσμο ως άθροισμα επενδύσεων και αποταμιεύσεων, έχει μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα ξεπεράσει τις δυσκολίες βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Χρειαζόμαστε ξανά μία «απελευθέρωση» των δυνάμεων και των δυνατοτήτων που έχουμε και αυτό θα το πετύχουμε μόνοι μας, με τις δικές μας δυνάμεις γιατί αυτό το οφείλουμε στην ιστορία μας, στην παράδοσή μας και κυρίως στο μέλλον μας γιατί τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στο μέλλον, όπως και εμείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την Ευρώπη τι περιμένουμε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Από την Ευρώπη ζητάμε τα αυτονόητα και στοιχειώδη πράγματα. Ζητάμε η Ευρώπη να αποκτήσει συνείδηση του προβλήματός της –γιατί το πρόβλημά της δεν είναι το ελληνικό πρόβλημα αλλά το ευρωπαϊκό- και να δείξει ότι έχει την πολιτική ικανότητα να διαχειρίζεται, να προβλέπει και να ξεπερνά κρίσεις. Γιατί και η κρίση της Ευρώπης δεν είναι η κρίση της Ελλάδος, είναι κάτι πολύ βαθύτερο και κάτι πολύ ευρύτερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα καταφύγουμε τελικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ώρα σήμερα δεν είναι ώρα ούτε για ειδικότερες δηλώσεις, ούτε για προβλέψεις. Ο τόπος δίνει μια μάχη και τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε. Θα την κερδίσουμε ενωμένοι με τις ικανότητές μας και κυρίως με την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη διεθνή πραγματικότητα.

Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για την οικονομία αλλά και στο μεγάλο μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων, το μέτωπο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή, με επαγρύπνηση, όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καταγράφουμε τις καταστάσεις, χωρίς ούτε να τις υποβαθμίζουμε, ούτε να τις διογκώνουμε τεχνητά. Δεν έχουμε εξαρτημένα αντανακλαστικά, δεν τρέχουμε πίσω από προκλήσεις. Πάντα έχουμε έναν σταθερό άξονα: την ειρήνη στην περιοχή που προκύπτει μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, μέσα από τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, των υφισταμένων συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των διοικητικών αρμοδιοτήτων που έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς συμβάσεις και αποφάσεις διεθνών οργανισμών.

Η Ελλάδα σήμερα, ημέρα της εθνικής της επετείου, στέλνει και πάλι προς όλους τους γείτονες και φίλους ένα μήνυμα συνεργασίας, ένα μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης, ένα μήνυμα αλληλοκατανόησης. Αλλά βεβαίως δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στη ρητορεία, πρέπει να προχωρούμε σε πράξεις και πρωτοβουλίες και αυτές μπορούν να προχωρήσουν σε σταθερό έδαφος μόνο όταν αποδεχόμαστε ορισμένα αυτονόητα και απλά πράγματα, όπως αυτά που ανέφερα προηγουμένως.

ΠΗΓΗ: ΥΠΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο