View Image

Διεθνής Διατημικός Σταθμός

Σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους για το Διάστημα, δεν υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί στην επέκταση της επιχειρησιακότητας  του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μέχρι τουλάχιστον το 2020.

Οι επικεφαλής των διαστημικών υπηρεσιών από τον Καναδά, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Δ.Δ.Σ. συναντήθηκαν στο Τόκιο προκειμένου να αναθεωρήσουν τις προοπτικές για συνεργασία στην επόμενη δεκαετία.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Roscosmos γράφει στην ιστοσελίδα της ότι οι επικεφαλής των υπηρεσιών εξέφρασαν το έντονο αμοιβαίο ενδιαφέρον για τη συνέχιση των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση τους όσο υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη από τη χρήση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

H Roscosmos αναφέρει, ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ανέδειξαν με έμφαση τη κοινή τους πρόθεση ώστε να ξεκινήσουν νέες διαδικασίες εντός των αντίστοιχων κυβερνήσεων με σκοπό να επιτευχθεί μια συναίνεση στο τέλος του έτους όσον αφορά τη συνέχιση του Δ.Δ.Σ.  μέχρι την επόμενη δεκαετία.

Τα μέλη  του Δ.Σ.Σ άρχιαν να συνέρχονται συλλογικά  με την εκτόξευση, από το Καζακστάν στις 20 Νοεμβρίου 1998, της διαστημικής μονάδας Zarya που χρηματοδότησαν οι ΗΠΑ και κατασκεύασε η Ρωσία. Ο Zarya που σημαίνει  “αυγή” στα ρωσικά,  ήταν το πρώτο συστατικό του Δ.Δ.Σ.

Το πρόγραμμα πήρε περισσότερο από τα αρχικά προγραμμτισμένα πέντε έτη και από το Νοέμβριο 2009  ο σταθμός  αποτελείται από 11 μονάδες σε ατμοσφαιρική πίεση και μια ολοκληρωμένη ασφαλή κατασκευή. Τρεις διαστημικές μονάδες  που υπολείπονται θα προστεθούν στ σταθμό μέχρι το Δεκέμβριο του 2011.

Η Roscosmos σημειώνει  ότι με τη συνέλευση των μελών του Δ.Σ.Σ. καθώς πλησιάζει την ολοκλήρωση και με εδραιωμένη την  ικανότητα να υποστηρίζει ένα πλήρως απασχολούμενο πλήρωμα έξι ατόμων, οι επικεφαλής των υπηρεσιών σημείωσαν τις εξαιρετικές ευκαιρίες που προσφέρονται τώρα από το Δ.Σ.Σ. για τροχιακή έρευνα και ανακαλύψεις όπως η επιχείρηση και διαχείριση του μεγαλύτερου διεθνούς διαστημικού συγκροτήματος παγκοσμίως.

Η απόφαση για επέκταση της διάρκειας των υπηρεσιών του τροχιακού σταθμού πρέπει να υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις όλων των 15 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Μόλις ολοκληρωθεί, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα ζυγίζει 470 τόνους και θα είναι 109 μέτρα μακρύς και 88,4 μέτρα φαρδύς ενώ το συνολικό του κόστος αναμένεται να φτάσει τα 40 δισ. δολάρια.

Κάντε ένα σχόλιο