View ImageΤο Συμβούλιο της Ευρώπης συνέστησε στη Τουρκία να ψηφίσει νομοθεσία που θα επιτρέπει σε θρησκευτικές κοινότητες να αποκτούν νομική προσωπικότητα. Επ΄ αυτού η συμβουλευτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης έκρινε πως δεν υφίσταται λόγος για τον οποίο οι τουρκικές Αρχές απαγορεύουν στον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως τον τίτλο «Οικουμενικός» σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε παρέμβαση για απαγόρευση του τίτλου θα συνιστά  παραβίαση θρησκευτικών δικαιωμάτων.

Η λεγόμενη Επιτροπή της Βενετίας ενημέρωσε τον Πατριάρχη  για τις απόψεις της και τις προσδοκίες της για τις θρησκευτικές κοινότητες στις 12-13 Μαρτίου.     

Σύμφωνα με τη τουρκική νομοθεσία οι θρησκευτικές μειονότητες δεν μπορούν να καταχωρηθούν και να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα. Αντίθετα, πρέπει να λειτουργούν έμμεσα μέσω ιδρυμάτων ή ενώσεων.

Καθώς η επιτροπή επεσήμανε την αναγκαιότητα τροποποιήσεων προκειμένου να βελτιωθούν τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων ταυτόχρονα αποφάνθηκε ότι ο ισχύων νόμος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κυρίαρχο ευρωπαϊκό μοντέλο στο οποίο οι θρησκευτικές κοινότητες επιτρέπεται να αποκτούν νομική προσωπικότητα.   

Στο επιχείρημα της Τουρκίας ότι η στάση της, να αναγνωρίζει τον Πατριάρχη ως  απλό ηγέτη των ελληνορθοδόξων στη Τουρκία, βασίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η επιτροπή αντέτεινε ότι η Συνθήκη δεν περιορίζει το δικαίωμα του Πατριαρχείου να χρησιμοποιεί τον όρο «Οικουμενικό».

YouTube Preview Image

Στην Άγκυρα παρόλα αυτά, σύμφωνα με  τον Οργανισμό Διεθνούς Στρατηγικής Έρευνας  της Τουρκίας ,«η Ε.Ε. δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει τι σημαίνει μειονότητα. Ως προς το θέμα της οικουμενικότητας, η θέση της Τουρκίας είναι σαφής. Δεν αναγνωρίζει οικουμενικότητα υπό τη διεθνή έννοια».

Η Επιτροπή της Βενετίας αναφέρει: « Η ανεξιθρησκία προβλέπει επίσης  κάποια αυτονομία της θρησκευτικής κοινότητας  στα θέματα οργάνωσης, δηλαδή την εσωτερική δομή, ανάδειξη θρησκευτικών ηγετών, την εκλογή και εκπαίδευση των κληρικών και το επίσημο θρησκευτικό δόγμα μιας θρησκευτικής ομάδας».

 Όσο για τον τίτλο «Οικουμενικός» χρησιμοποιείται από το Πατριάρχη που εδρεύει στη Κωνσταντινούπολη από τον 6ο αιώνα. Επίσης ο τίτλος χρησιμοποιείτο και στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΠΗΓΗ:HURRIYET

Κάντε ένα σχόλιο