Hλεκτρονικός πόλεμος διεξάγεται μεταξύ του Ιράν και ξένων τηλεοπτικών δικτύων, με στόχο την εμπόδιση λήψης των προγραμμάτων του από τους πολίτες του Ιράν.

Αυτό καταγγέλθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, που ζητούν από την Ε.Ε. την απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων τεχνολογιών, τις οποίες χρησιμοποιεί η ασιατική χώρα για να δημιουργεί παρεμβολές με παράσιτα, στα τηλεοπτικά σήματα.

Μάλιστα αναφέρουν ότι πάνω από70 ξένες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες, που αναμεταδίδουν μέσω δορυφόρου από την ευρωπαϊκή εταιρεία Eutelsat, διαπίστωσαν σημαντικές παρεμβολές από το Ιράν, κατά τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, που έγιναν με αφορμή την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης στις 11 Φεβρουαρίου.

Παρά τις διαμαρτυρίες που έγιναν μέσω της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (UIT), οι ιρανικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν.

Δεν έλειψαν όμως και οι κατηγορίες σε βάρος εταιρειών, όπως η Nokia Siemens Networks (NSN), θυγατρική της γερμανικής εταιρείας Siemens και της φινλανδικής Nokia, από την Ιρανή Σιρίν Εμπαντί (τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης). Η κ. Εμπαντί κατηγόρησε την εταιρεία ότι παρέδωσε στο Ιράν λογισμικό που επιτρέπει την πραγματοποίηση υποκλοπών στις συνομιλίες και τις ανταλλαγές μηνυμάτων SMS σε κινητά τηλέφωνα.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

Κάντε ένα σχόλιο