Η Μόσχα συχνά θορυβείται από τις τελευταίες επιδρομές των ΗΠΑ στη θεωρούμενη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και δείχνει ότι απειλείται με την εγκατάσταση πυρηνικών κεφαλών στη Πολωνία και τη Τσεχική Δημοκρατία. Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για  ένταση των επανεξοπλισμών. Λογικά η Μόσχα αναρωτιέται έναντι ποιών πυραύλων εγκαθίσταται η αντιπυραυλική ασπίδα. Η απάντηση που δίνεται είναι ότι στρέφεται κατά της ιρανικής απειλής. Αυτό όμως σαφέστατα αποτελεί ένα έωλο επιχείρημα. Σε γενικές γραμμές οι ΗΠΑ απειλούν και η Ρωσία φοβάται.

Μετά τη πτώση του κομμουνισμού όλος ο κόσμος άλλαξε. Όχι όμως η στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία. Ο φόβος της Ρωσίας παραμένει. Μήπως ή Ρωσία είναι η αρκούδα ή το μονοπάτι του πολέμου; Μήπως η Ρωσία πιέζει τη Δ. Ευρώπη και εγκαθιστά στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλιο; Μήπως η Ρωσία είναι μια επικίνδυνη φασιστική δικτατορία;

Σε ιταλική εφημερίδα αναφέρονται δηλώσεις του Ρώσου Αρχηγού του Επιτελείου ότι η πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ που δρομολογείται για εγκατάσταση στην Αν. Ευρώπη εμποδίζει την υπογραφή ενός νέου συμφώνου START μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Αν και γερμανική αντίληψη, η σημερινή  Mitteleuropa βρίσκεται πολύ κοντά αλλά και πολύ μακριά από τη Γερμανία. Όταν η παλιά Mitteleuropa επαναδύθηκε μετά το 1989  από τη κομμουνιστική της εμπειρία, άρχισε να συγχωνεύεται με τη Δύση, να γίνεται μέρος εμπορικών συμφωνιών, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των στρατιωτικών  συμφώνων με τις ΗΠΑ με αντι-ρωσικές χροιές.

Mitteleuropa

Η μεγάλη αυλακιά της Κεντρικής Ευρώπης γνωστή σαν Mitteleuropa στα χρόνια της γερμανικής κυριαρχίας αλλά και φυσικό σύνορο με τη Ρωσία άρχισε και πάλι να γίνεται  περιοχή στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ που υποστηρίζει αντι-ρωσικές κυβερνήσεις ενώ η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εγκαθιστά εκεί τις διαστημικές αντιπυραυλικές της ασπίδες.

Σήμερα ακούμε τον απόηχο του παρελθόντος και γινόμαστε μάρτυρες ιστορικών επαναλήψεων καθώς οι ΗΠΑ έχουν στραμμένα τα μάτια τους σε ολόκληρη τη περιοχή. Χθες ήταν ο οικονομικός αποκλεισμός και οι στρατιωτικές επεμβάσεις. Σήμερα οι αμερικανικές πυραυλικές ασπίδες, οι στρατιωτικές βάσεις και τα αντι-ρωσικά καθεστώτα ξανά να απειλούν τη Ρωσία. Έτσι λοιπόν έχουμε ξανά την ίδια ιστορία: κατοχή της Κεντρικής Ευρώπης, σαν να ήταν μια περιοχή κενή, στερούμενη ιστορικού και πολιτισμικού χρόνου και χώρου.  Στη διεθνή πολιτική η άγνοια της ιστορίας είναι επικίνδυνο κενό.

Μετά την ήττα της Γερμανίας αλλά και την κατάρρευση  του κομμουνισμού στην Αν. Ευρώπη, οι Δυτικοευρωπαίοι εξεπλάγησαν όταν άρχισαν να μαθαίνουν ότι η κουλτούρα της περιοχής μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας είχε επιβιώσει.

Πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο χαρακτηρισμός ως  Mitteleuropa αυτής της περιοχής ήταν ο πλέον περιεκτικός. Μέρη της Κ. Ευρώπης σήμερα γίνονται βαθμιαία προτεκτοράτα των ΗΠΑ και ένας αντι-ρωσικός κυματοθραύστης. Παρά τις ευχές πολλών Κεντροευρωπαίων και την έκδηλη ιστορική άγνοια της Αμερικής για το αντίθετο, η Mitteleuropa είναι ξανά παρούσα.

Η Mitteleuropa περιλαμβάνει την ευρεία περιοχή των χωρών από τη Βαλτική μέχρι το Νότο των Άλπεων και από τη Γερμανία και Ιταλία μέχρι τη Ρωσία, στη Μαύρη Θάλασσα. Στα χρόνια της Αυστρο-ουγγρικής κυριαρχίας η Mitteleuropa περιελάμβανε ακόμα και τη Γερμανία και έφτανε μέχρι την δυτική Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Λιθουανία ενώ στο Νότο μέχρι την Ιταλία, Σλοβενία και Κροατία αλλά και Ρουμανία και Σερβία. Στη Σοβιετική εποχή περιλάμβανε όλες τις κομμουνιστικές «Δημοκρατίες» της Αν. Ευρώπης. Μετά τη κατάρρευση της Σ. Ένωσης, το όνομα Mitteleuropa αναφερόταν στη στενά γεωγραφική περιοχή της Πολωνίας, Τσεχικής Δημοκρατίας, Σλοβακίας, Ουγγαρίας, δυτικής Ρουμανίας, Κροατίας και Αυστρίας.
Κάντε ένα σχόλιο