ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε λοιπόν αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί εύκολα να αφομοιώσει αυτές τις αποφάσεις ώστε να τις περάσει στην κοινωνία. Θα το συζητήσουμε το θέμα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Πάνο Μπεγλίτη. Κύριε Μπεγλίτη καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλημέρα κ. Σταματόπουλε. Καλημέρα κ. Κύρτσο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύσκολο φαίνεται, αλλά δεν έχετε και άλλη επιλογή κ. Μπεγλίτη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι δύσκολες οι συνθήκες. Όπως δύσκολες και επώδυνες είναι και οι αποφάσεις της Κυβέρνησης. Πιστεύω όμως ότι όσο περνάει ο χρόνος, με τη δική μας βοήθεια και εδώ χρειάζεται ο δικός μας σχεδιασμός, η κοινωνία θα αφομοιώσει όχι μόνο την ανάγκη λήψης μέτρων και τα μέτρα τα ίδια αλλά κυρίως θα αφομοιώσει την ανάγκη μιας συλλογικής προσπάθειας για να βγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο, για να αποτρέψουμε τη συλλογική χρεοκοπία.

Tο πρόβλημα δεν είναι μόνο πώς θα αφομοιωθούν τα μέτρα, που είναι πράγματι, και το ομολογούμε όλοι, επώδυνα και σκληρά. Το πρόβλημα κυρίως είναι πώς η κοινωνία θα αφομοιώσει αυτή την ανάγκη. Γιατί φοβάμαι ότι μέχρι σήμερα αυτή η ανάγκη δεν ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένη από τους πολίτες και από την κοινωνία, παρά την ανοχή που έδειχνε.

Άρα λοιπόν το κρίσιμο τεστ κατά την άποψή μου είναι πώς αυτή η ανοχή της κοινωνίας θα γίνει αντοχή, θα γίνει συνειδητή συστράτευση για την υπέρβαση της κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως δεν έχετε κι εσείς ευθύνες; Γιατί αν δούμε την επιχειρηματολογία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο εξάμηνο, αλλάζει συνεχώς. Προσαρμόζεται βέβαια σε μια κατάσταση, αλλά δεν έπρεπε να είχατε κάτι, οι αρχικές εκτιμήσεις να ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι τα πράγματα έπρεπε να γίνουν διαφορετικά. Διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές επιλογές. Ήταν όμως τέτοιες οι εξελίξεις, τέτοιες οι πιέσεις, κι εσείς τα γνωρίζετε καλά, τέτοια τα παιχνίδια των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών που μας ανάγκαζαν καθημερινά να αλλάζουμε τους τακτικούς στόχους και τις προσεγγίσεις μας.

Ήταν αυτό το πεντάμηνο η κορυφαία, τραγική στιγμή μιας χώρας και μιας οικονομίας που σώρευε και αδιέξοδα αλλά και πρακτικές που πλέον είχαν τελειώσει. Ήταν αυτό το πεντάμηνο γεμάτο από γεγονότα, που πραγματικά πολλές φορές μας ξεπερνούσαν ή ακόμα δεν είχαμε προετοιμαστεί γι’ αυτά.

Όμως πρέπει να παραδεχθούμε όλοι ότι αυτά τα παίγνια υπερέβαιναν πολλές φορές και τις δυνατότητές μας και την όποια διαφορετική στρατηγική θα μπορούσαμε να είχαμε διαμορφώσει. Δημιουργήθηκαν συνθήκες πολέμου που πραγματικά, δεν μπορούσαμε να τις διαχειριστούμε. Σήμερα είμαστε σοφότεροι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, είπατε να το αφομοιώσει η κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ το έχει αφομοιώσει ότι δεν ήταν απλά μέτρα, αλλά ήταν η διάσωση μιας χώρας;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εκτός της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που ζει, αναπνέει καθημερινά μέσα στην κοινωνία, με όλα τα προβλήματα, με όλες τις δυσκολίες αφομοίωσης, με τους εγκλωβισμούς σε μια ανάλυση πολιτικοϊδεολογική, όταν η χώρα πρέπει να υπερβεί αυτά τα πολιτικοϊδεολογικά όρια, να αποκτήσει τον αναγκαίο ρεαλισμό και την αναγκαία αποφασιστικότητα για να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία.

Εγώ δεν αγνοώ τα προβλήματα μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ζούμε καθημερινά μέσα στο κόμμα μας, πιστεύω όμως ότι με τη δουλειά την επόμενη περίοδο και βεβαίως με τα αναγκαία συνοδευτικά μέτρα, όπως είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, θα ισορροπήσει ψυχολογικά η κατάσταση, από άποψη ατμόσφαιρας και κλίματος ώστε να δημιουργηθεί αυτή η ευρύτερη συναίνεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα στην Κυβέρνηση τι εκτίμηση κάνετε για την πορεία της οικονομίας; Τα πράγματα είναι δύσκολα. Πήρατε τα αναγκαία μέτρα. Πότε θα υπάρξει η πρώτη βελτίωση; Ξέρουμε βέβαια ότι η επόμενη τριετία θα είναι τριετία προσαρμογής, αλλά πότε θα μπορείτε να επιχειρηματολογείτε ότι τα μέτρα κάτι δίνουν στον κόσμο;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό θα κρίνεται καθημερινά, γιατί πλέον περάσαμε το στάδιο της λήψης αποφάσεων και μέτρων. Από σήμερα κρινόμαστε καθημερινά στην πράξη. Άρα κάθε ημέρα είναι μια σημαντική ημέρα για τη χώρα, αλλά και για την Κυβέρνησή μας. Πώς δηλαδή στην πράξη θα υλοποιούνται τα μέτρα, πώς δεν θα αποστασιοποιούμεθα από την εφαρμογή των μέτρων. Πέρα από το βραχυπρόθεσμο ή το μεσοπρόθεσμο της αποτελεσματικότητας των μέτρων, αυτό που κρίνεται θα είναι και η καθημερινή μας πράξη, γιατί τελείωσαν οι συζητήσεις, τελείωσε όλη η φιλολογία της μετρολογίας. Σήμερα το μεγάλο στοίχημα είναι καθημερινά τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά, να ισορροπούν, να είναι δίκαια και να εκλαμβάνονται και να γίνονται αντιληπτά ως μέτρα δικαιοσύνης από την κοινωνία.

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο κανείς να πει αυτή τη στιγμή σε πόσο χρόνο θα αρχίσουν να αποδίδουν. Όμως θα έλεγα ότι παράλληλα πρέπει να προωθήσουμε και το αναπτυξιακό σκέλος της πολιτικής μας άμεσα, έχουμε αργήσει και εκεί. Κι αυτό έχει γίνει συνείδηση σε όλους μας, το πιστεύουμε αυτό, ώστε να μπορέσει η οικονομία να κινηθεί και πάλι.

Λέω ενδεχομένως κοινότοπα πράγματα που τα λένε όλοι, που τα παραδεχόμαστε όλοι, αλλά εδώ που έφτασε η χώρα δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. ‘Οχι με τη λογική των μονόδρομων προσεγγίσεων, με τη λογική της εθνικής επιβίωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν ο Υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας ο κ. Πάνος Μπεγλίτης. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Μπεγλίτη και καλή σας ημέρα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κι εγώ. Καλή σας ημέρα, να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

(ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Γ. ΚΥΡΤΣΟ – Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ)

ΠΗΓΗ ΥΠΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο