Εκνευρισμός φαίνεται να επικρατεί στην Άγκυρα παρά τη φαινομενική ηρεμία που επιθυμεί να εκπέμπει προς τα έξω. Η αλήθεια είναι ότι προσφάτως η τουρκική πραγματικότητα έχει δεχτεί πολλά  πυρά και μάλιστα φίλια. Γι’ αυτό και καταφεύγει στις οικείες σπασμωδικές κινήσεις που όμως καθόλου δεν συνάδουν με το ύφος ενός περιφερειακού τοπάρχη.

YouTube Preview Image

Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση εκτός των όποιων εσωτερικών προβλημάτων επιχειρεί να επιλύσει αποσκοπώντας στην αποδυνάμωση του κεμαλικού στρατιωτικού κατεστημένου μέσω της διάλυσης του συνεκτικού ιστού του και των προεκτάσεών του όπως η παραστρατιωτική οργάνωση Εργκένεκον, ταυτόχρονα καλείται να αντιδράσει σε εξωτερικούς κινδύνους.

Κατ΄ αρχή οφείλει να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια του πρωθυπουργού της χώρας που έγινε αντικείμενο σάτιρας από το Βρετανό καλλιτέχνη, M. Dickinson, που απεικόνιζε σε κολάζ τον Ερντογάν ως πειθήνιο σκυλάκι τυλιγμένο με την αμερικανική σημαία. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση της Άγκυρας ζήτησε από τα  ΜΜΕ μεγαλύτερη λογοκρισία.

Go to fullsize image

Η βουλευτής Gulan Avci

Στη συνέχεια ήρθε η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων οπότε η τουρκική διπλωματία το μόνο που κατόρθωσε να χρησιμοποιήσει ήταν η απλή ανάκληση του πρέσβυ της από την Ουάσιγκτον. Όχι πολύ αργότερα, η σουηδική Βουλή υπερψήφισε την αρμενική αλλά και ποντιακή, ασσυριακή (αλλά και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων) γενοκτονία με διαφορά μιας ψήφου που ανήκει σε μια Κούρδισσα βουλευτή (Gülan Avci), παρά την αντίθετη απόφαση του κόμματός της. Για το λόγο αυτό εκτός της ανάκλησης του Τούρκου πρέσβυ στη Στοκχόλμη Ζ. Κορουτούρκ, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέβαλε τη προγραμματισμένη επίσκεψη στις 17 Μαρτίου στη Σουηδία του κ. Μπιλντ. Δυστυχώς για την τουρκική ηγεσία η «διπλωματία του ποδοσφαίρου» δεν φαίνεται να απέδωσε τους ποθητούς καρπούς.

Μερικές μέρες νωρίτερα, στη συνάντηση Παπανδρέου-Ομπάμα στα πλαίσια της εθνικής παλιγγενεσίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρήθηκε από το τουρκικό κατεστημένο ότι «προσέβαλε την Οθωμανική Αυτοκρατορία» αναφερόμενος επαινετικά στην «ελληνική ανταρσία» και ιδιαίτερα στον Π.Π. Γερμανό που ανακήρυξε την ανεξαρτησία. Αυτό που επέσυρε την οργή κατά του Ομπάμα είναι η φράση : «Αυτή την ημέρα δεν γιορτάζουμε απλά ένα γεγονός του παρελθόντος αλλά θυμόμαστε τη ψυχή και το ήθος που προσδιορίζει την Ελλάδα και το λαό της ανά τους αιώνες»  όπως ανέφερε επικριτικά το CNN TURK.

YouTube Preview Image

Καθώς βέβαια κάθε εσωτερική κρίση στη γείτονα έχει σαν αποτέλεσμα την εξωτερίκευση της έντασης προς την εκάστοτε φοβική και ενδοτική ελλαδική διακυβέρνηση έτσι και τώρα σύμφωνα με πληροφορίες του ΓΕΕΘΑ οι Τούρκοι, μέσω ασυρμάτου από ραντάρ της DATCA άλλά και από αυτά της Σμύρνης,  εξαπέλυσαν απειλές για αναχαίτιση ενός πολωνικού αεροσκάφους της FRONTEX που εκτελούσε πτήση βόρεια του Φαρμακονησίου και των Οινουσών.  Παράλληλα σήμερα το πρωϊ οι  στρατιωτικοί της Άγκυρας επιχείρησαν αναχαίτιση Super Puma ΑS-332 της Πολεμικής Αεροπορίας που εκτελούσε πτήση μεταξύ Χίου-Ψαρών-Οινουσών ενώ ταυτόχρονα εξαπολύθηκε πτήση 6 τουρκικών F-16 στο Αιγαίο και συγκεκριμένα μέχρι το πεδίο βολής Άνδρου. Μερικές μέρες νωρίτερα υπό το πρόσχημα του βαρέος ελληνικού χρέους κάποιοι επιχειρηματίες της Σμύρνης προέβησαν ακόμα και σε χάραξη αμυντικής πολιτικής της χώρας μας προτείνοντας την παύση των πτήσεων ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο ως μέτρο περικοπής εξόδων. Αλήθεια τι έχουν πάθει στο ΥπΕθΑ; Μερική κώφωση ή παχυδερμισμό;

Ερώτημα πρώτον που πρέπει παση θυσία να τεθεί : Γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι στη πολιτική δεν υπάρχουν δεδομένοι  φίλοι αλλά μόνο συμμαχίες συμφέροντος;

Ερώτημα δεύτερο και πιο αδυσώπητο: H μεν Άγκυρα προκαλεί με εντάσεις στο Αιγαίο, στη Θράκη, στη Κύπρο γιατί θεωρητικά εξάγει κρίση στην αδύναμη γείτονα, η Αθήνα όμως τί έχει παραχωρήσει εν κρυπτώ και παραβύστω στη τουρκική απληστία  ώστε να μη τολμά με σθένος έστω να εγκαλέσει τη τουρκική προκλητικότητα;

Ή μήπως απλά φαίνεται προκλητικότητα στα όμματα των αδαών;

Κάντε ένα σχόλιο