Palestinian Occupied Territories

Εάν τα διεθνή ΜΜΕ έχουν αποφασίσει ότι οι παράνομες τακτικές του Ισραήλ πρέπει να βρίσκονται στο απυρόβλητο, τότε ας αφήσουν τον κόσμο να κρίνει μόνος του. Για παράδειγμα, την  πρόσφατη έγκριση για πάνω από 3.000 νέες κατοικίες εποίκων στην Ιερουσαλήμ, την καταστροφή παλαιστινιακών περιουσιών από εποίκους και μια τρομοκρατική ενέργεια εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Η τελευταία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 7 Απριλίου όταν σύμφωνα με μαρτυρίες που δόθηκαν στο International Middle East Media Center, Ισραηλινά τάνκς προήλασαν 500 μέτρα εντός της Β. Γάζας, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικιών κοντά στην Jabalya και μετά έστειλαν εκσκαφείς να ξεριζώσουν τα δέντρα και τα σπαρτά.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης, το πρωϊ της Τετάρτης Ισραηλινοί έποικοι κατέστρεψαν τη περιουσία της οικογένειας  Al-Kurd στην Αν. Ιερουσαλήμ. Παρά τα φωτογραφικά ντοκουμέντα αλλά και τις μαρτυρίες αυτοπτών, οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να εξετάσουν τη βιαιοπραγία αρνήθηκαν να κάνουν έρευνες ή να συλλάβουν κάποιον από τους εποίκους ενώ την ίδια στιγμή έκαναν προσαγωγή δύο νεαρών Παλαιστινίων.

 Στο μεταξύ, πάλι στην Αν. Ιερουσαλήμ, 475 Παλαιστίνιοι κάτοικοι πρόκειται να εκδιωχθούν από Εβραίους εποίκους. Αυτοί οι Παλαιστίνιοι είναι από τις 28 οικογένειες στις οποίες είχαν παραχωρηθεί σπίτια το 1956 με ένα πρόγραμμα της UNRWA  από κοινού με την κυβέρνηση της Ιορδανίας.

Εξήντα Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών και σαράντα παιδιά, έχουν αναγκαστεί ήδη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τη πίεση φασιστικής ομάδας ισραηλινών εποίκων και τώρα ζουν  στο πεζοδρόμιο αντιμετωπίζοντας εκτός από τη φτώχεια και τη ρατσιστική συμπεριφορά των εποίκων αλλά και των αστυνομικών.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

Παρόλα αυτά το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές ως προς τη στάση του Ισραήλ.

Το Άρθρο 46 της Συνθήκης της Χάγης απαγορεύει κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας σε κατεχόμενο έδαφος. Το Άρθρο 55 της ίδιας Συνθήκης καθορίζει ότι «το κατοχικό κράτος θα θεωρείται απλώς ως διοικητής και έχον την επικαρπία των δημοσίων κτιρίων, των ακινήτων αλλά και των γαιών, των δασών και των γεωργικών εκτάσεων που ανήκουν στο εχθρικό Κράτος και τα οποία βρίσκονται στην υπό κατοχή χώρα. Πρέπει (το κατοχικό κράτος)  να διασφαλίζει το κεφάλαιο αυτών των περιουσιών και να τα διαχειρίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της επικαρπίας.»

Το Άρθρο 49, παρ. 6 της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης καθορίζει σαφώς ότι «η κατοχική δύναμη δεν θα μεταφέρει τμήματα του δικού της πληθυσμού στο έδαφος το οποίο κατέχει».

Το Ψήφισμα 465 του Συμβουλίου Ασφαλείας (του 1980 με πλήρη ομοφωνία) διευκρίνιζε ότι «η πολιτική και οι πρακτικές εποικισμού του Ισραήλ» στα Κατεχόμενα αποτελεί «ένα σοβαρό εμπόδιο στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και μόνιμης ειρήνης στη Μ. Ανατολή». Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε καλέσει το Ισραήλ να «διαλύσει τους υφιστάμενους οικισμούς και συγκεκριμένα να σταματήσει την εγκατάσταση, κατασκευή και σχεδιασμό οικισμών στα αραβικά εδάφη που ήταν υπό κατοχή από το 1967, συμπεριλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ».  

Η απόφαση της 9ης  Ιουλίου 2004 που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωνε ότι «οι ισραηλινοί οικισμοί στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Αν. Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι και ένα εμπόδιο στην ειρήνη και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη […..και ] έχουν οικοδομηθεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Ενώ είναι αλήθεια ότι δεν συμφωνούν με αυτές τις πρακτικές  όλοι οι Ισραηλινοί , είναι ωστόσο γεγονός ότι η ισραηλινή κυβέρνηση του Νετανιάχου βρίσκεται πίσω από αυτή τη παράνομη επεκτατική πολιτική που δεν βοηθά καθόλου στη καλλιέργεια ενός κλίματος ειρήνης στη περιοχή αλλά αντίθετα σπέρνει τους σπόρους του μίσους και μεγαλύτερης βίας για τα επερχόμενα χρόνια. Εάν τα διεθνή ΜΜΕ επιθυμούν να εθελοτυφλούν ή να κωφεύουν είναι καιρός κάποιοι να αρχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο για τα όσα συμβαίνουν.

Υποδοχή στη Κατεχόμενη Κύπρο

Μερικά ναυτικά μίλια βορειοδυτικότερα, μια ακόμα περίπτωση κατάφωρης παραβίασης των ίδιων ακριβώς διεθνών κανόνων εκτυλίσσεται εδώ και 36 χρόνια όμως η επίσημη Πολιτεία (αλλά και ο βίος) του κατεχόμενου  σε σχέση με τη κυβέρνηση του αδηφάγου κατοχικού του γείτονα κάθε άλλο παρά ανάδειξη και ενημέρωση χρειάζεται.

Σίγουρα κάποιοι κινδυνεύουν στην Κύπρο, αυτοί όμως είναι οι Ε/κ και όχι οι Τ/κ. Κινδυνεύουν άμεσα και σοβαρά από την Τουρκία. Κινδυνεύουv για τη συνεχιζόμενη επί 36 χρόνια ημικατοχή της πατρίδας τους και κινδυνεύουν πολύ πιο σοβαρά με την ετοιμαζόμενη λύση πίσω από τις κλειστές πόρτες της αμαρτωλής διπλωματίας των ισχυρών, δυστυχώς με τη συμμετοχή της κυπριακής ηγεσίας στο νησί  αλλά και στην Ελλάδα. Μια λύση άδικη, αντιδημοκρατική και θνησιγενής, που είναι το αποτέλεσμα σκοταδισμού, αδιαφάνειας, απειλών, εκβιασμών, σκοπιμοτήτων. Κινδυνεύουν να χάσουν την ελληνικότητα και την εθνική τους ταυτότητα.
Αυτό λοιπόν που απαιτείται είναι μόνον ενεργή συμπαράσταση στο πολύπαθο  κυπριακό Ελληνισμό……

Κάντε ένα σχόλιο