Στην κοινή σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο μετέχει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Χθες στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Άμυνας υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λαίδης Άστον συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας και τις μεγάλες στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε., όπως την ATALANTA στη Σομαλία και την ALTHEA στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην οποία μετέχει και θα εξακολουθήσει να μετέχει η Ελλάδα, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ.
Σήμερα, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, συζητήθηκε η εξέλιξη όλων των προγραμμάτων του Οργανισμού, η συνεργασία του ΕΟΑ με το ΝΑΤΟ (ζήτημα που έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, η οποία δεν μετέχει στο ΝΑΤΟ αλλά μετέχει στην Ε.Ε.) και μεταξύ άλλων το ζήτημα της θαλάσσιας επιτήρησης στην Ε.Ε. που ενδιαφέρει για προφανείς λόγους ιδιάιτερα την Ελλάδα.

Στην παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εμπειρία της FRONTEX και στη σημασία που έχει ο σεβασμός της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στα θέματα αυτά, καθώς και στην ανάγκη να συγκροτηθεί μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της Ε.Ε., η οποία να λαμβάνει υπόψη αφενός μεν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, αφετέρου δε τις άλλες θαλάσσιες πολιτικές της Ε.Ε., διατηρουμένου του θεσμικού ρόλου της Επιτροπής.

Τέλος, στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, στην οποία μετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας, συζητήθηκαν με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν, θέματα που αφορούν κυρίως το Αφγανιστάν, ζήτημα για το οποίο είναι γνωστές οι θέσεις της χώρας μας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με πολλούς ομολόγους του για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Κάντε ένα σχόλιο