Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Η κρίση που ξέσπασε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας σχετικά με τα όπλα εκφυλισμένου Ουρανίου (DU), γνωστού και ως απεμπλουτισμένου ουρανίου, απέδειξε ότι ο σύγχρονος πόλεμος απέκτησε παραμέτρους και διαστάσεις που ξεπερνούν τα καθιερωμένα του συμβατικού πολέμου. Γνωρίζουμε καλά ότι στην ιστορία αυτού του πλανήτη ποτέ δεν καταργήθηκε ένα όπλο χωρίς την αντικατάστασή του από κάποιο ισχυρότερο και ασφαλέστερο για τον ιδιοκτήτη του. Για παράδειγμα τα πυρηνικά όπλα δεν καταργήθηκαν ποτέ από τις μεγάλες δυνάμεις και ίσως να μην καταργηθούν ποτέ διότι είναι συνώνυμα της «υπερδύναμης».

Σχετικά με τα διατρητικά όπλα εκφυλισμένου ουρανίου η μεγάλη τους στρατιωτική αξία έγκειται στην εξής τεχνική ερμηνεία: Η διατρητικότητα μαζί με την εκρηκτική ισχύ, το βεληνεκές και την ευστοχία αποτελούν τις παραμέτρους ποιότητας ενός όπλου. Η «διατρητικότητα», δηλαδή πόσο βαθιά θα εισχωρήσει το βλήμα στο στόχο, είναι ανάλογη της κινητικής ενέργειας (Ε) που έχει ένα βλήμα μάζας (m) τη στιγμή που προσκρούει στο στόχο με ταχύτητα (u). Η κινητική ενέργεια δίνεται από το σχέση Ε=(1/2)mu2 και αφού η μάζα ενός βλήματος όγκου (v) είναι ευθέως ανάλογη της πυκνότητας (d) του υλικού του βλήματος (d=m/v) βλέπουμε ότι όσο πιο πυκνό είναι το βλήμα τόσο μεγαλύτερη είναι η διατρητικότητά του.

DU 30mm

Αναζητώντας λοιπόν το πυκνότερο μέταλλο στη φύση η στρατιωτική τεχνολογία μοιραία ανακάλυψε το ουράνιο το οποίο δυστυχώς είναι ελαφρώς ραδιενεργό με ένα χρόνο ημιζωής της τάξης της ηλικίας της γης. Ασφαλώς μπορούμε να κατασκευάσουμε στο εργαστήριο βαρύτερα (πυκνότερα) μέταλλα (υπερουράνια) αλλά αυτά θα είναι εξαιρετικά ραδιενεργά. Σημειώνουμε επίσης ότι από τα αδρανή μέταλλα το Βολφράμιο είναι εξ’ ίσου πυκνό με το Ουράνιο-238 αλλά είναι πολύ πιο ακριβό και σπάνιο.

Η προσπάθειά των επιστημόνων ελέγχου όπλων να πείσουν τους δυνατούς της γης να εγκαταλείψουν τη χρήση του εκφυλισμένου ουρανίου είναι τόσο δύσκολη όσο θα ήταν η προσπάθεια να πειστούν οι Δωριείς να εγκαταλείψουν τα εξαιρετικά διατρητικά σιδερένια ξίφη και να επιστρέψουν στα χάλκινα των Αχαιών με την ασήμαντη σχετικά διατρητικότητα.

Ειδικά σήμερα που τα τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα έχουν θωρακιστεί με Ουράνιο ώστε να αντιμετωπίσουν τα βλήματα Ουρανίου η επιστροφή στα βλήματα παλαιάς τεχνολογίας που δεν διαπερνούν την σύγχρονη θωράκιση είναι πρακτικά αδύνατη. Ακόμη και η πιο δυναμική Ελληνική φωνή ενάντια στο εκφυλισμένου ουράνιο θα σιωπούσε εάν γνώριζε ότι οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συγκρουστούν με ένα εχθρό που χρησιμοποιεί βλήματα και θωράκιση ουρανίου. H στρατιωτική χρήση ουρανίου και από την ελληνική πλευρά θα ήταν αναπόφευκτη ειδάλλως η ήττα θα ήταν μοιραία.

Απομένει σε μας, στον ελληνικό λαό και στον φορέα της αμυντικής μας ισχύος τις ένοπλες δυνάμεις μας να παλέψουμε ενάντια στην εξάπλωση και χρήση των όπλων αυτών τουλάχιστον στη γειτονιά μας. Ακόμη και αν οι ισχυροί του πλανήτη δεν ακούν τις φωνές διαμαρτυρίας μας εμείς πρέπει τουλάχιστον να εκπαιδεύσουμε τον ελληνικό στρατό στην αντιμετώπιση των σύγχρονων αυτών οπλικών συστημάτων.

Για να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις των όπλων αυτών ας κάνουμε την εξής προσομοίωση: Aς υποθέσουμε ότι το Ζάππειο αποτελεί στόχο μιας επίθεσης με 1000 βλήματα «ασημένιας σφαίρας» συνολικής ποσότητας εισπνεύσιμου εκφυλισμένου Ουρανίου ενός τόνου. Τότε από το σημείο μηδέν και μέχρι μια απόσταση 250 μέτρων οι κάτοικοι ενδέχεται να εισπνεύσουν δόσεις μεγαλύτερες από 110 mg. Σε αποστάσεις μικρότερες από 500m οι κάτοικοι ενδέχεται να εισπνεύσουν δόσεις μεγαλύτερες από 54mg ενώ σε αποστάσεις μικρότερες από 1000m οι ενδεχόμενες δόσεις θα είναι μεγαλύτερες από 26 mg. Σε μια απόσταση 10.000 m η πιθανή δόση μπορεί να φτάσει τα 0,3mg. Υπό χείριστες μετεωρολογικές συνθήκες η πιθανότητα εισπνοής των παραπάνω δόσεων καθίσταται βεβαιότητα αν οι άνθρωποι βρίσκονται πάνω στην διεύθυνση του ανέμου ο οποίος φυσά συνεχώς προς το σημείο όπου βρίσκονται. Στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα απολύμανσης τότε σύμφωνα με την τεχνική μας ανάλυση οι δόσεις αυτές μπορούν να αυξηθούν λόγω επαναιώρησης στο εικοσαπλάσιο αν δεν εκκενωθούν οι μολυσμένες περιοχές. Όπως όμως έχουμε πει στο κεφ. 3 του σχετικού συγγράμματος αν εισπνευσθούν 6 mg ευδιάλυτου DU τότε οι νεφροί δέχονται την μέγιστη επιτρεπτή δόση των 0,4mg. Άρα λοιπόν σε ένα χείριστο σενάριο όπου όλο το DU είναι ευδιάλυτο ακόμη και σε αποστάσεις 10.000 από το σημείο μηδέν υπάρχει μη μηδενική πιθανότητα οι νεφροί των ανθρώπων να επιβαρυνθούν με τη μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα DU. (Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο η συνολική ποσότητα DU που χρησιμοποιήθηκε είναι περίπου 10 τόνοι.). Στην πραγματικότητα όμως ποτέ το DU δεν είναι πλήρως ευδιάλυτο και ένα ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει τουλάχιστον η μισή ποσότητα να είναι αδιάλυτο μέταλλο. Συνεπώς οι παραπάνω δόσεις εκφράζουν το χειρότερο δυνατό σενάριο το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε ώστε να καθορίσουμε τα όρια του κινδύνου χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο βιβλίο ΟΠΛΑ ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image
Κάντε ένα σχόλιο