Το Πεζικό ανήκει στην ομάδα των Όπλων (Όπλα-Σώματα), και είναι το αρχαιότερο Όπλο του Στρατού. Δύναται να μάχεται εκ του συστάδην, με ελιγμούς και δια της μεθόδου πυρ και κίνηση, όπως γράφεται στον Στρατιωτικό Κανονισμό, Εγχειρίδιον Εκστρατείας ΕΕ-1, Περί Πεζικού.

Στο πεζικό ανήκουν στρατιώτες που μάχονται πεζή με μικρά όπλα και είναι οργανωμένοι σε στρατιωτικά τμήματα. Μερικές φορές μεταφέρονται στο πεδίο της μάχης με διάφορα μέσα όπως άλογα, πλοία, οχήματα (ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ) (μηχανοκίνητο πεζικό), αεροσκάφη (αερομεταφερόμενο πεζικό ή αλεξιπτωτιστές) κτλ.
.
.

Αποστολή

Η αποστολή του Πεζικού ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση της χώρας.

Εν καιρώ ειρήνης είναι να εκπαιδεύεται το προσωπικό, να συντηρεί το υλικό του και να προετοιμάζεται για πόλεμο, έτοιμο για οιανδήποτε στιγμή. Αυτό γίνεται με τις διάφορες ασκήσεις (ΤΑΜΣ και ΤΑΑΣ) για τη διατήρηση της μαχητικής ικανότητας σε υψηλό επίπεδο, καθώς επίσης και με την ενημέρωση επί των επιχειρησιακών σχεδίων που αφορούν την εκτέλεση της πολεμικής αποστολής.

Εν καιρώ πολέμου είναι να μάχεται δια πυρός, ελιγμού και κινήσεως, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σε οιονδήποτε έδαφος, ημέρα και νύκτα, να κατακτά το έδαφος, να καταστρέφει ή να αιχμαλωτίζει τον εχθρό, να τον εκδιώκει από τις θέσεις του και να εξασφαλίζει τη διατήρηση του καταληφθέντος εδάφους, αποκρούοντας την έφοδο του εχθρού με πυρά, αγώνα εκ του συστάδην και αντεπιθέσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με την προετοιμασία εδάφους και την προετοιμασία μάχης, δυο όροι ιδιαίτερα σημαντικοί για το προσωπικό του Πεζικού.

Εκπαίδευση

Στελέχη

Τα μόνιμα Στελέχη του Πεζικού, ήτοι Μόνιμοι Αξιωματικοί και Μόνιμοι Υπαξιωματικοί εκπαιδεύονται στη Σχολή Πεζικού (ΣΠ) που βρίσκεται στη Χαλκίδα. Οι έφεδροι Αξιωματικοί (ΔΕΑ, εφ. Ανθλγοι, κ.λπ.) εκπαιδεύονται στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οπλίτες

Οι οπλίτες που επιλέγονται για το Πεζικό μετά την κατάταξη τους στα Κέντρα εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, όπου τους παρέχεται η βασική στρατιωτική εκπαίδευση, ακολουθούν τον Β΄ Κύκλου εκπαιδεύσεως στα Ειδικά Κέντρα Εκπαιδεύσεως (ΕΚΕ) όπου τους γίνεται και η απονομή ειδικότητας. Αυτό γίνεται αφότου έχουν μετατεθεί στις Μονάδες εκστρατείας.

Οργάνωση

Μονάδες

Κύρια διοικητική μονάδα του πεζικού είναι το τάγμα (ΤΠ) ή το μηχανοκίνητο τάγμα (Μ/Κ ΤΠ), ενώ υπάρχουν επιπρόσθετα οι Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομείς -ορεινοί και αμφίβιοι-, Αλεξιπτωτιστές και Πεζοναύτες), που είναι οργανωμένες σε Μοίρες ή Τάγματα, και η Στρατονομία (ΣΝ), που είναι οργανωμένη σε Λόχους.

Οργανική στρώση

Μέσα στις διευθύνσεις ακολουθείται το τριαδικό σύστημα οργάνωσης. Η κάθε μονάδα πεζικού αποτελείται από τρεις Λόχους ΤΦ (Τυφεκιοφόρων), ένα Λόχο Υποστηρίξεως Τάγματος (ΛΥΤ) και ένα Λόχο Διοικήσεως (ΛΔ). Ο Λ/Χ ΤΦ είναι το κύριο κλιμάκιο ελιγμού και υποστηρίζεται από τον ΛΥΤ, ο οποίος διαθέτει πιο βαρύ οπλισμό, κυρίως πολυβόλα, αντιαρματικά όπλα και όλμους. Επιχειρησιακά ο ΛΥΤ ‘σπάζει’, και τα ΠΟΛ/ΛΑ και τα Α/Τ δίνονται υπό διοίκηση (ΥΔ) στους 3 Λ/Χ ΤΦ, ενώ οι όλμοι παραμένουν υπό τον έλεγχο του Τάγματος. Ο Λ/Δ περιέχει προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων (οδηγούς, μάγειρες, διαβιβαστές ΠΖ, γραφείς, νοσοκόμους κ.λπ.), και η αποστολή του είναι η παροχή διοικητικής μέριμνας (ΔΜ) στα κλιμάκια ελιγμού.

Η διαφορά των ΤΠ με τα Μ/Κ ΤΠ είναι ότι στον Μ/Κ Λόχο ΤΦ, το προσωπικό εκτελεί μόνο την προέλαση εποχούμενο. Οι υπόλοιποι ελιγμοί γίνονται εκτός των ΤΟΜΠ (τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού) εκτός κάποιων εξαιρέσεων.

ΠΗΓΗ:wikipedia

Κάντε ένα σχόλιο