O Yπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο κ. Ιωάννη Γιάγκο και τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο κ. Βασίλη Κλόκοζα, επισκέφθηκε σήμερα την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του ΥΕΘΑ ήταν η 332 Μοίρα Παντός Καιρού με αεροσκάφη Μιράζ 2000, όπου ήταν συγκεντρωμένο όλο το ιπτάμενο προσωπικό της Πτέρυγας.

Ο κ. Βενιζέλος παρακολούθησε σύντομη ενημέρωση που αφορούσε το καθημερινό πρόγραμμα πτήσεων (μετεωρολογική ενημέρωση, πρόγραμμα πτήσεων, επιχειρησιακές πληροφορίες καθώς επίσης και οδηγίες που αφορούσαν στην ασφάλεια των πτήσεων).

Στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ παρακολούθησε εκτέλεση ταχείας απογείωσης ενώ ακολούθως επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Μοίρας Συντηρήσεως Βάσης (ΜΣΒ) όπου απηύθυνε χαιρετισμό στο συγκεντρωμένο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της 114 Πτέρυγας Μάχης.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με το ιπτάμενο προσωπικό στη Λέσχη, στο πλαίσιο μίας φιλικής συζήτησης πάνω σε ζητήματα που αφορούν τους ιπταμένους αλλά και γενικότερα πάνω σε ζητήματα της επικαιρότητας.

Απευθυνόμενος στους ιπταμένους ( των δύο πολεμικών Μοιρών 331 και 332 καθώς και στους εκπαιδευόμενους ιπταμένους του Σμήνους Μετεκπαίδευσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα ακόλουθα:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ταξίαρχο για την παρουσίαση της Πτέρυγας και τον Διοικητή της Μοίρας για τις τεχνικές λεπτομέρειες που ανέφερε. Κυρίως όμως, να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σας και γιατί βλέπω υπό πραγματικές συνθήκες, τον τρόπο με τον οποίο εργάζεστε, προετοιμαζόμενοι για μία κανονική ημέρα, μια μέρα ανοιξιάτικη με καλές καιρικές συνθήκες, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και χωρίς να προοιωνίζεται κάτι το κρίσιμο, από πλευράς αμυντικής. Ελπίζω ότι θα εξελιχθεί και η μέρα αλλά και όλη η περίοδος έτσι.

Θέλω και εγώ να σας τονίσω αυτό που σας είπε ο διοικητής σας προηγουμένως, ότι χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, κυρίως στα μέτρα ασφαλείας, γιατί το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε εδώ είναι η δική σας η ζωή και η δική σας ικανότητα και ετοιμότητα. Άρα, το βασικό είναι να προσέχετε τον εαυτό σας, όσο γίνεται περισσότερο και να μην τον εκθέτετε σε κινδύνους οι οποίοι είναι περιττοί.

Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, το να πηγαίνει κανείς με βάση το βιβλίο –by the book-και να τηρεί όλες τις προδιαγραφές. ακόμη και αν αυτό φαντάζει ως μία ρουτίνα είναι το πιο σημαντικό. Και επειδή η ηλικία σας, η ικανότητα σας, η φυσική και η ευφυΐα σας καμιά φορά μπορεί να σας παρασύρει και να θεωρήσετε ότι είστε άτρωτοι. Νομίζουμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα το επικίνδυνο σε εμάς, ότι στατιστικά δεν κινδυνεύουμε, γιατί έχουμε την ικανότητα, τη γνώση, τα αντανακλαστικά να ξεπερνούμε τα προβλήματα, καμιά φορά παραβιάζουμε τους κανόνες με καλή πίστη, δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη ρουτίνα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα λάθος το οποίο να είναι τραγικό. Για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην ενδίδετε σε αυτή τη φυσική ροπή που έχει ο άνθρωπος, να τα ξεπερνάει αυτά. Εσείς πρέπει να είσαστε επίμονοι σε αυτό και να κάνετε ότι λένε οι κανόνες κάθε φορά, ακόμη και όταν είναι οφθαλμοφανές ότι αυτό είναι περιττό. Γιατί μια φορά μπορεί να φύγει κανείς από αυτόν τον κανόνα και αυτή η φορά να είναι μία κακή φορά. Άρα πρέπει να είστε πάρα πολύ επίμονοι σε αυτό.

Δίνετε μία μάχη καθημερινά που συμβολίζει πάρα πολλά πράγματα. Αυτό ισχύει για κάθε αποστολή σας, κυρίως κάθε αποστολή επιχειρησιακού χαρακτήρα. Αλλά για να πετύχει αυτό επιχειρησιακά πρέπει να πετύχει πρώτα εκπαιδευτικά. Η δράση σας λοιπόν ενέχει έναν τεράστιο συμβολισμό, γιατί κάθε φορά δοκιμάζεται η εθνική κυριαρχία, η εθνική αξιοπρέπεια, υπάρχουν πολλοί και μεγάλοι συμβολισμοί. Αυτό είναι μία μεγάλη επίδειξη σημαίας που γίνεται στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο η οποία όμως δεν έχει μόνο αυτό το περιεχόμενο το συμβολικό, έχει και το περιεχόμενο χειροπιαστό, υλικό, αφορά μείζονα εθνικά αγαθά τα οποία όλοι καλούμαστε να προστατεύσουμε, ο καθένας από τη δική του σκοπιά.

Τον ίδιο αγώνα που κάνετε εσείς στο δικό σας επίπεδο, τον τακτικό, τον επιχειρησιακό, τον καθημερινό με τη μοναξιά που έχει ο χειριστής -σπανίως είναι παρέα με κάποιον άλλον στο αεροσκάφος, είναι πάντα βέβαια σε σχηματισμό και βεβαίως πρέπει να υπακούει στον αρχηγό του σχηματισμού αλλά υπάρχει μία μοναξιά στο αεροσκάφος, το πολεμικό, το μαχητικό- τον ίδιο αγώνα κάνει κάθε αρμόδιο όργανο της Πολιτείας στο δικό του επίπεδο όταν χειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής πολιτικής, αλλά και άλλα θέματα. Στην περίοδο που διανύουμε, όπως καταλαβαίνετε, η οικονομική πολιτική είναι και αυτή μία αμυντική πολιτική. Συνδέεται με την αξιοπρέπεια, την αντοχή της χώρας, την εθνική κυριαρχία και με τη διατήρηση ενός επιπέδου ζωής που είναι σημαντικό για όλες τις οικογένειες, για όλα τα νοικοκυριά, για όλους τους ανθρώπους. Και ιδίως για τους πιο νέους, που νιώθουν ότι απειλούνται γιατί χάνουν ελπίδες και προοπτικές και αυτό είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία κοινωνία: Να χάσει την ελπίδα της, την προοπτική της και την πίστη της. Και δυστυχώς τέτοια φαινόμενα υπάρχουν τώρα στην Ελλάδα, την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο και πρέπει να τα ανατάξουμε τα φαινόμενα αυτά, διότι αν μια κοινωνία χάσει την αυτοπεποίθηση της και χάσει και την προσδοκία της γίνεται μία κοινωνία αντιπαραγωγική, μίζερη και βέβαια ασθενική. Δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ούτε τις απειλές, ούτε τις ευκαιρίες. Και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Όπως ξέρετε, κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια με την στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον κ. Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ που είναι εδώ παρών, με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, να στηρίξουμε υλικοτεχνικά την Πολεμική μας Αεροπορία, όπως και όλους τους κλάδους βεβαίως, αλλά αναφέρομαι στην Αεροπορία γιατί αυτό μας ενδιαφέρει εν προκειμένω και γιατί είναι το όπλο αιχμής, που δίνει καθημερινά αυτή τη μάχη στους ουρανούς. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το δημόσιο χρήμα, δηλαδή τον ιδρώτα του ελληνικού λαού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να ολοκληρώσουμε ορισμένα προγράμματα τα οποία φορούν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του υλικού που έχετε στα χέρια σας. Προσπαθούμε δηλαδή να κάνουμε ό,τι καλύτερο και ό,τι ταχύτερο μπορούμε σε σχέση με τις ανάγκες σε ανταλλακτικά, σε κινητήρες, να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, να διασφαλίσουμε το υψηλό επίπεδο συντήρησης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις ΕΔ: να ενσωματώνουν και να αξιοποιούν στο έπακρο τα διαθέσιμα οπλικά συστήματα, να πιάνουν τόπο δηλαδή τα λεφτά που κάποτε έδωσε και εξακολουθεί να δίνει ο ελληνικός λαός. Και θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αποδώσει καρπούς, ότι θα αυξήσουμε δηλαδή τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών μας και όλων των οπλικών μας συστημάτων, γιατί η περίοδος μας επιβάλλει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να μειώνει την αμυντική ικανότητα και γενικότερα τη μαχητική δυνατότητα των ΕΔ. Θα έλεγα μάλιστα ότι ένα πνεύμα οικονομίας και αυστηρότερης διαχείρισης του δημοσίου χρήματος οδηγεί και σε καλύτερες και αυστηρότερες αμυντικές επιλογές, κάνει κανείς μία καλύτερη χρήση και διαχείριση του υλικού του και έναν καλύτερο σχεδιασμό, σκέπτεται τα πράγματα από περισσότερες οπτικές γωνίες και σέβεται και αξιοποιεί αυτό που έχει περισσότερο.

Αυτό είναι το πνεύμα μέσα στο οποίο κινούμαστε με το Συμβούλιο των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων στα θέματα αυτά, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία για σας.

Και βέβαια, στο ίδιο πνεύμα, θέλουμε να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση. Στην αξιοποίηση όλων των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων, στην αξιοποίηση των προσομοιωτών, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων διεθνούς συνεργασίας που έχουμε για την εκπαίδευση των πιλότων μας. Βέβαια αυτό αφορά, θα έλεγα, μία φάση εκπαίδευσης χαμηλότερη προφανώς από τη δική σας, αλλά η μία φάση φέρνει την άλλη και πρέπει να είμαστε και από την άποψη αυτή ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ξέρω επίσης ότι σας απασχολεί πάρα πολύ, όπως απασχολεί και κάθε Έλληνα πολίτη και κάθε νοικοκυριό, το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, των αποδοχών σας, της προοπτικής σας, αν και είστε πάρα πολύ νέο για να σκέπτεστε με τους όρους αυτούς, αλλά υπάρχουν οικογένειες, για τους περισσότερους από σας, υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν υποχρεώσεις και είναι απολύτως σεβαστό, θα έλεγα ότι είναι και απολύτως αναγκαίο να ενδιαφερόμαστε για τα πράγματα αυτά.

Ξέρω φυσικά ότι εσείς δεν είστε εδώ επειδή ασκείτε ένα επάγγελμα, αλλά επειδή έχετε μία αποστολική αντίληψη για τα πράγματα, αλλιώς δεν θα πηγαίνατε στη Σχολή Ικάρων, ούτε θα εντασσόσασταν στο σώμα των αξιωματικών της ΠΑ, αλλά ακόμη και όταν κάποιος έχει μία διάθεση λειτουργική έχει ανάγκες. Και αυτό είναι απολύτως κατανοητό και απολύτως σεβαστό.

Κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια, σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μέσα σε ένα περιβάλλον αυστηρό, μέσα σε ένα περιβάλλον περικοπών. Είναι πολύ δυσάρεστο, πρέπει να ξέρετε, για οποιαδήποτε Κυβέρνηση να τεθεί προ του διλλήματος αν πρέπει ή όχι να περικόψει μισθούς, επιδόματα και συντάξεις για να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κατάσταση και για να διασφαλίσει το διεθνή δανεισμό της χώρας. Αυτό είναι ένα δίλημμα στο οποίο δεν είχε τεθεί καμία κυβέρνηση, όχι μεταπολιτευτικά τα τελευταία 36 χρόνια, αλλά ούτε μεταπολεμικά. Από το 1944 και μετά δεν είχαμε τεθεί ενώπιον ενός παρομοίου διλλήματος και τώρα τίθεται σχεδόν όλη η Ευρώπη, όπως βλέπετε.

Χθες, δεν ξέρω αν έγινε κατανοητό αυτό το οποίο συνέβη, αλλά η ευρωζώνη συνολικά, αναγκάστηκε να καταφύγει στη βοήθεια και την ενίσχυση του ΔΝΤ. Αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, είναι και στρατηγικά μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί αφορά και τη σχέση ΕΕ και ΗΠΑ ευρύτερα.

Όπως στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας προτάσσεται το ΝΑΤΟ και η σχέση ΕΕ και ΗΠΑ, είτε το θέλουμε είτε όχι, ανεξαρτήτως του τι λέμε για τη Συνθήκη της Λισαβόνας και τι λέμε για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας έτσι και στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, της δημοσιονομικής πολιτικής και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής η οικονομική και νομισματική ασφάλεια της Ευρώπης συνδέθηκε και εμφανώς και επισήμως πάρα πολύ με το ΔΝΤ, ο έλεγχος του οποίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία με τις ΗΠΑ γιατί έτσι διαμορφώνονται οι συσχετισμοί. Αυτό σημαίνει πολλά για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική και τους παγκόσμιους συσχετισμούς δυνάμεων και δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών. Αναγκάζεται το πιο ισχυρό νόμισμα του κόσμου, αυτό που συναλλαγματικά είναι ισχυρότερο του δολαρίου και της στερλίνας να έχει αυτήν τη συμπεριφορά. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι βρισκόμαστε πραγματικά σε πολεμικές συνθήκες.

Το λέω αυτό γιατί δεν θέλω να σας κρύψω ότι με στεναχώρησε πάρα πολύ το περιστατικό που συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες , στις 26 Απριλίου, όταν ήμουν στο Λουξεμβούργο στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ και συζητήσαμε πολύ σοβαρά θέματα που μας αφορούν, που σας αφορούν, που αφορούν και τη δουλειά σας δηλαδή ευθέως, γιατί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας το διοικητικό συμβούλιο του οποίου συγκροτείται από του υπουργούς Άμυνας συνδέεται πάρα πολύ με θέματα πολεμικής αεροπορίας, εκπαίδευσης, υποδομών, ενιαίου στόλου μεταφορικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων. Ενώ λοιπόν είχαμε αυτήν την ημερήσια διάταξη, την πολύ σημαντική, πληροφορήθηκα ότι υπήρξε αυτή η ομαδική δήλωση ψυχολογικής αδυναμίας για την εκτέλεση πτήσεων. Και αυτό πρέπει να σας πω ότι με προβλημάτισε ιδιαίτερα, γιατί αυτό, ανεξάρτητα από τα κίνητρα, (πιστεύω ότι τα κίνητρα ήταν αγαθά και απλά, χωρίς περαιτέρω σκέψεις), ήταν αποτέλεσμα μία οργάνωσης, μίας συνεννόησης, έστω και ανεπίσημης και άτυπης. Ενός σχεδιασμού. Και αυτό, όπως αντιλαμβάνεσθε, δημιουργεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις ΕΔ. Ακόμη και στις χώρες –το έχω συζητήσει με τους Αρχηγούς πολλές φορές – όπου έχουμε μία χαλαρή παράδοση στα θέματα αυτά και όπου επιτρέπεται να ιδρύονται σωματεία στρατιωτικά και να λειτουργούν, όπως είναι η Ολλανδία, δεν υπάρχει πουθενά, μα πουθενά, η αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχει αποχή από στρατιωτικά καθήκοντα, ότι μπορεί να υπάρχει ομαδική διαμαρτυρία, ομαδικό διάβημα ή μπορεί να υπάρχει συμμετοχή στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των μονάδων. Αυτό έγινε αντικείμενο σχολίων στον τουρκικό τύπο και πιστεύω ότι μας αδίκησε όλους ως χώρα και πιστεύω ότι έστειλε ένα λάθος μήνυμα για την ποιότητα και το σθένος και το φρόνημα του Έλληνα πιλότου. Δεν έχει νόημα να σας το εξηγήσω αυτό. Πιστεύω ότι είναι αντιληπτό.

Εμένα με στεναχώρησε προσωπικά το γεγονός ότι οι αξιωματικοί της ΠΑ δεν πίστεψαν τις δηλώσεις –τις δικές μου και του αναπληρωτή Υπουργού- για τον μεγάλο αγώνα που κάνουμε να προασπίσουμε τα δικαιώματά σας και το επίπεδο της ζωής σας. Μία πολύ σκληρή ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση, μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί όλοι κλάδοι, μα όλοι οι κλάδοι υφίστανται κάποια περικοπή. Και έχουμε πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του πτητικού σας επιδόματος, του επιδόματος πτητικού κινδύνου οδηγεί σε μία πολύ μεγάλη μείωση του επιδόματος αυτού εν τέλει. Αυτό όμως, το οποίο το ξέρουμε πάρα πολύ καλά και έχουμε επιχειρηματολογήσει κατ’ επανάληψη επί του θέματος αυτού στις κυβερνητικές συσκέψεις, θα συμβεί του χρόνου, όταν θα εφαρμοστεί ο νέος φορολογικός νόμος, το οικονομικό έτος 2011 επί των εισοδημάτων του οικονομικού έτους 2010. Άρα είχαμε μπροστά μας πολλούς μήνες για να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα και το μέτρο αυτό ήδη ελήφθη ως νομική βάση γιατί στο νόμο που ψηφίστηκε για την εφαρμογή της τριμερούς συνεργασίας με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός Οικονομικών να αναπροσαρμόσουν το πτητικό επίδομα ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια από την αυτοτελή φορολόγηση. Αυτό όμως δεν έγινε «εν αιθρία» ούτε έγινε υπό κάποια πίεση Έγινε επειδή το είχαμε συμφωνήσει και την κατάλληλη στιγμή θα γινόταν. Και αυτές τις δηλώσεις τις είχα κάνει, τις είχε κάνει και ο κ. Μπεγλίτης και σε μία σχέση ειλικρίνειας που έχουμε, γιατί δίνουμε την ίδια μάχη, θα είχα και εγώ την αναμονή και την προσδοκία, να έχετε επιδείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτά που λέμε και σε αυτά που κάνουμε. Και βέβαια, επειδή εσείς έχετε και πολύ μεγάλα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, γιατί ένα στέλεχος ηλικίας περίπου 38 ετών που αναπτύσσει πτητικό έργο στην διαδρομή του την υπηρεσιακή αποκτά πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Θα μου πείτε τώρα, άνθρωποι ηλικίας 25 ή 35 ή ακόμη και 45 ετών είναι παράταιρο να συζητούν για τα θέματα αυτά, αλλά είναι μία πραγματικότητα την οποία και αυτή πρέπει να την έχουμε υπόψη μας. Και αυτό το μήνυμα θέλαμε να στείλουμε προχθές, με τη διάταξη που ψηφίστηκε, ότι όποιος έχει θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα σήμερα, δεν πρόκειται να τα δει να θίγονται αύριο, επειδή θα αλλάξει ένας νόμος. Και αυτή είναι μία βαρύνουσα ρύθμιση γιατί καθιστά τα δικαιώματα αυτά περιουσιακά και δημιουργεί μία σχέση δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, όπως λέμε στα νομικά. Άρα κάθε τι που λέμε έχει μία σημασία από την άποψη αυτή και δεν είναι λόγια του αέρα, ούτε λόγια του νομοθέτη, που τα αλλάζει μετά κάποιος άλλος νομοθέτης, μία άλλη πλειοψηφία στη Βουλή.

Επίσης, με προβληματίζει πάρα πολύ το γεγονός ότι μέσω του διαδικτύου, αναπτύσσεται τώρα μία άλλου τύπου δραστηριότητα, ας την πούμε έτσι, συνδικαλιστική και στο χώρο των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υπάρχουν κύκλοι που παροτρύνουν τα στελέχη των ΕΔ σε μαζική αποχή στις 21 Μαΐου Υπάρχει σελίδα στο Facebook, όπου υποδύονται ορισμένοι – φαντάζομαι ότι δεν πρόκειται για πραγματικούς αξιωματικούς ή πραγματικούς υπαξιωματικούς- τα στελέχη των ΕΔ. Δεν πρέπει να αφήνουμε σε κανέναν να υποδύεται ότι είμαστε εμείς. Δεν έχετε ανάγκη ούτε από κομματική προστασία, ούτε από συνδικαλιστική προστασία, ούτε από αυτόκλητους συνηγόρους οι οποίοι μιλούν στο όνομά κάποιων δικών τους σκοπιμοτήτων. Έχετε τη δυνατότητα να μιλάτε με τους διοικητές σας. Εδώ δεν πρόκειται για μία στρατιωτική σχέση «κλασική», εδώ είστε όλοι αδελφωμένοι προ του κοινού κινδύνου. Η απόσταση μεταξύ ενός νεαρού ανθυποσμηναγού και του ταξιάρχου που είναι Διοικητής της Πτέρυγας Μάχης είναι μηδενική. Μπορείτε να μιλήσετε με τον αρχηγό, με τον αρχηγό του ΑΤΑ, με τους πάντες. Και μπορείτε να μεταφέρετε τις παρατηρήσεις σας, τις σκέψεις σας. Κάθε πρωί κάνετε briefing και μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Και εν πάση περιπτώσει κανείς δεν σας απέκλεισε να στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικό απευθείας σε μένα, όπως κάνουν αρκετοί ή το κάνουν –ίσως για λόγους ευγένειας οι γονείς τους ή οι γυναίκες τους -. Άρα, όταν ζούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον και έχουμε αυτά τα συμφραζόμενα, τα διεθνή και τα κοινωνικά, θα πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολλοί προσεκτικοί. Γιατί μετά επιτρέπουμε να δημιουργούνται μία σειρά από παρεξηγήσεις οι οποίες μας φέρνουν όλους σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Εννοώ ότι δημιουργούνται μέτωπα κοινωνικά. Με την ίδια ευκολία που κάποιοι λένε «είναι αναγκαίο να υπάρχουν ειδικές διατάξεις, προνομιακές για τα στελέχη των ΕΔ και ιδίως για όσους εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο», με την ίδια ευκολία υπάρχουν άλλοι που λένε «όχι, ισοπέδωση. Όλοι πρέπει να υποστούν περιορισμούς». Και είναι λάθος να ανοίγουμε αυτά τα μέτωπα τώρα και είναι λάθος να παίρνει κανείς αποφάσεις υπό το κράτος πίεσης και υπό το κράτος πανικού. Και εσείς το ξέρετε αυτό πάρα πολύ καλά. Και πολλές φορές και πολιτικές ηγεσίες τελούν υπό την πίεση αυτή, της οργής και της αντίδρασης της κοινωνίας και αναγκαζόμαστε να αναζητούμε θεσμικά μέτρα, τα οποία όμως μπορεί να τα βρει μόνον όταν τα επεξεργάζεται με ηρεμία, σε χρόνο ανύπτοπτο, αλλιώς δεν μπορεί να παίζει κανείς με θεσμούς, όπως είναι το Σύνταγμα της χώρας, η δημοκρατία μας, τα ατομικά μας δικαιώματα κοκ.

Ήθελα να σας τα πω αυτά γιατί θέλω να έχουμε μία ειλικρινή και καθαρή σχέση και θέλω να ξέρετε ότι δεν κάνουμε τίποτες άλλο από το πρωί μέχρι το βράδυ παρά να σκεφτόμαστε εσάς. Δεν ξέρω τι εικόνα έχετε, ιδίως όσοι είστε στους μεσαίους και μικρούς βαθμούς, για το τι συμβαίνει κάθε μέρα στο λεγόμενο «Πεντάγωνο», στο κτήριο του Υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, η μόνη μέριμνα και η μόνη συζήτηση είναι πώς θα έχετε τα καλύτερα μέσα, τις καλύτερες συνθήκες ζωής, τις καλύτερες προοπτικές, την καλύτερη ανταμοιβή που να ανταποκρίνεται στην αξία σας και την προσφορά σας. Άρα μη νομίζετε ότι δεν έχουμε την πλήρη εικόνα και εν πάση περιπτώσει οι άνθρωποι που ηγούνται των ΕΔ –συμπωματικά και Α/ΓΕΕΘΑ είναι αεροπόρος, είναι ένας από σας. Αύριο κάποιος από σας θα είναι αρχηγός του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ. Και θα δείτε ότι ο χρόνος περνάει πάρα πολύ γρήγορα, τραγικά γρήγορα. Δηλαδή από κεί που είσαι σε μία ηλικία μικρή, παραγωγική και είσαι τριάντα χρονών, ούτε που καταλαβαίνεις πότε φτάνεις σε μία ηλικία που σε φέρνει πολύ κοντά στην αποχώρηση.

Λοιπόν, θέλω να ξέρετε, ως μήνυμα ότι η Πατρίδα, η οποία περνάει πολύ μεγάλες δυσκολίες ξέρει να ξεχωρίζει και ξέρει να μεταχειρίζεται, όπως πρέπει, αυτούς που προσφέρουν τις ιδιαίτερες και επικίνδυνες και επώδυνες υπηρεσίες. Να είστε βέβαιο ότι η κοινωνία και ο ελληνικός λαός και η πολιτική ηγεσία και όλες οι πτέρυγες της Βουλής- δε μιλάω στο όνομα της κυβερνητικής πλειοψηφίας μόνον- σας περιβάλλει με απόλυτη τιμή και αγάπη. Και αυτό το οποίο επίσης θα ήθελα να μου επιτρέψετε να τονίσω είναι ότι το συμβάν αυτό της 26ης Απριλίου έγινε ενώ είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες νωρίτερα, μία ομόθυμη δήλωση όλων των κομμάτων της Βουλής, στην Υποεπιτροπή Εξοπλισμών, ειδικά για τα θέματα τα δικά σας, ειδικά για το πτητικό επίδομα. Και εν πάση περιπτώσει θα ήταν αρνητικό θεσμικά, να μην εμπιστευόμαστε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, οι οποίες τονίζουν κάτι το κοινό και το αυτονόητο.

Ήθελα λοιπόν με την ευκαιρία της συνάντησής μας να σας τα πω και αυτά, χάρηκα πολύ που είδα ότι η τέφρα δεν θα μας επηρεάσει. Είναι και αυτό ένα στοιχείο που πρέπει να το έχουμε όψη μας, πόσο ευάλωτη είναι η ανθρωπότητα, παρά την τεχνολογική ανάπτυξη και παρά το μεταμοντέρνο επίπεδο πολιτισμού. Πόσο ο γεωλογικός χρόνος, που είναι ο πιο μακρύς ιστορικά χρόνος μας καταδιώκει. Πώς δηλαδή άρκεσε μία έκρηξη σε ένα ηφαίστειο για να τινάξει στον αέρα τις αεροπορικές μεταφορές στην Ευρώπη –και όχι μόνο στην Ευρώπη- και τις υπερατλαντικές και να προκαλέσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος να αλλάξει συνθήκες ζωής και πρακτικές. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν πόσο αλλάζει η αίσθηση της κίνησης, πως αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα -από τι τώρα- από ένα γεγονός απροσδόκητο, το οποίο συγκρούει τον γεωλογικό χρόνο με τον ημερολογιακό και τον οικονομικό χρόνο. Τη στιγμή που έχεις πραγματική ενημέρωση σε χρόνο «dt»μέσω του διαδικτύου δεν μπορείς να μετακινηθείς γιατί σε εμποδίζει η τέφρα του ηφαιστείου της Ισλανδίας. Αυτό για να δούμε πόσο ευάλωτοι είμαστε

και πόσο μικρή σημασία κάποτε έχει η τεχνολογία η οποία συνήθως έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Αυτά είχα να σας πώ μαζί με την αγάπη μου και την εκτίμησή μου και τη χαρά μου που βρέθηκα εδώ στην Τανάγρα, συμπωματικά στη Μοίρα σας, και είδα έτσι και τα πρόσωπά σας. Εύχομαι το καλύτερο στη ζωή σας, την προσωπική, την οικογενειακή και την επαγγελματική βεβαίως. Αλλά δεν υπάρχει επαγγελματική ζωή και προκοπή αν δεν υπάρχει περιβάλλον οικογενειακό και αν δεν υπάρχει και μία εσωτερική ηρεμία και μία φιλοσοφημένη διάθεση για αυτό έχει μεγάλη σημασία να έχετε στη ζωή σας και άλλα ενδιαφέροντα, να παρακολουθείτε τι γίνεται. Και δεν εννοώ πολιτικά ενδιαφέροντα μόνον, εννοώ κοινωνικά, λογοτεχνικά, πολιτιστικά , αθλητικά κα άλλα τα οποία συγκροτούν μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα και δίνουν και διεξόδους σε περιόδους κρίσης γιατί όλοι μας περνάμε σε όλη μας τη ζωή πάντα, μικρές ή μεγάλες κρίσεις».

Κάντε ένα σχόλιο