

Ικανοποίηση Ομπάμα για νέο σχέδιο ψηφίσματος κατά Ιράν
Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ, Ετικέτες: αντιδραστήρες, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, πυρηνικά καύσιμα, πυρηνικά όπλα, πυρηνικές δοκιμές, πυρηνικές κεφαλές, πυρηνική ενέργεια, πυρηνική τρομοκρατία, πυρηνικό δόγμα ΗΠΑ, πυρηνικό λαθρεμπόριο, πυρηνικός φυσικός, ραδιενέργεια, σχέδιο ψηφίσματοςΟ Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ επί σχεδίου ψηφίσματος που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι και οι δύο ηγέτες συμφωνούν πως το Ιράν θα πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις, αλλιώς θα έχει να αντιμετωπίσει κυρώσεις από μέρους των ΗΕ.
Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία και η Βραζιλία πέτυχαν συμφωνία με το Ιράν για την αποστολή μεγάλου μέρους του χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του στη Τουρκία με αντάλλαγμα πυρηνικά καύσιμα. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κ. Ομπάμα χαιρέτησε τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Βραζιλίας, αλλά επεσήμανε ότι η άρνηση της Τεχεράνης να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου ή να συναντηθεί με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, δεν συντελεί στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Επίσης ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, απέρριψε το νέο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντας το «παράνομο»
ΠΗΓΗ:VOA