Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Βραζιλίας για την επίλυση της διεθνούς αντιπαράθεσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «καθιστά τον πλανήτη ποιο επικίνδυνο».

Η Βραζιλία και η Τουρκία ζητούν απ’ τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να υποστηρίξουν συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων με το Ιράν. Αλλά η κ. Κλίντον επέκρινε την προσέγγιση αυτή, λέγοντας ότι απλά εξοικονομεί χρόνο για την Τεχεράνη και της δίνει την ευκαιρία να προωθήσει τους δικούς της στόχους.

Πάντως η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι παρά τις διαφωνίες τους για το θέμα του Ιράν, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία διατηρούν καλές σχέσεις.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπεραμύνθηκαν της συμφωνίας της 17ης Μαΐου με το Ιράν.

Νωρίτερα ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, είχε εκφράσει ικανοποίηση για τις προσπάθειες της Βραζιλίας και της Τουρκίας να διαμεσολαβήσουν για επίτευξη διακανονισμού με το Ιράν, αλλά ζήτησε απ’ τη Τεχεράνη να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποδείξει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν αποτελεί διεθνή απειλή.
ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο