Υποβρύχιο Παπανικολής

Ύστερα από την επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης προς τον Πρωθυπουργό με θέμα «Διερεύνηση στοιχείων παράνομου χρηματισμού για συμβάσεις εξοπλιστικών συστημάτων», από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΘΑ δίδονται στη δημοσιότητα τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 247326 / 06.04.2010 και 247704 / 03.05.2010 έγγραφα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αθήνα, 6.04.2010

Προς: Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

κ. Ι. Τέντε

Πληροφορούμαι μέσω του Τύπου ότι ο κ. Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης με αφορμή στοιχεία που είδαν πριν λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας σε ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για ύποπτες συναλλαγές σχετιζόμενες με την ανάθεση το 2000 της κατασκευής υποβρυχίων τύπου 214 για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε (Σκαραμαγκάς) και τις τότε συνεργαζόμενες γερμανικές εταιρείες ΗDW και Ferrostaal.

Σημειώνω κατ’ αρχάς ότι, όπως έχουν νόμιμη υποχρέωση, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι έτοιμες να βοηθήσουν το έργο της εισαγγελικής αρχής με την παροχή όλων των διαθέσιμων στοιχείων.

Υπάρχει όμως και η επείγουσα ανάγκη να πληροφορηθεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εγκαίρως και μέσω της Ελληνικής Δικαιοσύνης τι πράγματι συνέβη ώστε να προβεί στις ενέργειες που είναι αναγκαίες για την προάσπιση των συμφερόντων του δημοσίου, καθώς η σύμβαση του 2000 για τα υποβρύχια τύπου 214 εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς τη συμμετοχή πλέον της εταιρείας Ferrostaal που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ήταν το κέντρο των παράνομων συναλλαγών.

Όπως θα έχετε ίσως πληροφορηθεί, στις 21.09.2009, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, η γερμανική πλευρά (ο όμιλος ThyssenKrupp Marine Systems που ελέγχει τόσο τα ΕΝΑΕ όσο και την HDW) κατήγγειλε τις συμβάσεις κατασκευής υποβρυχίων τύπου 214 και εκσυγχρονισμού υποβρυχίων τύπου 209 και έθεσε επιτακτικά ζήτημα διακοπής της λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και απόλυσης των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να διακυβεύονται μείζονα συμφέροντα του Δημοσίου που έχει καταβάλει, ώς τώρα, 2 και πλέον δις ευρώ, χωρίς να έχει παραλάβει ούτε ένα καινούργιο ή εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο.

Η γερμανική πλευρά προσέφυγε επίσης στη διεθνή διαιτησία κατά τους κανόνες του ΙCC.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, να διασωθούν η ελληνική ναυπηγική υποδομή, οι θέσεις εργασίας, τα χρήματα που κατέβαλε από το υστέρημα του ελληνικού λαού το Δημόσιο και να παραληφθούν τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, καταλήξαμε (με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής και σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων) στις 18.03.2010 στην υπογραφή μίας συμφωνίας- πλαίσιο (framework agreement), με τις εταιρείες ThyssenKrupp Marine Systems, Abu Dhabi Mar, ΗDW και τα ΕΝΑΕ και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση της κύριας σύμβασης που θα υποβληθεί στη Βουλή προς κύρωση.

Προκειμένου συνεπώς να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, να εξασφαλιστεί ταυτοχρόνως η εφαρμογή των αναγκαίων εγγυήσεων διαφάνειας και να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος είναι αναγκαίο να έχουμε υπ’ όψιν μας τα στοιχεία που προκύπτουν από την διερεύνηση των πληροφοριών που αναφέρονται στις αρχικές σχετικές συμβάσεις.

Περιττεύει να σημειώσω ότι το Δημόσιο, εφόσον ασκηθούν ποινικές διώξεις, θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, ήδη όμως κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ήθελα να σας παρακαλέσω να μεριμνήσετε ώστε να ζητηθεί το ταχύτερο η συνδρομή των γερμανικών δικαστικών αρχών και να διασφαλίσετε, στο πλαίσιο που επιτρέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την εισαγγελική αρχή.

Με τιμή, Ευάγγελος Βενιζέλος

Αθήνα, 3.05.2010

Προς:Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

κ. Ι. Τέντε

Θέτω υπ΄όψιν σας τα συνημμένα δημοσιεύματα του δημοσιογράφου κ. Τάσου Τέλλογλου στην εφημερίδα Καθημερινή της 1.5.2010 για τις δικές σας ενέργειες. Το ένα από τα δημοσιεύματα αυτά αφορά τα υποβρύχια τύπου 214 και το άλλο τα άρματα Leopard – 2HEL

Υπενθυμίζω το έγγραφο μου 247326/6.4.2010 που διαβιβάστηκε, όπως πληροφορήθηκα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σε σχέση με τις αρχικές συμβάσεις των υποβρυχίων τύπου 214 του έτους 2000 και τις σχετικές συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο μου αυτό ισχύουν προφανώς για όλες τις άλλες συμβάσεις που έχει συνάψει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως π.χ. αυτή των αρμάτων Leopard – 2HEL.

Το Ν.Σ.Κ. (το οποίο είναι παραλήπτης της παρούσης, όπως και του Α.Π.: 247326/6.4.2010 εγγράφου μου δια του γραφείου του στο ΥΠΕΘΑ) καλείται να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τόσο σε ποινικό όσο και σε αστικό επίπεδο.

Με τιμή

Ευάγγελος Βενιζέλος

Κάντε ένα σχόλιο