Σεβασμιότατε, κύριε Αρχηγέ του ΓΕΕΘΑ, κύριε Αρχηγέ του ΓΕΝ, αγαπητέ Νίκο, κυρίες και κύριοι, ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς είναι ένας ζωντανός μύθος. Δεν έχει η χώρα μας πολλούς ζωντανούς μύθους και χαίρομαι γιατί σήμερα θα παρουσιαστεί ένα βιβλίο από τα πολλά που θα έπρεπε να έχουν αφιερωθεί ή που πρέπει να αφιερωθούν στο βίο και το έργο του Ναυάρχου Νίκου Παππά.

Ήμουν μαθητής της Ε’ Γυμνασίου, της Β’ Λυκείου με τα σημερινά δεδομένα, όταν έγινε η μεγάλη πράξη αμφισβήτησης της δικτατορίας μέσα στους κόλπους του Πολεμικού Ναυτικού.

Όταν έγινε η πρωτοφανούς θάρρους και ριζοσπαστισμού και δημοκρατικής ευαισθησίας και εθνικής υπερηφάνειας ενέργεια του αντιτορπιλικού «Βέλος», δηλαδή του κυβερνήτη του που τον στήριξαν όμως πολλά στελέχη του πληρώματός του, που προφανώς τα είχε γοητεύσει αφενός μεν η στρατιωτική προσωπικότητά του και η ναυτοσύνη του, αφετέρου δε ο υπερήφανος τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε ως εν ενεργεία αξιωματικός την προσβολή που υπέστη το Σώμα των Ελλήνων αξιωματικών λόγω της δικτατορίας.

Και πέραν της τιμής που του οφείλει η πολιτεία, πέραν της τιμής που του οφείλει η Ελληνική Δημοκρατία, θεωρώ ότι ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς ως προσωπικότητα, ως ήθος, ως τύπος Έλληνα αξιωματικού, είναι ο μεγάλος τίτλος που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό μαζί με το κίνημα του Ναυτικού, προκειμένου να αποδεικνύει πως έχει πάντα έναν ιδιαίτερο αέρα, έναν ιδιαίτερο τρόπο στην αντιμετώπιση των θεμάτων, έναν τρόπο που δοκιμάζεται υπό συνθήκες πραγματικού κινδύνου όπως συνέβαινε τότε και όχι στα εύκολα.

Με τον Ναύαρχο Παππά θα μου επιτρέψετε να πω ότι μας συνδέει και κάτι άλλο, σε έναν πιο προσωπικό τόνο. Μας συνδέει η κοινή καταγωγή απ’ την επαρχία Καρυστίας. Είναι ένα λαμπρό τέκνο της Κύμης. Ο δεσμός αυτός μας συνδέει και με τον Άγιο Χίου ο οποίος είναι παρών εδώ, ιερέας του Ναυτικού την περίοδο εκείνη.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να απολαύσουμε την αφήγηση του Ναυάρχου Κωστή Γκορτζή που αποδεικνύει με το έργο του αυτό ότι εξακολουθεί να συνδέεται με ακατάλυτους δεσμούς φιλίας και αίματος με τον κυβερνήτη του Και έχει σημασία ξεφυλλίζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου να φέρουμε στο μυαλό μας το τι έχει περάσει ο τόπος αυτός, πόσο κοντά στην πραγματικότητα είμαστε με την εποχή εκείνη. Αυτά τα 37 χρόνια είναι τίποτα μέσα στη ροή του μακρού ιστορικού χρόνου.

Και ενθυμούμενοι αυτά που συνέβησαν τότε νομίζω ότι μπορούμε να αξιολογήσουμε με έναν πιο ψύχραιμο και πιο δίκαιο τρόπο αυτό που λέγεται κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που μπορεί να έχει πάρα πολλά κακά, όπως προσφάτως όλοι συζητούμε, να έχει αναδείξει πολλά προβλήματα, πολλές παθογένειες, αλλά δεν παύει να είναι η καλύτερη 35ετία της ελληνικής δημοκρατίας, η καλύτερη 35ετία του ελεύθερου ελληνικού κράτους.
Αυτό δε σημαίνει ότι αγωνίστηκαν ο Ναύαρχος Παππάς και οι σύντροφοί του για μία μέτρια ή ακόμη και κακή κατάσταση που μπορούμε να ανεχόμαστε επειδή είναι καλύτερη από κάποια άλλη. Σίγουρα αγωνίστηκαν για ό,τι καλύτερο μπορεί να φανταστεί και να ελπίσει κανείς. Αλλά απ’ την άλλη μεριά δεν πρέπει να υποτιμούμε τίποτα απ’ όλα όσα έχει κατακτήσει ο λαός και το έθνος μας.

Το γεγονός ότι ο Ναύαρχος Παππάς συγκαταλέγεται στη χορία των επιτίμων Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, το γεγονός ότι τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με υψηλές θέσεις, καθώς διετέλεσε Υπουργός σε δύσκολες περιστάσεις, δε σημαίνει ότι του έχουμε αναγνωρίσει ως πολιτεία όλα όσα πρέπει να του αναγνωρίσουμε.

Η οφειλή μας εξακολουθεί να είναι ανεξόφλητη και όταν αναφέρω το όνομά του αναφέρω και το όνομα όλων των συναδέλφων του που κινήθηκαν παράλληλα με τον ίδιον, από κοινού ή εν πάση περιπτώσει μέσα στο ίδιο πλαίσιο αναφοράς, γιατί οι σελίδες αυτές του «Βέλος» και του κινήματος του Ναυτικού και της αντίστασης κατά της δικτατορίας μέσα στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων, θέλω να πιστεύω ότι αναγνωρίζονται απ’ όλους τους Έλληνες χωρίς καμία διάκριση και χωρίς καμία επιφύλαξη, ως μερικές απ’ τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.
Θέλω να ευχηθώ στον Ναύαρχο Παππά μακροημέρευση, να απολαμβάνει την οικογένειά του και τις τιμές που του αποδίδουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και όχι μόνο οι συνάδελφοι και οι φίλοι του.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κάντε ένα σχόλιο