«Είναι για μένα, ως εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μια εξαιρετικά σημαντική και συγκινητική μέρα. Είναι η ημέρα της εκδήλωσης μνήμης για το χαμένο ηρωικό πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Κώστα Ηλιάκη.

Είμαι εδώ στην Κάρπαθο για το ελάχιστο. Όταν ο Κώστας Ηλιάκης ήταν εδώ, ήταν στους ελληνικούς ουρανούς για το μέγιστο. Και είναι ελάχιστη τιμή που οφείλουμε σε έναν πατριώτη, αγωνιστή, ήρωα των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που θυσίασε ακόμα και τη ζωή του για να μπορεί η χώρα παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει, να αισθάνεται πάντα αυτοπεποίθηση, να ελπίζει σε ένα καλύτερο, πιο ηρωικό μέλλον, σε μια δύσκολη διαταραγμένη περιοχή όπως είναι η περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Και είναι πάνω απ’ όλα το χρέος μας ως πολιτεία, ως πολιτικά κόμματα, ως Ένοπλες Δυνάμεις, ως ελληνικός λαός, ως νέα γενιά, να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη μνήμη. Γιατί πέρα από ρητορικά σχήματα, έχουμε ανάγκη σε τούτους τους καιρούς της απαξίωσης, να κρατήσουμε ισχυρές και ζωντανές κάποιες βασικές και θεμελιώδεις αξίες. Την υπεράσπιση της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας, αξίες αλληλεγγύης, αξίες που στηρίζονται σε ιστορικούς αγώνες του λαού και του έθνους.

Και είναι η παρουσία όλων μας εδώ, που πρέπει να κινητοποιήσει τη νέα γενιά, να αντλήσει από τον άδικο χαμό του Κώστα Ηλιάκη, να δει ότι η ζωή και οι αξίες βρίσκονται πέρα και πάνω από μια καθημερινή φθορά. Γιατί αν κάτι μας δίδαξε ο Κώστας Ηλιάκης είναι ότι ο θάνατός του δεν είναι φθορά. Ο θάνατός του είναι μέσα από τη συλλογική μνήμη μας, η αθανασία. Η αθανασία του και η συλλογική αθανασία του έθνους και του λαού μας.

Θέλω με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης να καλέσω εκ μέρους της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τη γείτονα χώρα να σεβαστεί, επιτέλους – αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα νέο δρόμο ειρήνης – το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες, τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών. Να τερματίσει πλέον, εάν πράγματι εννοεί αυτά που λέει, τις αμφισβητήσεις και την αναθεωρητική πολιτική και τις πρακτικές της στο Αιγαίο. Μόνο έτσι κάτω απ’ αυτή την προϋπόθεση μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία ένα μέλλον ειρήνης, συνύπαρξης, συνεργασίας των δύο λαών και των δύο χωρών.

Όμως εμείς, ατενίζουμε με αισιοδοξία και με ελπίδα παρά τη στάση και την πρακτική της Τουρκίας, γιατί έχουμε και το επιβεβαιώνουμε καθημερινά, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Και πρέπει να διαβεβαιώσω από τούτη εδώ την ακριτική περιοχή, τους πολίτες των Δωδεκανήσων, τους πολίτες της Καρπάθου, τους πολίτες της χώρας μας, ότι πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, γιατί έχουμε μέσα απ’ τις Ένοπλες Δυνάμεις εμπεδωμένη την εθνική ασφάλεια.

Άρα, η ελπίδα είναι να αγωνιστούμε για την ειρήνη. Ελπίδα όμως είναι και οι καθημερινοί αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων για ισχυρή εθνική άμυνα.

Σας ευχαριστώ.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει την αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Στην εξωτερική πολιτική και στις διεθνείς σχέσεις η αλλαγή σελίδας κρίνεται από τις πράξεις και απ’ τα αποτελέσματα. Χαιρετίζουμε την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα. Χαιρετίζουμε την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών που ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη των σχέσεων σε εξαιρετικής σημασίας θέματα αμοιβαίου οφέλους. Παράλληλα όμως αναμένουμε. Αναμένουμε η ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας να μετασχηματιστεί σε πράξη. Δηλαδή, ουσιαστικά, σε αλλαγή των αναθεωρητικών πρακτικών τους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διακρίνετε τέτοια πρόθεση; Υπάρχουν πληροφορίες ότι σήμερα 4 χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό έχουν προχωρήσει σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριο χώρου.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Την ερώτησή σας την κάλυψα με την απάντησή μου. Μένει να αποδεχθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Κάντε ένα σχόλιο