Μικρό παιδί με την Τουρκική και Παλαιστινιανκή σημαία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν βαθειά λύπη για την τραγική απώλεια ζωής και για τον μεγάλο αριθμό τραυματιών κατά το επεισόδιο που σημειώθηκε την Δευτέρα σε πλοία της νηοπομπής η οποία μετέφερε εφόδια στην Λωρίδα της Γάζας.

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ επιχειρεί τώρα να διαμορφώσει πλήρη αντίληψη του τι συνέβη και αναμένει από την Ισραηλινή κυβέρνηση να διενεργήσει πλήρη και αξιόπιστη διερεύνηση του επεισοδίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις ταλαιπωρίες που περνούν πολίτες της Γάζας και θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν το Ισραήλ σε καθημερινή βάση να διευρύνει την έκταση και τα είδη των εφοδίων που επιτρέπεται να χορηγούνται στην Γάζα και να συμβάλει στο να καλυφθούν όλες οι ανθρωπιστικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και να προχωρήσει η ανοικοδόμηση της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν παράλληλα ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την Ισραηλινή κυβέρνηση και την Παλαιστινιακή Αρχή καθώς επίσης με διεθνείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη πρόσβαση των κατοίκων της Γάζας σε ανθρωπιστικά εφόδια, περιλαμβανομένων οικοδομικών υλικών, λαμβάνοντας πάντα υπ όψιν τις δικαιολογημένες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του. Αλλά στην συνέχεια η ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ επισημαίνει ότι η ανάμιξη της Χαμάς στην αποστολή των φορτίων διεθνούς βοήθειας και στο έργο μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς επίσης και η χρήση βίας ή η υποστήριξη για την χρήση βίας, περιπλέκουν τις σχετικές προσπάθειες. Υπάρχουν μηχανισμοί για την μεταφορά και την απόδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα από κυβερνήσεις και άλλες ιδιωτικές ομάδες που επιδίδονται σε αυτό το έργο. Κατά το Στέητ Ντηπάρτμεντ, αυτοί οι μηχανισμοί θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στο μέλλον προς όφελος όλων όσων ζουν στην Γάζα.

Η ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την παρατήρηση ότι το επεισόδιο της Δευτέρας έκδηλα υπογραμμίζει την ανάγκη για γρήγορη προώθηση διαπραγματεύσεων για την επίτευξη περιεκτικού ειρηνικού διακανονισμού στην περιοχή.
ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο