Ολοκληρώθηκαν στην Ουάσιγκτον οι εργασίες της 26ης διάσκεψης για το Κυπριακό και τα Ελληνικά θέματα που διοργάνωσαν μαζί η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα και η λεγόμενη Συντονισμένη Προσπάθεια του Ελληνισμού. H διάσκεψη επικέντρωσε μεγάλο μέρος της προσοχής στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι σύνεδροι παρέθεσαν στον Λόφο του Καπιτωλίου γεύμα κατά το οποίο απένειμαν το επίζηλο βραβείο Γιώργου Παρασκευαΐδη στην Olympia Snowe, την διακεκριμένη ομογενή Γερουσιαστή από την Πολιτεία Μαίην.
YouTube Preview Image

Μιλώντας στην «Φωνή της Αμερικής» αμέσως μετά την αποδοχή του βραβείου, η κυρία Snowe είπε: «Είναι μεγάλη τιμή που εργάζομαι πάνω σε υποθέσεις της ομογένειας και που δίνω φωνή σε ζωτικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απονομής δικαιοσύνης κι επιλογής του καλού αντί του κακού. Ο πατέρας μου ήταν από την Μυτιλήνη και η μητέρα μου γεννήθηκε στις ΗΠΑ αλλά από γονείς που είχανε έρθει από την Σπάρτη. Τιμώ την Ελληνική καταγωγή μου που με βοηθά και στο έργο μου στην Γερουσία. Όσον αφορά στο Κυπριακό, αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει τραβήξει πάρα πολύ. Είναι απαράδεκτο. Χαίρομαι όμως που είμαι σε θέση από την οποία μπορώ να βοηθήσω κάπως για να αλλάξουν τα πράγματα».

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε επίσης ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Ελσίνκι, δημοκρατικός Γερουσιαστής Benjamin Cardin από το Μαίρυλαντ, τον οποίον παρουσίασε ο προκάτοχός του και μεγάλος φιλέλληνας Paul Sarbanes.

Μιλήσαμε με τον τιμηθέντα γερουσιαστή καθώς έφευγε από την αίθουσα για να για να ανταποκριθεί σε άλλες υποχρεώσεις του. Ο κύριος Cardin μας δήλωσε: «Θα εργαστούμε για να γίνουν οι στενές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κύπρο ακόμα στενότερες. Είναι προς όφελος των τριών χωρών μας να ενισχύσουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν σήμερα. Προσβλέπω στην μέρα που τα Τουρκικά στρατεύματα θα φύγουν από την Κύπρο και που η προστασία των πολιτιστικών θησαυρών της θα είναι εγγυημένη. Όσο για την Ελλάδα, περνά δύσκολες μέρες, το ξέρω. Αλλά οι Έλληνες θα ξεπεράσουν την κρίση αυτή και μαζί θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε στην προώθηση των δημοκρατικών θεσμών».

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο