Το πρωί της 4ης Μαΐου 2010, ελικόπτερο της ιαπωνικής δύναμης, που συνόδευε νηοπομπή εμπορικών πλοίων στο διεθνώς προτεινόμενο διάδρομο διέλευσης (International Recommended Transit Corridor) ενημέρωσε την Φ/Γ ΕΛΛΗ για την ύπαρξη ύποπτου πειρατικού σκάφους (skiff) σε απόσταση περίπου 50 μιλίων νότια της Al Mukalla στην Υεμένη.

Η Φ/Γ ΕΛΛΗ, συμμετέχοντας στην ναυτική δύναμη EU NAVFOR και ενεργώντας στο πλαίσιο της επιχείρησης ΑΤΑLΑΝΤΑ, κινήθηκε για να αναγνωρίσει το ύποπτο σκάφος στο οποίο επέβαιναν επτά (7) άτομα και το πλησίασε σε απόσταση 460 μέτρων. Εκτελέστηκαν φωνητικές προειδοποιήσεις από τη γέφυρα της Φ/Γ χωρίς αποτέλεσμα. Κατόπιν η Φ/Γ ΕΛΛΗ εκτέλεσε προειδοποιητικές βολές με το δευτερεύον οπλισμό της (πολυβόλα MG3 και Browning) προς το ύποπτο σκάφος προκειμένου να σταματήσει χωρίς όμως πάλι αποτέλεσμα. Αντιθέτως το πειρατικό σκάφος εκτέλεσε ελιγμούς προσπαθώντας να διαφύγει. Η Φ/Γ ανέπτυξε ταχύτητα προσπαθώντας να παρεμποδίσει το σκάφος χωρίς όμως και πάλι αποτέλεσμα και εκτέλεσε πυρά σε ασφαλή απόσταση από το σκάφος προκειμένου να το αναγκάσει να σταματήσει. Εκείνη τη στιγμή εθεάθησαν οι επιβαίνοντες να πετούν στη θάλασσα όπλα και άλλα υλικά και κατόπιν να σταματούν. Τότε δύο ομάδες νηοψίας με την συνδρομή του ελικοπτέρου και διερμηνέα προσέγγισαν το σκάφος και εκτέλεσαν έρευνα. Κατόπιν εγκρίσεων από τον τακτικό διοικητή όλα τα ευρήματα (πυρομαχικά και ναρκωτικά) πετάχτηκαν στη θάλασσα. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας επετράπη στο σκάφος να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Σομαλία αφού πρώτα χορηγήθηκε στους επιβαίνοντες νερό και τρόφιμα.

Ο τακτικός διοικητής της επιχείρησης ΑΤΑLΑΝΤΑ, συνεχάρει το πλήρωμα της Φ/Γ Έλλης λέγοντας ότι “ εκτέλεσε εντυπωσιακή δουλειά ενεργώντας με υπομονή, επιμονή και επαγγελματισμό “.

Κάντε ένα σχόλιο