Διαδηλωσεις στο Λονδίνο για την ισραηλινή ενέργεια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε την Δευτέρα έκτακτη σύνοδο κατά την οποία και εξέτασε την επίθεση Ισραηλινών κομάντος σε Τουρκικό πλοίο που κατευθύνονταν προς την Γάζα. Η επίθεση έγινε στην Μεσόγειο και είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άτομα που επέβαιναν σε αυτό, ενώ δεκάδες άλλοι επιβάτες τραυματίστηκαν.

Το πλοίο αποτελούσε τμήμα νηοπομπής που μετέφερε 10,000 τόνους εφόδια με σκοπό να τα παραδώσει στην Λωρίδα της Γάζας αψηφώντας τον τριετή ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην περιοχή.

Η επίθεση των κομάντος, που έγινε τα χαράματα της Δευτέρας σε διεθνή ύδατα κάπου 60 χιλιόμετρα από την Ισραηλινή ακτή, καταδικάστηκε διεθνώς. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία». Η Άγκυρα επίσης ανακάλεσε τον Πρέσβη της από το Ισραήλ και ακύρωσε τρείς προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε αποτροπιασμό για το επεισόδιο και είπε ότι το Ισραήλ οφείλει να παράσχει μια πλήρη εξήγηση γι αυτό. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου, προσφωνώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαίτησε το Ισραήλ να συζήσει συγνώμη και να γίνει διεθνής διερεύνηση του συμβάντος.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου διατείνεται ότι οι Ισραηλινοί κομάντος ανέλαβαν δράση για λόγους αυτοάμυνας αλλά παράλληλα εξέφρασε και λύπη για την απώλεια ζωής. Ο Ισραηλινός ηγέτης διέκοψε επίσκεψη στον Καναδά, ακύρωσε σχέδια για επίσκεψη σε λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον, και επέστρεψε στην χώρα του.

Στην Αμερικανική πρωτεύουσα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «λυπούνται βαθύτατα» για την απώλεια ζωής. Κατά τον ίδιον, η κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα επιχειρεί τώρα να κατανοήσει «τις συνθήκες που περιβάλλουν την τραγωδία αυτή».

ΠΗΓΗ: VOA

Κάντε ένα σχόλιο