Λή Μιούνγκ Μπάκ

Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι υπάρχουν «αδιάσειστα» αποδεικτικά στοιχεία ότι Βορειοκορεατική τορπίλη βύθισε Νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο το Μάρτιο, σκοτώνοντας 46 ναυτικούς. Ο γεννημένος στη Νότια Κορέα, κ. Μπαν, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι και αυτός ενώνει τη φωνή του με την ευρύτερη κατακραυγή για το επεισόδιο και ζήτησε απ’ το Συμβούλιο Ασφάλειας να αναλάβει «κατάλληλα» μέτρα για το χειρότερο στρατιωτικό επεισόδιο στη Νότια Κορέα από την εποχή του Κορεατικού Πολέμου.
YouTube Preview Image

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λή Μιούνγκ Μπάκ, είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει απ’ το Συμβούλιο Ασφάλειας να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας και ανακοίνωσε τερματισμό κάθε εμπορικής συναλλαγής μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, καθώς και το κλείσιμο όλων των θαλάσσιων οδών της χώρας του που χρησιμοποιούνται από τα Βορειοκορεατικά πλοία.

Από τη πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα «υποστηρίζει πλήρως» τις αποφάσεις του Προέδρου της Νότιας Κορέας. Επίσης το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «στο εγγύς μέλλον», σκοπεύει να πραγματοποιήσει δύο ναυτικές ασκήσεις από κοινού με το ναυτικό της Νότιας Κορέας.

Κάντε ένα σχόλιο