Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι ο ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. Στα πλαίσια συνομιλιών της με τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, με στόχο την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, η κ. Κλίντον επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν προσηλωμένες στην ασφάλεια και την ανάπτυξη του Αφγανιστάν ακόμα και όταν «ο τελευταίος μαχητής έχει καταθέσει τα όπλα».

Οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει την Αφγανική κυβέρνηση για διαφθορά κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, που αμαυρώθηκαν από καταγγελίες για εκλογική νοθεία. Την ίδια στιγμή οι Αφγανοί διαμαρτύρονται έντονα για τις απώλειες αμάχων στα πλαίσια των συμμαχικών επιχειρήσεων.

YouTube Preview Image

Πάντως στις δηλώσεις τους τόσο η κ. Κλίντον, όσο και ο κ. Καρζάι, τόνισαν την ανθεκτικότητα της συμμαχίας ΗΠΑ-Αφγανιστάν, και η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η σχέση αυτή θα διαρκέσει και πέραν του πολέμου. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει από δύο αυτεξούσιες χώρες να συμφωνούν σε όλα, επεσήμανε η κ. Κλιντον και πρόσθεσε ότι οι διαφωνίες αυτές φανερώνουν «και ένα επίπεδο εμπιστοσύνης» που είναι αναγκαίο για κάθε ουσιαστικό διάλογο. Ο κ. Καρζάι πρόσθεσε ότι αυτού του επιπέδου οι διαφωνίες αποτελούν ένδειξη μίας «ώριμης» σχέσης.

Σήμερα ο κ. Καρζάι αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο