Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Βόρεια Κορέα ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» για την βύθιση του Νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, P.J. Crowley, δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί «σοβαρή πρόκληση» και δεν θα γίνει ανεκτή. Πάντως Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να χαρακτηρίσουν την Βορειοκορεατική επίθεση ενέργεια πολέμου, ή τρομοκρατία. Ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Νότια Κορέα θα αποφασίσει πως θα ενεργήσει.YouTube Preview Image

Διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ ότι βύθισε πολεμικό πλοίο της Νότιας Κορέας το Μάρτιο.

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε το πόρισμα της έρευνας της διεθνούς ομάδας, χαρακτηρίζοντας το «κατασκεύασμα» και «φάρσα». Η επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Πιονγκγιάνγκ επίσης απείλησε με «ένοπλη αντιπαράθεση».

Η έρευνα των εμπειρογνωμόνων συμπέρανε ότι υποβρύχιο της Βορείου Κορέας έριξε τορπίλη στο πλοίο Τσεονάν τον Μάρτιο, προκαλώντας μεγάλη υποβρύχια έκρηξη που κατέστρεψε το πλοίο.

Ο Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Λη Μιουγκ Μπακ, δήλωσε ότι η χώρα του θα «πάρει αποφασιστικά μέτρα», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα. Από τη πλευρά της η Κίνα ζήτησε απ’ όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο