Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπώ σήμερα την Κυβέρνηση της χώρας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση, που ανέλαβε σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου. Μια τελετή που συμβάλει στην ενίσχυση της ιστορικής μνήμης, που συνδέει τους αγώνες του ελλαδικού και του κυπριακού ελληνισμού στην μακρόχρονη κοινή πορεία. Μια τελετή που δημιουργεί αυξημένες υποχρεώσεις σήμερα, τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στον κυπριακό ελληνισμό, να αγωνιστούμε από κοινού με στενή καθημερινή συνεργασία, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως έθνος, ως ελληνισμός, στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις σύγχρονες προκλήσεις, στην περιφέρεια μας, στον κόσμο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, και για αυτό αξίζουν συγχαρητηρίων σε όσους είχαν την ιδέα να γιορτάσουμε σήμερα από κοινού τον Παύλο Μελά και τον Γρηγόρη Αυξεντίου, γιατί οι αγώνες τους μπορεί να απέχουν χρονικά, περίπου πενήντα χρόνια, ήταν αγώνες όμως για κοινές αρχές, για κοινές αξίες του ελληνισμού. Ήταν αγώνες για την εθνική ολοκλήρωση κάτω από διαφορετικές συνθήκες, για την εθνική επιβίωση.

Για αυτό τους τιμούμε σήμερα και κυρίως απευθύνομαι στη νεότερη γενιά, στα παιδιά που φοιτούν σήμερα στις στρατιωτικές σχολές, κυρίως στην νέα γενιά της πατρίδας μας, να εμπνευστούν. Και εδώ έρχεται η δική μας μεγάλη ευθύνη. Να τους εμπνεύσουμε μέσα από την Παιδεία, μέσα από τα σχολεία, για τους μεγάλους ηρωικούς αγώνες σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων, που δημιούργησαν το σύγχρονο Πάνθεον θυσιών και αγώνων του νέου ελληνισμού.

Κυρίες και κύριοι

Η χώρα μας και βεβαίως η Κύπρος, βρισκόμαστε σε δύσκολες συνθήκες. Σήμερα πιστεύω ότι οι σύγχρονοι ήρωες, είναι οι ήρωες που δίνουν καθημερινά τη μάχη, οι ανώνυμοι ήρωες. Μάχη για οικονομική ανάπτυξη, για κοινωνική συνοχή και βεβαίως είναι οι καθημερινοί ανώνυμοι ήρωες, που δίνουν μάχες για την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι σύγχρονοι ήρωες είναι όλοι εκείνοι που παλεύουν καθημερινά για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του πολιτικού κυπριακού προβλήματος με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κόντρα πολλές φορές στο ρεαλισμό των Μεγάλων Δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του συναδέλφου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλου – που δυστυχώς δεν μπόρεσε να παρευρεθεί μιας και οι σημερινές μας υποχρεώσεις μας φέρνουν στη Βουλή, για δύσκολες αποφάσεις – θέλω και πάλι να σας συγχαρώ για αυτή την πολύ σημαντική, θα έλεγα συγκινητική πρωτοβουλία, που λαμβάνεται να αποκαλύψουμε σήμερα δύο αγάλματα ιστορικών μορφών και προσωπικοτήτων της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Και θέλω να πω και να διαβεβαιώσω τελειώνοντας, όλες και όλους, ότι είμαστε εδώ εμπνεόμενοι από τους αγώνες του έθνους μας, για να υπερασπιστούμε και πάλι, εάν χρειαστεί τα δίκαια του ελληνισμού, ελλαδικού και κυπριακού.

Θέλω κύριε συνάδελφε Υπουργέ της Κυπριακής Δημοκρατίας να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, η κυβέρνηση μας στέκονται δίπλα στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Στεκόμαστε δίπλα σας, όπως στάθηκαν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, για να μπορέσουμε από κοινού να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα.

Σας εμπιστευόμαστε και θέλουμε να μας εμπιστεύεστε, γιατί είναι κοινή η πορεία σε ένα δύσκολο κόσμο, γιατί είναι πολλές οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και φοβάμαι ότι πολλές φορές θα κληθούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

Δεν φοβάμαι όμως και δεν πρέπει να φοβόμαστε αυτές τις προκλήσεις, γιατί έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουμε έναν αξιόμαχο στρατό είμαστε δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που περνάμε σήμερα στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, γιατί θέλουμε Ένοπλες Δυνάμεις αξιόμαχες. Και έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις αξιόμαχες.

Εκφράζω και πάλι τα συγχαρητήρια μου, τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου, στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στους Αρχηγούς των Επιτελείων για αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία και εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κάντε ένα σχόλιο