«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία, τόσο οικονομική όσο και κοινωνική. Όμως η νεολαία μας κάνει υπερήφανους, μας δίνει δύναμη και κουράγιο να υπερβούμε αυτή την κρίση, να ανοίξουμε δρόμους για μια νέα πορεία για την πατρίδα μας. Θα είναι δύσκολος και ανηφορικός ο δρόμος αλλά πιστεύω, ότι με την ευρύτερη εθνική και κοινωνική συναίνεση και συνεννόηση η Ελλάδα μπορεί να ξαναβρεί την χαμένη αυτοπεποίθηση της. Μπορεί να ξαναβρεί την θέση της ανάμεσα στις ισχυρές χώρες της Ευρώπης, μέσα από την γενναία και τολμηρή ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα. Χρειάζεται τόλμη, συνέπεια, αποφασιστικότητα για να μπορέσουμε όλοι μαζί να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

Εμείς ως Κυβέρνηση δεσμευόμαστε να εγγυηθούμε την αναλογική και δίκαιη κατανομή του οικονομικού και κοινωνικού κόστους που απαιτεί η υπέρβαση της κρίσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Είναι σήμερα μια μέρα συμβολική για τις ένοπλες δυνάμεις, γιατί εδώ τα νέα παιδιά που ορκίζονται μας δείχνουν έναν άλλο δρόμο που πρέπει εμείς οι μεγαλύτεροι να πορευθούμε. Αφήνοντας στο περιθώριο παλιές αντιλήψεις, αφήνοντας στο περιθώριο πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Εμπιστευόμαστε την νεολαία μας γιατί μαζί της θα πορευθούμε, γιατί μαζί της μπορούμε να βρούμε έναν κοινό, νέο, ελπιδοφόρο βηματισμό.»

Αναφορικά με τις εξοπλιστικές δαπάνες ο κ. ΑΝΥΕΘΑ δήλωσε:

«Στόχος μας είναι και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και γενικότερα επειδή αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης μας, να προχωρήσουμε συντεταγμένα στον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, στην κατεύθυνση της σταδιακής μείωσης τους.

Η μείωση των αμυντικών δαπανών είναι το τέλος του δρόμου, δεν είναι αρχή. Προϋποθέτει γενναία και ριζική αλλαγή των πρακτικών και της συμπεριφοράς της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Προϋποθέτει συμβολή στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης από την πλευρά της Τουρκίας, απαλλαγή από τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις και απόψεις που μέχρι σήμερα τονίζει και υπερασπίζεται. Προϋποθέτει συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις, επιθυμία και βούληση πραγματική και ειλικρινή να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Άρα λοιπόν η μείωση των αμυντικών δαπανών είναι εφικτή. Είναι κάτι που θέλουμε και που υπερασπιζόμαστε. Υπό την βασική προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία θα αποσύρει τις μονομερείς διεκδικήσεις της , την αναθεωρητική της πολιτική και τις πρακτικές της στο Αιγαίο. Τότε θα μπορέσουμε από κοινού με αξιοπιστία και με αμοιβαίο όφελος να λύσουμε τα προβλήματά μας και βεβαίως να οδηγηθούμε στην μείωση των αμυντικών εξοπλισμών. Η μείωση αυτή θα επιφέρει μια γενναία οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, θα επιχορηγήσει κρίσιμους τομείς για τους λαούς και τις χώρες μας.

Όμως πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, καλό είναι καταρχήν, να δουλέψουμε με ειλικρίνεια. Ως κυβέρνηση και ως χώρα έχουμε αυτή την διάθεση, έχουμε αυτή την ειλικρίνεια να πορευθούμε στον δρόμο της ειρήνης, της συνεννόησης και της συνεργασίας με την Τουρκία »

Κάντε ένα σχόλιο