ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, όπως είπαμε τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Κύριε Μπεγλίτη καλό μεσημέρι, τι κάνετε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Καλό μεσημέρι κα Στάη, κα Λειβαδάρη, καλή εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή εβδομάδα να έχουμε και γενικώς μία καλή περίοδο να περάσουμε όσο γίνεται.

Κύριε Μπεγλίτη, έχουμε πάρα πολλά θέματα ανοιχτά, είναι ο απόηχος της επίσκεψης Ερντογάν, αλλά είναι και τα ανοιχτά θέματα που έχουμε στο πολιτικό σκηνικό και θα έλεγα να ξεκινήσουμε από την επίσκεψη Ερντογάν για να πάμε στα άλλα κλιμακωτά.

Λοιπόν, είδαμε ένα καλό κλίμα σ’ αυτή την επίσκεψη, το οποίο μας οδηγεί συγκεκριμένα που όμως; Γιατί υπάρχουν πολλά αιωρούμενα και αναπάντητα ερωτηματικά για τις προθέσεις στα κρίσιμα και σημαντικά θέματα που έχουμε με τη γειτονική μας χώρα. Όπως για παράδειγμα τι σημαίνει, ότι πρέπει να πάμε σε μείωση αμυντικών δαπανών, η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Ερντογάν να πετάνε αφοπλισμένα τα μαχητικά αεροσκάφη και τα δικά τους, αλλά και τα δικά μας, τι σημαίνει αυτό ας πούμε;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Kατ’ αρχήν, να κάνω μια γενική παρατήρηση, αξιολογικού χαρακτήρα, για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ήταν μια εξαιρετικά σημαντική, πολλοί την χαρακτήρισαν ως ιστορική την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη χώρα μας, σε μια δύσκολη πραγματικά συγκυρία, τόσο σε λειτουργικές σχέσεις όσο και σε μια δύσκολη εσωτερική συγκυρία για την χώρα.

Συγκρατώ από την επίσκεψη αυτή, όπως κατά την άποψή μου πρέπει όλοι να συγκρατήσουμε, τα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα σε εξαιρετικά κρίσιμους τομείς, αμοιβαίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος ήταν πολύ σημαντικά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι υπεγράφησαν 21 συμφωνίες αμοιβαίας συνεργασίας, σε ένα ευρύτατο πεδίο συμφερόντων και ενδιαφερόντων για τις δύο χώρες, κάτι που σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις μεταξύ μας διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε δηλαδή ότι όλα αυτά, όπως είναι το θέμα της λαθρομετανάστευσης, όπως είναι θέματα παιδείας και οικονομικών συνεργασιών πιστεύετε, ότι όλα αυτά θα μας οδηγήσουν σταδιακά στο να λυθούν με τρόπο που θα είναι εθνικά συμφέρον και για μας, το ζήτημα του casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, το οποίο φαίνεται αμετακίνητο;

Όπως να μας εξηγήσετε και αυτό που σας έθεσα από την αρχή, ότι βεβαίως είναι εύλογο να θέλουμε να πάμε σε μείωση αμυντικών δαπανών, εμείς ένα λόγο παραπάνω έχουμε αυτή την περίοδο, όμως αυτή η πρόταση του κ. Ερντογάν για αφοπλισμένα μαχητικά τα οποία θα πετάνε πάνω από το Αιγαίο και τα Νησιά μας και αφοπλισμένα και τα δικά μας ομολογώ ότι αφήνει ερωτηματικά.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κανείς δεν έχει ψευδαισθήσεις. Αντίθετα, θα έλεγα ότι μέσα από την υπογραφή ακόμα και τόσο σημαντικών συμφωνιών, μπορούμε αυτομάτως να οδηγηθούμε, με έναν γραμμικό τρόπο, στην άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του σκληρού πυρήνα στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.

Πιστεύω όμως ότι μπορούν να συμβάλουν, να λειτουργήσουν υποβοηθητικά, όλες αυτές οι συμφωνίες, η αλληλεπίδραση στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να δημιουργείται σταδιακά βήμα προς βήμα, ένα καινούργιο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ασφαλώς υπάρχει ο σκληρός πυρήνας των προβλημάτων στις σχέσεις μας με την Τουρκία και εκεί χρειάζεται ψυχραιμία, ρεαλισμός και όπως το κάνει η Κυβέρνησή μας, η υπεράσπιση των συμφερόντων μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες.

Εκεί θα είμαστε σταθεροί, συνεπείς στις θέσεις μας, γιατί έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών διαδικασιών και των Διεθνών Συνθηκών.

Πρέπει να δούμε τις προτάσεις του κ. Ερντογάν, κατ’ αρχήν για τις πτήσεις στο Αιγαίο χωρίς όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Ουσιαστικά, σημαίνει ότι θα συνεχίσει η Τουρκία να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο, απλώς χωρίς όπλα. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, να το δεχτούμε βεβαίως.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αφετηρία της πολιτικής μας και της διαπραγματευτικής μας στάσης είναι ο σεβασμός των Διεθνών Συνθηκών και των αποφάσεων των Διεθνών Οργανισμών και στη συγκεκριμένη περίπτωση, των πτήσεων στο Αιγαίο, η Τουρκική Αεροπορία οφείλει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες.

Άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από το σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών, να μην παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο ή τους κανόνες της διεθνούς αεροπλοϊας η Τουρκία, ώστε στη συνέχεια να συζητήσουμε με ψυχραιμία και με ηρεμία τις προτάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη μένουμε στις πάγιες θέσεις μας, όπως και η Τουρκία έμεινε στις πάγιες δικές της θέσεις και αναφορικά με το κυρίαρχο θέμα του Casus Belli, αν εμείς επεκτείνουμε όπως έχουμε δικαίωμα από τις Διεθνείς Συνθήκες τα ναυτικά μίλια του …

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι – ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό, λοιπόν, κ. Μπεγλίτη δείχνει ότι ήταν μια επίσκεψη να το πω έτσι, βάση των θεμάτων που συζητήθηκαν και των συμφωνιών που κάνατε, μιας καλής ατμόσφαιρας σε θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως τα λέτε εσείς.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το γεγονός ότι έχουμε προβλήματα με την Τουρκία δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε, δεν πρέπει να συνεργαζόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνώ απόλυτα σ’ αυτό βεβαίως.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ θα θυμίσω, ότι ακόμα και την περίοδο του σκληρού ψυχρού πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση τότε, συζητούσαν, συνεργαζόντουσαν σε ένα ευρύτατο πεδίο θεμάτων. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Πιστεύουμε, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική της συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος, τηρώντας ταυτόχρονα όμως, σταθερή την διαπραγματευτική μας θέση για τα κρίσιμα ζητήματα.

Κι επειδή με ρωτήσατε για την πρόταση για μείωση των αμυντικών εξοπλισμών, εμείς μπορούμε να το συζητήσουμε. Δεν είμαστε αρνητικοί. Το αντίθετο θα έλεγα, είμαστε θετικοί υπό μία όμως βασική πολιτική προϋπόθεση, ότι η Τουρκία θα δώσει δείγματα συμπεριφοράς, μέσα από την καθημερινή της πρακτική στο Αιγαίο, με την αεροπορία και το ναυτικό της, ότι σέβεται δηλαδή, το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, ώστε να πάμε σε μία σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης, σε μια σταδιακή εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, για να μπορέσουμε μετά να συζητήσουμε το εξαιρετικά περίπλοκο και ευαίσθητο θέμα, της μείωσης των αμυντικών εξοπλισμών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, έχετε ελπίδες βάσιμες ότι μπορεί να συμβεί αυτό σ’ αυτή τη φάση; Δηλαδή η Τουρκία να σταματήσει σταδιακά τουλάχιστον τις παρενοχλήσεις αυτές; Πιστεύετε, εσείς έχετε συνάγει απ‘ αυτές τις επαφές τις τελευταίες και μ’ αυτή την επίσκεψη, ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Στην πολιτική όλα κρίνονται εκ των πρακτικών, εκ των συμπεριφορών και εκ του αποτελέσματος. Θέλω να ελπίζω, ότι η Τουρκία βλέπει το συμφέρον της, και το συμφέρον της είναι στην εμπέδωση κλίματος ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Άρα, το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν, να ελέγξει πολιτικά τις ένοπλες δυνάμεις, την εξωτερική συμπεριφορά της Τουρκίας. Εδώ είμαστε για να αντιμετωπίσουμε με τον πιο θετικό τρόπο, μια αλλαγή συμπεριφοράς και πρακτικών της Τουρκίας στην περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, για να πάμε τώρα στα άλλα τα καυτά που αφορούν τον τομέα της οικονομίας, αλλά και γενικότερα της πολιτικής κατάστασης σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο την οποία διανύουμε.

Πέστε μου κάτι κ. Μπελγίτη. Αύριο θα εκταμιεύσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τα 14,5 αν δεν κάνω λάθος δις ευρώ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε θα έχουμε το σύνολο των χρημάτων της α’ δόσης, τα οποία θα πάνε και αμέσως για τις δανειακές μας υποχρεώσεις κατευθείαν, πέστε μου κάτι, στον τομέα της οικονομίας βλέπουμε ότι τα πράγματα ζορίζουν. Στο πολιτικό σκηνικό επίσης ζορίζουν, είσαστε έτοιμοι για μία εξεταστική για την οικονομία και με ποιο τρόπο εξεταστική επιτροπή στη Βουλή;

Με ποιον τρόπο κ. Μπεγλίτη; Και το λέω αυτό, γιατί όταν είναι κρίσιμα τα οικονομικά ζητήματα όπως είναι στη χώρα μας βλέπουμε, ότι αντί για συναίνεση πιθανότατα να βρεθούμε μπροστά σε συγκρουσιακές συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Συναίνεση δεν σημαίνει διαγραφή ευθυνών. Βρισκόμαστε πράγματι σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και για την προοπτική μας. Και βρεθήκαμε σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο εξ αιτίας πράξεων, παραλείψεων, λανθασμένων αποφάσεων τα προηγούμενα χρόνια και βεβαίως εξ αιτίας της πολιτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Οι Έλληνες πολίτες θέλουν να γνωρίζουν γιατί φτάσαμε σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Ο Έλληνας πολίτης συνταξιούχος, εργαζόμενος στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, θέλουν όλοι να γνωρίζουν γιατί σήμερα πήραμε αυτές τις δύσκολες, επώδυνες αποφάσεις για την μείωση των μισθών και των συντάξεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάτε σε εξεταστική για την οικονομία κ. Μπεγλίτη;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι μια κατά την άποψή μου πολιτικά λυτρωτική και απελευθερωτική πράξη, να γνωρίζει ο ελληνικός λαός γιατί φτάσαμε εδώ. Και πιστεύω ότι η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία μπορεί να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, εύλογα ερωτήματα που έχει σήμερα ο ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα περιλαμβάνει την περίοδο, ποια περίοδο θα περιλαμβάνει;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαστε ανοιχτοί για την περίοδο. Αυτό θα αποφασιστεί βεβαίως. Εμείς δεν θέλουμε να εγκλωβίσουμε την περίοδο, μόνο στην 6ετία της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, παρ’ όλο ότι εκεί υπήρξαν πράξεις και παραλείψεις, που ουσιαστικά οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να πάμε και πιο πίσω, να πάμε και πιο πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε και έως εδώ κ. Μπεγλίτη ενδεχομένως, γιατί η αντιπολίτευση καταλογίζει ευθύνες και στη δική σας Κυβέρνηση την νυν.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε, ακόμη και το επτάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνησή μας. Όμως θα πρέπει να απαντήσουμε στον ελληνικό λαό και κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, τι έγινε το 6χρονο της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, τι έγινε ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια μετά τις εκλογές το Σεπτέμβρη του 2007. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το εκρηκτικό δημόσιο έλλειμμα, γιατί φτάσαμε σε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση αύξησης του δημοσίου χρέους, γιατί φτάσαμε σε αυτή την πραγματικά ανορθολογική κατάσταση στο δημόσιο τομέα μέσα από τις χιλιάδες προσλήψεις, γιατί φτάσαμε για πάρα πολλά θέματα σε αυτό το σημείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη, από τη Νέα Δημοκρατία μιλάνε για ευθύνες 30ετίας, αλλά βεβαίως εάν κληθείτε, γι’ αυτό σας μίλησα από την αρχή και σας είπα ότι ίσως δεν πάμε σε συναινετικό κλίμα διερεύνησης αλλά σε συγκρουσιακό, γιατί αν δέχεστε ότι πρέπει να διερευνηθεί και το επτάμηνο της δικής σας Κυβέρνησης, γνωρίζετε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι τοποθετημένη ήδη και σας καταλογίζει ευθύνες με μια φράση το λέει, ότι «παραλάβατε έλλειμμα στο χρέος, παραλάβατε συνθήκες χρέους, αλλά το κάνατε πρόβλημα δανεισμού γι’ αυτό η χώρα έφτασε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τα επακόλουθα μέτρα, τα οποία γνωρίζετε ότι είναι δύσκολα για την κοινωνία».

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κυρία Στάη, πρόκειται για επιχειρήματα απελπισίας. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση βρίσκεται σε μια απελπιστική θέση, σε μια βαθιά κρίση στρατηγικού προσανατολισμού. Μπορεί αυτό να το κάνει για λόγους εσωτερικού κομματικού πατριωτισμού, τα πράγματα όμως είναι δεδομένα.

Γνωρίζουμε όλοι, έχουμε ισχυρή μνήμη, τουλάχιστον για την τελευταία περίοδο, πως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Γνωρίζουμε όλοι τη μεγάλη επίθεση που έγινε στην Ελλάδα από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς κύκλους, όλα τα παίγνια που έγιναν, τα γεω-οικονομικά παίγνια που έγιναν σε βάρος του ευρώ, της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά και μπορούμε να απαντήσουμε με τον πιο καθαρό τρόπο.

Ο ελληνικός λαός όμως θέλει να γνωρίζει, χωρίς να πάμε σε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, χωρίς να πάμε σε κυνήγι μαγισσών. Με την απόλυτη προσοχή και ψυχραιμία πρέπει να απαντήσουμε, σε μια περίοδο μάλιστα που απαξιώνεται συλλογικά το πολιτικό σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Μπεγλίτη εκτός από τη Νέα Δημοκρατία από την Αντιπολίτευση και ο κ. Τρισέ τις προάλλες είπε ότι «η ελληνική Κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει μέτρα στη διάρκεια αυτής της κρίσης».

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ήταν εξαιρετικά κρίσιμες και γρήγορες οι εξελίξεις, το τοπίο στην Ευρωζώνη και στο πλαίσιο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος έναντι της χώρας άλλαζε συνεχώς, τα παιχνίδια ήταν γρήγορα, σύνθετα και πολύπλοκα και βρέθηκε η χώρα μας στο στόχαστρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη σωστά το αιτιολογείτε όμως περίπου παρόμοιες αιτιολογήσεις μπορεί να δώσουν κι αυτοί που θα κληθούν ως υπόλογοι της εξαετίας της προηγούμενης Κυβέρνησης. Εν πάση περιπτώσει το βέβαιο είναι ότι πάμε για εξεταστική για την οικονομία.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα τους ακούσουμε. Έχει μνήμη ο ελληνικός λαός κα Στάη, μας κρίνει όλους και κυρίως σε αυτό στο οποίο πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτή τη συγκυρία, είναι να λειτουργήσει το πολιτικό σύστημα απελευθερωτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη αντιλαμβάνομαι ότι πάμε κατ’ αρχήν για εξεταστική για την οικονομία, πιθανότατα όμως να πάμε και σε προανακριτικές. Δεν ξέρω αν θα προκύψει στην πορεία προανακριτική και για την οικονομία, αλλά από ό,τι βλέπω θα προκύψει οπωσδήποτε προανακριτική για τις ήδη υπάρχουσες εξεταστικές.

Αυτή τη μετάλλαξη τη μετάβαση από εξεταστική σε προανακριτική, η οποία ξέρουμε όλοι τι σημαίνει, σημαίνει τελικά -εάν έχει στοιχεία- Δικαστήριο και αυτά δεν είναι πράγματα μη συγκρουσιακά για μια κοινωνία. Το βλέπετε πιθανό; Γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα, μια εξεταστική η οποία δεν θα καταλήξει σε απόδοση ευθυνών και καταλογισμό ευθυνών δηλαδή κάποιου είδους τιμωρίες. «Αλλιώς είναι κουβέντες», λέει ο κόσμος.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ακριβώς, και επειδή ο κόσμος λέει ότι είναι κουβέντες, επειδή οι πολίτες είναι δύσπιστοι, πρέπει να εμπεδώσουμε ένα κλίμα αξιοπιστίας προχωρώντας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, για να αλλάξουμε το περιεχόμενο του νόμου περί ποινικής ευθύνης Υπουργών. Ήδη ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Καστανίδης, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της νομιμότητας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε πέστε μου κ. Μπεγλίτη βλέπετε ότι πάμε και σε προανακριτικές, έτσι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μην προτρέχουμε, αυτό δεν μπορώ να σας το πω εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτά θα τα πει η εξεταστική Επιτροπή, με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει. Είναι πάρα πολύ πρόωρο να σας απαντήσω στο ερώτημά σας, εγώ μένω στο πολιτικό σκέλος και βλέπω όλη αυτή τη δυναμική δυσπιστίας, που αναπτύσσεται απέναντι στο πολιτικό σύστημα και εκεί πρέπει να απαντήσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση δεν κυνηγά αντιπάλους, η Κυβέρνηση κυνηγά την αλήθεια μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες, τους νόμους και την συνταγματική τάξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς, κ. Μπεγλίτη θα τις δούμε τις εξελίξεις πως θα πάνε τα πράγματα, πάντως μου επιτρέπετε ως δημοσιογράφος να βλέπω ότι πηγαίνουν προς τα εκεί. Δεν λέω να μου το πείτε εσείς, είναι ένα συμπέρασμα το οποίο βγάζω εγώ από τις εξελίξεις οι οποίες είναι στα χέρια μας αυτή τη στιγμή.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κυρία Στάη, θα ήταν μεγάλο λάθος να πάμε στη δημιουργία ενός νέου κλίματος πόλωσης και αντιπαράθεσης. Δεν είναι αυτός ο στόχος, τη συγκεκριμένη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν είναι ο στόχος σας, αλλά είναι δεδομένο γιατί ξέρετε δεν μπορεί να υπάρχει και η πίτα γερή και ο σκύλος χορτάτος. Γιατί αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όπως λέτε, οι ευθύνες αποδίδονται μέσα από οδυνηρές διαδικασίες οι οποίες έχουν απόδοση ευθυνών και τιμωρίες. Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γιατί πρέπει να μας φοβίζουν οι οδυνηρές διαδικασίες; Αντίθετα, για τον εξαγνισμό του πολιτικού συστήματος, για την ανανέωσή του, πιστεύω ότι δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι επώδυνες διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία οπότε γι’ αυτό σας είπα ότι έχω συμπεράνει δημοσιογραφικά -και όχι μόνο εγώ βέβαια δεν είναι δικό μου αυτό το συμπέρασμα, ότι πηγαίνουμε- και στη σύσταση για τις εξεταστικές για την οικονομία, που προφανώς θα πρέπει να αποδοθούν συγκεκριμένες ευθύνες δεν θα γίνει κουβεντολόι όπως είπατε, αλλά πιθανότατα θα πάμε και σε προανακριτικές, από τη στιγμή που προχωράνε κι αυτές οι ρυθμίσεις τις οποίες μας έχει εξηγήσει και ο κ. Καστανίδης, πέρα από το νέο νόμο περί ευθύνης Υπουργών, πως θα παρακαμφθεί και το εμπόδιο της παραγραφής για ορισμένα από τα αδικήματα, για πολιτικά πρόσωπα.

Πάμε σε κάτι άλλο τώρα. Χτες διάβαζα στην εφημερίδα «Το Θέμα» ένα άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού του κ. Σημίτη, ο οποίος με πολύ δραματικό τόνο, ζητάει να επιστραφεί –όχι αμέσως τώρα, αλλά κάποια στιγμή- στο άμεσο μέλλον η 13η και η 14η σύνταξη που έχει περικοπεί και επίσης κάνει μια δραματική έκκληση σε κάποιους οι οποίοι σκέφτονται ότι η λύση της χώρας μπορεί να είναι να φύγουμε από το ευρώ και την Ευρωζώνη και να επιστρέψουμε στη δραχμή, να μην το διανοούνται αυτό γιατί θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Θα ήθελα να μου πείτε για τα δυο αυτά σημεία εάν συμφωνείτε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν, να πω κάτι γενικότερο. Διάβασα με εξαιρετική προσοχή το βαρυσήμαντο άρθρο – παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού του κ. Σημίτη. Πράγματι, διαπνέεται από αίσθηση ευθύνης, όπως διαπνεόμαστε όλοι από αίσθημα ευθύνης, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα.

Αυτό που λέει ο κ. Σημίτης, διαβάζοντας πιστεύω καλά το άρθρο του, είναι ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να υλοποιηθεί, δίχως εκπτώσεις, το πρόγραμμα σταθερότητας και με βάση την ορθή υλοποίηση και τα αποτελέσματα, να ξαναδούμε πλευρές αυτού του προγράμματος σταθερότητας, όπως είναι η επαναφορά των συντάξεων. Γιατί και για μας κα Στάη, είναι εξαιρετικά δύσκολο και επώδυνο, να βλέπουμε καθημερινά συμπολίτες μας και μάλιστα τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα να υποφέρουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοιτάξτε κ. Μπεγλίτη, βέβαια επειδή κι εσείς το διαβάσατε με ενδιαφέρον και εγώ και φαντάζομαι και πολλοί άλλοι αυτό το άρθρο, λέει ότι υπάρχει η δυνατότητα αντί για την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, να γίνουν περικοπές σε δαπάνες λειτουργικές του Δημοσίου. Αυτό είναι ένα θέμα. Θέτει ένα θέμα, ότι δηλαδή θα μπορούσε ορισμένα μέτρα τα οποία πλήττουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες με τρόπο βάναυσο θα έλεγα, ότι θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί και να είχαν υπάρξει άλλα μέτρα εξοικονόμησης των πόρων αυτών.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ο βασικός μας στόχος και από τον προϋπολογισμό τον περασμένο Δεκέμβριο και με το πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και με τα μέτρα που συμφωνήσαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η σημαντική μείωση των δαπανών, εξορθολογισμού των δαπανών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Οπότε συμφωνείτε στο ότι κάποια στιγμή πρέπει να δοθεί πίσω η 13η και 14η σύνταξη και να εξοικονομηθούν πόροι από αλλού.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μα και ο Πρωθυπουργός το έχει πει αυτό και ο Υπουργός Οικονομικών ότι με βάση την υλοποίηση του προγράμματος, θα επανακαθορίσουμε, θα αναθεωρήσουμε πλευρές του προγράμματος σταθερότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Τώρα για το δεύτερο θέμα που θέσατε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά αυτή την κουβέντα που έχει ξεκινήσει και δεν ξέρω εάν είναι καλό που έχει ξεκινήσει, το θέμα είναι ότι όταν οι κουβέντες ανοίγουν, καλό είναι κανείς να μην κλείνει τα μάτια, περί του πως θα πορευτούμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και εάν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση έτσι όπως έχουν τα πράγματα, κάποιοι βάζουν στο τραπέζι την επιστροφή στη δραχμή.

Υπάρχει κάτι τέτοιο σε κυβερνητικό κλιμάκιο, σε συζητήσεις ενδοκυβερνητικές;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θέλω να το διαψεύσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, γιατί δεν έχουμε καμία διάθεση να αυτοκτονήσουμε. Επομένως, όχι απλώς δεν υπάρχει ως συζήτηση, δεν υπάρχει ως θέμα. Θα ήταν καταστροφικό για την πορεία και την προοπτική της χώρας και συμφωνώ απολύτως με τον κ. Σημίτη σε αυτό που λέει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κανείς μας δεν συζητάει, κανείς μας δεν σκέφτεται μια τέτοια προοπτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά κάνετε και το διευκρινίζετε πάντως γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει αρχίσει και συζητείται.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το να γράφεται από κάποιους οικονομικούς αναλυτές σε εφημερίδες, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι θέμα για την Κυβέρνηση, ότι είναι στην πολιτική ατζέντα της Κυβέρνησης. Τονίζω και πάλι ότι θα ήταν καταστροφική μια τέτοια προοπτική για τη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία κουβέντα επειδή αναφερθήκαμε αρκετά στις συντάξεις και τους συνταξιούχους, είναι ένα επαναλαμβανόμενο ερώτημα. Ψηφίζουμε το νέο ασφαλιστικό σε λίγο και εξαιρούνται από τις σκληρές ρυθμίσεις οι ένστολοι, γιατί κ. Μπεγλίτη;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν εξαιρούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν εντάσσονται πάντως στις αλλαγές.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Υπάρχουν ιδιομορφίες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτές τις ιδιομορφίες πρέπει να τις μελετήσουμε με τον πιο προσεκτικό τρόπο, έτσι ώστε να ενσωματώσουμε τις γενικές κατευθύνσεις του ασφαλιστικού και κυρίως την ανάγκη εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος και να προσαρμόσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτή τη γενική κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το κάνετε δηλαδή; Αυτό πέστε μας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Ασφαλώς αυτό μελετούμε με τον συνάδελφο τον κ. Βενιζέλο. Βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση μιας εσωτερικής μελέτης, για την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στο νέο γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξουν αλλαγές κι εκεί δηλαδή.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κρατώντας όμως πάντα –και το τονίζω αυτό για να μην γίνει κάποια παρεξήγηση- τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα ανακοινώσετε αυτές τις ρυθμίσεις;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Μαζί με την τελική ανακοίνωση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμεσα δηλαδή σύντομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το περιμένουμε κι αυτό. Κύριε Μπεγλίτη σας ευχαριστούμε πολύ.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και εγώ. Καλό μεσημέρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Να ‘στε καλά.

Κάντε ένα σχόλιο