Την ανησυχία του για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου έγινε μετά από την τριμερή συμφωνία Τουρκίας, Βραζιλίας και Ιράν για το ιρανικό εμπλουτισμένο ουράνιο, και μία ημέρα μετά από την απόφαση -με πρωτοβουλία των ΗΠΑ- να προταθούν και νέες σκληρότερες κυρώσεις στο Ιράν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο κ. Ομπάμα τηλεφώνησε στον κ. Ερντογάν χθες Τετάρτη για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες τόσο του κ. Εντογάν όσο και του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάθιο Λούλα ντα Σίλβα να μεσολαβήσουν για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν.

Ο κ. Ομπάμα δήλωσε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι η στάση του Ιράν που «προσφάτως αρνήθηκε να σταματήσει σε ποσοστό 20% τον εμπλουτισμό του ουρανίου» δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, υπογραμμίζοντας τη συνεχή άρνηση της Τεχεράνης να συζητήσει το θέμα αυτό με τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ).

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ Γερμ. Πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Κάντε ένα σχόλιο