Συγγνώμη που άργησα, αλλά έτσι είχα την ευκαιρία να ακούσω ένα μέρος της ομιλίας της κας Αρβελέρ, με την οποία μας συνδέει στενή φιλία. Έχουμε συνεργαστεί για πάρα πολλά χρόνια γιατί εκτός από την διεθνώς αναγνωρισμένη επιστημονική της δραστηριότητα έχει προσφέρει και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε μεγάλους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας -στο Εθνικό μας Θέατρο, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών- καθώς και βέβαια με το κύρος της το διεθνές βοηθά πάντα γιατί είναι ένας εξαιρετικός πρέσβης, μια πρέσβειρα του ελληνικού Πολιτισμού, της ολοκληρωμένης αντίληψης για την διαχρονία του Ελληνισμού.

Γιατί, όπως μας εξήγησε πάρα πολύ ωραία στην ομιλία της αυτή, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η εξέλιξη της Ευρώπης, η πορεία της Ευρώπης προς την αυτοσυνειδησία της, εάν δεν ληφθεί υπόψη η ανατολική της διάσταση, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η εξέλιξη από το δυτικό Μεσαίωνα στην αναγέννηση στον ορθολογισμό στο σύγχρονο πολιτισμό εάν δεν ληφθεί υπ’ όψιν ο ανατολικός μεσαίωνας, το Βυζάντιο, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η πολιτιστική σύνδεση της Ευρώπης, η σχέση της με την αρχαία ελληνική σκέψη, η σχέση της με την ιουδοχριστιανικη παράδοση, εάν δεν ληφθεί υπ’ όψιν -φυσικά- η συμβολή της Ελλάδας του ελληνικού πνεύματος της ανατολικής χριστιανοσύνης.

Στην Ελλάδα συναντώνται όλα στις 360 μοίρες, όπως συνηθίζω να λέω, είμαστε η Δύση της Ανατολής και η Ανατολή της Δύσης. Και αυτό δίνει μια ιστορική, πολιτιστική και ιδεολογική απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να νοηθεί η σύγχρονη Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, τώρα που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επί μήνες, ασχολούνται παρά πολύ με την ελληνική περίπτωση με την δημοσιονομική και γενικότερα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, που είναι μονό ένα σύμπτωμα ευρύτερης δημοσιονομικής κρίσης, της ευρύτερης οικονομικής κρίσης του σύγχρονου ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου.
Βλέπουμε τώρα ότι η κρίση είναι ένα πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ζώνης του ευρώ, ένα πρόβλημα στο τρίγωνο ΗΠΑ – Κίνα – Ευρωπαϊκή ένωση, ένα πρόβλημα που φέρνει σε αντιπαράθεση αλλά, εκ των πραγμάτων, θα οδηγήσει στην συνεργασία τα δυο ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου, το δολάριο και το ευρώ.

Χαίρομαι λοιπόν, γιατί είχατε κάνει την εξαιρετική αυτή επιλογή να καλέσετε ως ομιλήτρια για την πανηγυρική συνεδρίαση την καθηγήτρια κ. Αρβελέρ. Το βιβλίο της «Γιατί το Βυζάντιο», που είναι ένα συνολικό δοκίμιο περί Βυζάντιου επί μήνες τώρα είναι στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων και είμαι βέβαιος πως αντίστοιχη τύχη θα έχουν και οι ξενόγλωσσες εκδόσεις του βιβλίου αυτού .

Χαίρομαι επίσης γιατί βρίσκομαι στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας γιατί έχω την ευκαιρία να χαιρετίσω μια τόσο ωραία επιστημονική πρωτοβουλία των ιατρικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με μια πολύ μεγάλη δέσμη επιστημονικών ιατρικών εταιριών. Χαιρετίζω αυτή την συνεργασία όλων των στρατιωτικών μας νοσοκομείων με νοσοκομεία πανεπιστημιακά, με νοσοκομεία του ΕΣΥ , όπως είναι το Αττικό Νοσοκομείο και άρα προφανώς και η ιατρική σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Χαίρομαι, γιατί είδα στο πρόγραμμα του διήμερου αυτού συμποσίου πολύ σημαντικά ονόματα καλεσμένων από το εξωτερικό που θα μεταφέρουν πολύ σημαντικές απόψεις και εμπειρίες. Άρα η συζήτηση που θα διεξαχθεί αυτές τις δυο ήμερες προοιωνίζεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρακτική, γιατί όταν συζητάτε για την επείγουσα και την εντατική ιατρική προφανώς συζητάτε για κάτι που έχει άμεσες πρακτικές απαιτήσεις.

Όλα όσα συνιστούν την βιβλιογραφία όλα όσα συνθέτουν την θεωρία, όλες οι αμφισβητήσεις, όλες οι διχογνωμίες, όλη η τεκμηρίωση πρέπει με αυτόματο τρόπο μέσα σε κλάσματα δευτερόλεπτου να μετουσιώνεται σε πρακτικές κινήσεις που κάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να μην του φύγει ο ασθενής, να διατηρηθεί στην ζωή. Αυτό είναι το θαύμα.

Ο ενανθρωπισμένος Θεός και ο ένθεος άνθρωπος έχει το θαύμα μέσα στο μυαλό του, στη λογική του, στην συνείδηση του, στην εμπιστοσύνη που έχει στην σχέση του με την φύση. Και βεβαίως αυτό, στους χώρους της εντατικής θεραπείας, στου χώρους της επείγουσας ιατρικής αποδεικνύεται, δοκιμάζεται κατ’ αρχάς και αποδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό καθημερινά.

Ξέρετε ότι κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχει μια παράδοση, υπάρχει μια αύρα για τη υψηλή ποιότητα τις στρατιωτικής ιατρικής. Αυτό πρέπει να αποδεικνύεται με την βελτίωση των υποδομών, με την βελτίωση του εξοπλισμού, με την βελτίωση των επιδόσεων. Και βέβαια, θέλουμε να οργανώσουμε με διαφανή και ορθολογικό τρόπο τη συνεργασία ανάμεσα στις υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, τις δευτεροβάθμιες όπως είναι τα νοσοκομεία, που θέλουν να τις κάνουν -στο μέτρο των δυνατοτήτων- τριτοβάθμιες, αλλά και τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας που θέλουμε να τις αναβαθμίσουμε και να τις συνδέσουμε με ορθολογικό και διαφανή τρόπο με αυτό που συμβαίνει εκτός Ενόπλων Δυνάμεων για να αντλείται η συνέργεια, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να προσφέρουμε στα στελέχη των ΕΔ και τις οικογένειες τους, αλλά -στο μέτρο των δυνατοτήτων- και σε άλλους δικαιούχους και στην κοινωνία γενικότερα τις καλύτερες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Γιατί και το ζήτημα της οικονομίας γιατί και το ζήτημα της οικονομίας της υγείας έχει πολύ μεγάλη σημασία στις ημέρες μας, χωρίς αυτό -σε καμία περίπτωση- να θίγει την ιδιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αλλά όταν όλα γίνονται όπως πρέπει –legae artis- όταν όλα γίνονται με τεκμηριωμένο και διαφανή τρόπο, όταν όλα μπορεί ο γιατρός και ο νοσηλευτής να τα εξηγήσει επιστημονικά, τότε έχουμε και τις αναγκαίες οικονομίες και τις αναγκαίες εξοικονομήσεις. Τα νοσοκομεία, όπως έχω πει και άλλες φορές -και οι διευθυντές των νοσοκομείων και οι διευθυντές των κλάδων του υγειονομικού τα γνωρίζουν αυτά- τώρα πια υπακούουν σε ένα άλλο μοντέλο, όπως ξέρετε όλοι σας καλύτερα από μένα.

Ο συνολικός αριθμός κλινών δεν έχει σημασία. Σημασία έχουν οι ειδικές κλίνες. Σημασία έχει πόσες κλίνες εντατικής θεραπείας έχεις, πόσες κλίνες αυξημένης φροντίδας, τι δυνατότητες αιμοκάθαρσης έχεις, τι δυνατότητες διεκπεραίωσης των εξετάσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, πόσο μπορείς να συντομεύσεις την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Ξέρω πάρα πολύ καλά την ποιότητα της επείγουσας και εντατικής ιατρικής στα νοσοκομεία μας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ξέρω ότι λειτουργεί η σύνδεση με τη Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Ξέρω ότι πάντα υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις μονάδες για ασθενείς εκτός Ενόπλων Δυνάμεων. Kαι πάντα πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα για έκτακτα περιστατικά στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί δυστυχώς μια πολύ μεγάλη πληγή που έχουμε μεταξύ των νέων ανθρώπων, των κληρωτών που υπηρετούν τη θητεία τους είναι τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία οδηγούν πάρα πολλά νέα παιδιά στις Mονάδες Eντατικής Θεραπείας.

Όμως, όλα αυτά είναι δεκτικά βελτίωσης. Παντού θέλουμε να αυξήσουμε τις διαθέσιμες κλίνες. Θέλουμε το νοσηλευτικό προσωπικό να επιστρέψει στις θέσεις του, να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Θέλουμε να λειτουργούν τα τμήματα επείγουσας ιατρικής, θέλουμε να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης για όλους, αλλά βεβαίως θέλουμε αυτά όλα να γίνονται με έναν – όπως είπα και προηγουμένως- διαφανή τρόπο ώστε να μπορεί να παρακολουθεί η κοινωνία και τη μέθοδο και το όφελος γι’ αυτήν. Γιατί δεν μπορεί η προσέγγισή μας να είναι ιατροκεντρική. Πρέπει η προσέγγισή μας να είναι ανθρωποκεντρική. Άρα μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο χρήστης των υπηρεσιών τελικά ποια άποψη έχει.

Θέλω λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις, να στηρίξω και να ενισχύσω τις πρωτοβουλίες σας να διοργανώνεται υψηλού επιπέδου συνέδρια, να ενθαρρύνω τη συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρίες, με τις ιατρικές σχολές, με τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Χαίρομαι κάθε φορά που αναλαμβάνουμε εξωστρεφείς πρωτοβουλίες όπως η σημερινή κι έχουμε ξένους καλεσμένους. Άλλωστε, ένα τεράστιο ποσοστό γιατρών μας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εκπαιδευμένοι και μετεκπαιδευμένοι στο εξωτερικό και διατηρούν στενούς δεσμούς με σχολές, με πανεπιστήμια, με νοσοκομεία. Και θέλω να ελπίζω ότι όλα όσα θα πείτε σήμερα και αύριο θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται στις δικές μας μονάδες επείγουσας και εντατικής ιατρικής.

Στους ξένους μας εύχομαι καλή παραμονή στην Αθήνα, να χαρούν την πόλη αυτή. Η Ελλάδα διέρχεται μια περίοδο δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης, επειδή υπάρχει ένα κράτος προβληματικό οικονομικά, αλλά υπάρχει μια χώρα που είναι πλούσια, μια πραγματική οικονομία που είναι πάρα πολύ ισχυρή, ένας τρόπος ζωής που αντιστέκεται σε όλα τα φαινόμενα της κρίσης. Γι’ αυτό δεν θα ήθελα να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις όσοι θα ζήσουν για λίγες ώρες, για δυο μέρες, την καθημερινότητα της χώρας μας, την καθημερινότητα της Αθήνας και μπορεί να εκπλαγούν. Πάντα υπάρχει ένα «ελληνικό θαύμα», όπως είπε η κα. Αρβελέρ. Όλα τελικώς επιτυγχάνονται, έστω και την τελευταία στιγμή σε αντίθεση προς όλες τις προβλέψεις.

Λοιπόν, με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή διαμονή και καλή επιτυχία στο Συμπόσιό σας.

Κάντε ένα σχόλιο