Στο Αφγανιστάν προεστοί και άλλοι εκπρόσωποι διαφόρων ομάδων που συμμετέχουν στην μεγάλη ειρηνευτική διάσκεψη της Καμπούλ, την λεγόμενη μεγάλη Τζίργκα, δηλώνουν ότι η σύνοδος αυτή αποτελεί την τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα για τον τερματισμό σχεδόν 9 χρόνων πολέμου με τους Ταλεμπάν.

Οι 1.600 σύνεδροι χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας για να εξετάσουν τρόπους συμφιλίωσης με τους Ταλεμπάν. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της διάσκεψης, Κιγιαμουντίν Κασάφ, δήλωσε ότι η Τζίργκα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «αν αποτύχουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο για την ειρήνη….δεν πρόκειται ποτέ να ανοίξουμε την κύρια πύλη».

Ο κ. Κασάφ επεσήμανε ότι ορισμένοι σύνεδροι θέλουν την απελευθέρωση κρατουμένων Ταλεμπάν από Αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές, αν δεν τους έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες. Επίσης άλλοι θέλουν την απόσυρση ονομάτων ηγετών των Ταλεμπάν από μαύρη λίστα των ΗΕ. Οι σύνεδροι εξέτασαν επίσης το αν η Αφγανική κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους των Ταλεμπάν.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο