Διεξήχθη η 4η Διάσκεψη Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Βαλκανικών Χωρών
Δημοσιευμένο από EKĖO στην κατηγορία ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, Ετικέτες: ΓΕΑ, ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ, Ιωάννης ΓιάγκοςH 4η Διάσκεψη Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Βαλκανικών Χωρών, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της συνεργασίας στην περιοχή, διεξήχθη στο Brasov της Ρουμανίας, την 10η Ιουνίου 2010, με τη συμμετοχή των εννέα ιδρυτικών χωρών. Τη Διάσκεψη παρακολούθησαν ως προσκεκλημένοι οι Αρχηγοί Άμυνας της Κροατίας και Σλοβενίας, ο Αντιπρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε και ο Διοικητής της Joint Forces Command του ΝΑΤΟ στη Νάπολη.
Η πρώτη Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 18 Απριλίου 2007, η δεύτερη στην Αττάλεια, στις 7 Ιουλίου 2008, η τρίτη στο Βελιγράδι, στις 9 Ιουνίου 2009, ενώ η επόμενη Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια.
Η 4η Διάσκεψη έδωσε έμφαση στις στενές γειτονικές σχέσεις και επανέλαβε την αλληλεγγύη και τις δεσμεύσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις προηγούμενες Διασκέψεις, για την διατήρηση και βελτίωση ενός ασφαλούς (safe and secure) περιβάλλοντος στα Βαλκάνια.
Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ εξέφρασαν την πεποίθηση τους ότι οι εργασίες της Συντονιστικής Ομάδος και των δυο Υπο-ομάδων Εργασίας έχουν προσφέρει το απαιτούμενο πλαίσιο για γόνιμη συζήτηση όσον αφορά τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, τους κινδύνους και τις απειλές, που μπορούν να προληφθούν μέσω κοινών προσπαθειών.
\ Επιπλέον, καλωσόρισαν τις προτάσεις και τις πληροφορίες , οι οποίες παρουσιάστηκαν και εδόθησαν από τους Νατοϊκούς και Ευρωπαίους εκπροσώπους και εξέφρασαν την εκτίμηση τους για την υποστήριξη, την οποίαν αυτοί τους παρείχαν στη Διάσκεψη. Επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους για πρόοδο στην ενίσχυση της συνεργασίας και τη διεύρυνση των σχέσεων, λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού ρόλου του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε σε αυτήν την περιοχή.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το Σέρβο και το Μαυροβούνιο ομόλογό του. Κατά τις συναντήσεις, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην εξεύρεση τρόπου εμβάθυνσης και διεύρυνσης των αντιστοίχων Προγραμμάτων Στρατιωτικής Συνεργασίας.