Διαπραγματευτές του Αμερικανικού Κογκρέσου κατέληξαν σε συμφωνία για την μονομερή επιβολή νέων κυρώσεων που αποβλέπουν στην διακοπή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, στοχεύοντας στους οικονομικούς εταίρους του.

Το προσχέδιο της σχετικής συμφωνίας ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Κρις Ντοντ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Χάουαρντ Μπέρμαν. Όπως ανακοίνωσαν από κοινού θα απαγορευτεί η πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα όλων των ξένων τραπεζών που συνεργάζονται με ιρανικά ιδρύματα ή με την Επαναστατική Φρουρά.

Η προταθείσα νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή και τη Γερουσία για να γίνει νόμος. Η ψηφοφορία στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, την Δευτέρα, η Τεχεράνη δεν επέτρεψε σε δύο επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να εισέλθουν στο Ιράν για υποβάλουν εκθέσεις, τις οποίες ο διοικητής πυρηνικής ενέργειας του Ιράν περιέγραψε ως «λανθασμένες» σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Ο Αλί Ακμπάς Σαλέχι υποστηρίζει ότι οι δύο επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας δεν θα γίνουν δεκτοί στο Ιράν αν πρόκειται να επισκεφτούν τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Όπως ο ίδιος αναφέρει έχει ζητήσει από τα ΗΕ να αντικαταστήσουν αυτούς τους δύο με άλλους επιθεωρητές.

Ο Σαλέχι υποστηρίζει ότι οι αξιωματούχοι των ΗΕ δημοσίευσαν απόρρητες πληροφορίες πριν αυτές εξετασθούν σε βάθος επισήμως, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Τα ΗΕ στηρίζουν τους δύο επιθεωρητές και υποστηρίζουν ότι η αναφορά τους στις 31 Μαΐου για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν και για τις αποθήκες ουρανίου είναι πλήρως ακριβείς.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την ενέργεια του Ιράν ανησυχητική διότι δεν ενθαρρύνει την Διεθνή Κοινότητα να πιστέψει τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης ότι οι πυρηνικές της δραστηριότητες είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Κάντε ένα σχόλιο