Οι ψηφοφόροι στο Κιργιστάν ενέκριναν, την Κυριακή σε δημοψήφισμα που διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο, το νέο σύνταγμα το οποίο μειώνει την δύναμη του προέδρου και δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στο κοινοβούλιο. Οι αξιωματούχοι που είχαν την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών αναφέρουν ότι το 90% των ψηφοφόρων εγκρίνουν το νέο σύνταγμα. Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων ήταν σχεδόν 70%.

Η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας οργάνωσε το δημοψήφισμα παρά τις προειδοποιήσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ότι οι κάλπες μπορεί να πυροδοτήσουν νέες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Κιργίσιων και Ουζμπέκων στα νότια της χώρας.

Επίσης, την Κυριακή, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε ότι το δημοψήφισμα στο Κιργιστάν θα μπορούσε να βοηθήσει τους εξτρεμιστές να αναλάβουν την εξουσία και σταδιακά να οδηγήσουν τη χώρα στη διχοτόμηση.

Ο κ. Μεντβέντεφ, από την σύνοδο του G20 στον Καναδά ανέφερε ότι δεν μπορεί να φανταστεί «πως μια κοινοβουλευτική δημοκρατία θα μπορούσε να λειτουργήσει στο Κιργιστάν». Όπως ο ίδιος τόνισε το Κιργιστάν χρειάζεται «μία δυνατή καλά οργανωμένη κυβέρνηση», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Οι εθνικιστικές συγκρούσεις που ξέσπασαν στο νότιο Κιργιστάν στις 10 Ιουνίου είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 275 άνθρωποι.

Η μεταβατική κυβέρνηση που έχει την διοίκηση της χώρας ήρθε στην εξουσία μετά από πραξικόπημα κατά του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ. Πολύ άνθρωποι στο νότο υποστηρίζουν ακόμη τον ανατραπέντα πρόεδρο, που τώρα ζει στη Λευκορωσία.

Κάντε ένα σχόλιο