Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε την Δευτέρα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη και κατόπιν παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Τόσο τα Ελληνικά όσο και τα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επέδειξαν σημαντικό ενδιαφέρον για την συνέντευξη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ήταν στα Αγγλικά, δεδομένου ότι κύριος στόχος του Πρωθυπουργού ήταν να απευθυνθεί κυρίως σε ακροατήρια που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να εκτίθενται σε Ελληνικές απόψεις. Μιλώντας στα ομογενειακά και τα ελληνικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:

«Είχα μια εξαιρετική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των ΗΕ με τον οποίο συζητήσαμε για τους στόχους της χιλιετίας, την συνάντηση των G20 στο Τορόντο αλλά και την ανάγκη να υπάρξουν ρυθμίσεις, κυρίως στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Συζητήσαμε επίσης για τον φόρο στις συναλλαγές που θα μπορούσε να αποφέρει πόρους οι οποίοι θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, στις πράσινες τεχνολογίες και παράλληλα θα συμβάλλουν στους στόχους του ΟΗΕ, που είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η πρόοδος των αναπτυσσόμενων χωρών».

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός επικέντρωσε την προσοχή στα ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα, και ειδικότερα στο Κυπριακό και το θέμα της επίσημης ονομασίας της FYROM.

Κατά την έκφρασή του: «Τόνισα την προσήλωση και την συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Στηρίζουμε την προσπάθεια του Δημήτρη Χριστόφια μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των ΗΕ αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Παράλληλα είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την βούληση μας να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος της FYROM, μια λύση όπου θα υπάρχει ένας γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις του ονόματος της γείτονος χώρας».

Γενικά ο Πρωθυπουργός κύριος Παπανδρέου εξέφρασε ικανοποίηση για τις συνομιλίες του με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν.

Όπως είπε: «Ήταν μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση που συνέβαλλε στο να προωθήσουμε σημαντικά συμφέροντα μας στην περιοχή».

O Πρωθυπουργός θα παραμείνει στην Νέα Υόρκη για επαφές μέχρι την Τρίτη το απόγευμα, οπότε και αναμένεται ότι θα αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ:VOA

Κάντε ένα σχόλιο