Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων δραστηριοποιείται στον χώρο του ελέγχου των όπλων μαζικής καταστροφής όπως η πανώλη (πανούκλα) που είναι μία ζωονόσος των τρωκτικών και των ψύλλων τους, που προκαλείται από τον gram-αρνητικό βάκιλο Yersinia pestis.
Δύο μεγάλες πανδημίες πανώλης (6ος και 14ος αιώνας) προκάλεσαν περισσότερα ανθρώπινα θύματα από οποιονδήποτε άλλο λοιμώδη παράγοντα στην ανθρώπινη ιστορία. Η νόσος εμφανίζεται ακόμη στις μέρες μας στην Αφρική, στην Ασία, στην Νότια Αμερική και τις Η.Π.Α., όπου κατά μέσο όρο αναφέρονται δέκα περιπτώσεις το χρόνο από τις νοτιοδυτικές πολιτείες, κυρίως την περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο. Στην Ευρώπη δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πανώλους μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο εμφανίζονται περίπου 1000-6000 κρούσματα (περίπου 1500/έτος κατά μέσο όρο).

Σε όλο τον κόσμο οι άγριοι και οικιακοί ποντικοί είναι οι πιο σημαντικές δεξαμενές πανώλης και περιστασιακά οι σκίουροι, τα κουνέλια και οι γάτες, οι οποίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στην πανώλη. Οι άνθρωποι γίνονται ξενιστές μετά από δήγμα ψύλλου τρωκτικών, οι οποίοι αποβάλλουν τον οργανισμό στο δέρμα του ασθενούς κατά τη διάρκεια της απομύζησης αίματος, το οποίο συνιστά το γεύμα τους. Μία άλλη οδός έκθεσης είναι κατά την επαφή με άρρωστα ζώα ή με το κρέας τους. Διαβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο του ΚΕΕΛΠΝΟ
ΠΗΓΗ:ΚΕΕΛΠΝΟ

Κάντε ένα σχόλιο